Ero sivun ”Häkkikäämitty roottori” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
Botti muokkasi linkkiä / linkkejä
Ei muokkausyhteenvetoa
p (Botti muokkasi linkkiä / linkkejä)
Roottorin ydin muodostuu kerroksittain olevista uritetuista rautalevyistä. Oheisessa piirroksessa on esitetty vain kolme levykerrosta.
 
[[ImageKuva:Squirrel_cage.jpg|thumb|Piirustus roottorista]]
 
Induktiomoottorin [[Staattori|staattorikäämitykset]] muodostavat pyörivän [[Magneettikenttä|magneettikentän]] roottorin ympärille. Magneettikentän ja pyörivän roottorin välinen suhteellinen liike indusoi sähkövirran roottorin alumiini- tai kuparijohdetankoihin. Virratessaan moottorin magneettikentän läpi, aiheuttavat nämä virrat puolestaan roottorin [[tangentti|tangentin]] suuntaisen vääntömomentin, joka pyörittää moottorin akselia. Roottori pyörii magneettikentän mukana, mutta hiukan magneettikentän pyörimisnopeutta hitaammin. Tätä pyörimisnopeuksien eroa sanotaan ''jättämäksi'' ja se kasvaa moottorin kuormituksen kasvaessa.
Magneettikenttä kulkee rautaytimessä, joka on suunniteltu rakenteellisesti ja materiaalivalinnoilla minimoimaan häviöitä. Ohuet lakkapäällysteiset levyt roottorin sisällä vähentävät pyörrevirtahäviöitä. Niiden materiaali on [[hiili|vähähiilistä]] mutta runsaasti [[pii]]tä sisältävää rautaa, jonka [[resistanssi]] on puhdasta rautaa moninkertaisesti suurempi. Näin pyörrevirtahäviöitä saadaan entistä pienemmäksi. Matala hiilipitoisuus tekee siitä magneettisesti vähän [[hystereesi]]häviöitä aiheuttavaa.
 
Yksi- ja kolmevaihemoottoreissa käytetään samaa perusrakennetta laajalla kokoalueella.
 
[[Luokka:Sähkömoottorit]]
 
[[en:Squirrel cage rotor]]
[[de:Kurzschlussläufer]]
[[en:Squirrel cage rotor]]

Navigointivalikko