Ero sivun ”Andrei Okounkov” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: vi:Andrei Okounkov
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 48: Rivi 48:
[[sk:Andrej Jurievič Okuňkov]]
[[sk:Andrej Jurievič Okuňkov]]
[[sl:Andrej Jurjevič Okunkov]]
[[sl:Andrej Jurjevič Okunkov]]
[[vi:Andrei Okounkov]]
[[vi:Andrei Yuryevich Okounkov]]
[[zh:安德烈·奧昆科夫]]
[[zh:安德烈·奧昆科夫]]

Versio 20. syyskuuta 2010 kello 17.17

Terence Tao, Wendelin Werner ja Andrei Okounkov.

Andrei Okounkov (venäjäksi: Андрей Окуньков, Andrej Okun'kov) (s. 1969) on matemaatikko, joka työskentelee esitysteorian parissa ja sen sovelluksissa algebralliseen geometriaan, matemaattiseen fysiikkaan, todennäköisyyslaskentaan ja erikoisfunktioihin.

Hän suoritti tohtorin tutkinnon Moskovan yliopistossa vuonna 1995 Alexander Kirillovin ohjauksessa. Hän on ollut professori Princetonin yliopistossa vuodesta 2002 lähtien ja oli sitä ennen apulaisprofessori Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä.

Vuonna 2006, 25:nsissä Kansainvälisissä matemaatikkokonferensseissa Madridissa, Espanjassa, hänet palkittiin Fieldsin mitalilla "Saavutuksista todennäköisyyslaskennan, esitysteorian ja algebrallisen geometrian yhdistämisessä."[1] Andrei Yurovich Okounkovilla on kaksi tytärtä, Maria ja Anna, ja he asuvat New Jerseyssä. Vapaa-aikanaan Andrei Okounkov mielellään laittaa ruokaa, pelaa jalkapalloa ja pöytätennistä tai lukee.

Työ

Okounkov on työskennellyt äärellisten symmetristen ryhmien esitysteoriaa, tason osituksia ja kvanttikohomologiassa kompleksitason pisteiden Hilbertin skeemoja. Hilbertin skeemoja hän on tutkinut yhdessä Rahul Pandharipanden kanssa.

Okounkov, yhdessä Pandharipanden, Nikita Nekrasovin ja Davesh Maulikin kanssa on esittänyt tunnettuja otaksumia liittyen Gromov-Witten invariantteihin ja Donaldson-Thomas invariantteihin.

Okounkovin Erdős-luku on enintään kolme tutkittuaan Anatoly Vershikin kanssa Freimanin lausetta.

Lähteet

  1. "Information about Andrei Okounkov, Fields Medal winner", ICM Press Release

Aiheesta muualla