Ero sivun ”Varsa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SilvonenBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti korvasi mallineen: Tynkä/Hevonen
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: nds:Fahl
Rivi 34: Rivi 34:
[[nds-nl:Vul]]
[[nds-nl:Vul]]
[[no:Føll]]
[[no:Føll]]
[[nds:Fahl]]
[[pl:Źrebię]]
[[pl:Źrebię]]
[[scn:Pudditru]]
[[scn:Pudditru]]

Versio 22. syyskuuta 2010 kello 23.52

Hevostamma varsoineen. Pitkäkoipiset varsat pystyvät seuraamaan emäänsä täydessä vauhdissa jo parin päivän iässä.
Seepravarsa imee emäänsä

Varsa on hevosen tai muun hevoseläimen poikanen.

Yleensä varsat syntyvät yöllä tai aamuyöstä. Normaalisti varsominen sujuu nopeasti. Varsa nousee jo muutaman tunnin sisällä syntymästään jaloilleen imemään emänsä maitoa ja liikkumaan, joskus nopeamminkin. Mittasuhteiltaan varsat näyttävät hiukan hullunkurisilta, koska niiden jalat ovat syntyessä lähes yhtä pitkät kuin aikuisenakin. Varsa oppii pian hallitsemaan pitkiä koipiaan ja pystyy hyvin pian seuraamaan emäänsä myös täydessä vauhdissa.

Varsat imevät melko pitkään emänsä maitoa (noin vajaan kuukauden) ennen kuin alkavat edes maistella muuta ravintoa. Ensimmäisten elinpäivien aikana maito on erityisen tärkeää ternimaitoa. Se sisältää varsalle tärkeitä vasta-aineita, jotka suojaavat sitä sairauksilta ja tulehduksilta.

Jos varsa syntyy villihevoslaumaan kovin heikkona tai sairaana eikä kykene seuraamaan emäänsä, lauman johtajaori tai joskus emätamma itsekin saattaa surmata varsan, jotta lauma pystyy liikkumaan ripeästi.

Varsa pyritään yleensä vieroittamaan emästään mahdollisimman myöhään, aikaisintaan noin puolen vuoden iässä. Varsan varsinainen koulutus ajoon voi alkaa noin kaksivuotiaana ja ratsuksi noin kolmevuotiaana. Jo paljon aikaisemmin useimmat varsat totutetaan riimuun ja muihin varusteisiin, kosketteluun, jalkojen nosteluun, taluttamiseen ja muuhun käsittelyyn. Täysikasvuisiksi hevoset tulevat rodusta ja yksilöstä riippuen 4–6 vuoden iässä.

Katso myös

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Varsa.
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.