Ero sivun ”Lukumuisti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
p Käyttäjän Christaheinonen (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän TobeBot tekemään versioon.
Rivi 1: Rivi 1:
{{Muistityypit}}
{{Muistityypit}}
''''''Lukumuisti''' eli '''ROM-muisti''' ({{lyhenne|Read Only Memory}}) on [[tietokone]]en pysyväismuisti, johon ei voi tehdä muutoksia normaalikäytön aikana, ja jonka tiedot säilyvät silloinkin, kun tietokoneesta kytketään virta pois.''' Varsinaisen, tehtaalla ohjelmoitavan, ROM-muistin tilalla käytetään usein ohjelmoitavia [[PROM]]-, [[EPROM]]-, [[EEPROM]]- tai [[Flash-muisti|Flash-muisteja]], nykyään yleensä viimeksi mainittua.
'''Lukumuisti''' eli '''ROM-muisti''' ({{lyhenne|Read Only Memory}}) on [[tietokone]]en pysyväismuisti, johon ei voi tehdä muutoksia normaalikäytön aikana, ja jonka tiedot säilyvät silloinkin, kun tietokoneesta kytketään virta pois. Varsinaisen, tehtaalla ohjelmoitavan, ROM-muistin tilalla käytetään usein ohjelmoitavia [[PROM]]-, [[EPROM]]-, [[EEPROM]]- tai [[Flash-muisti|Flash-muisteja]], nykyään yleensä viimeksi mainittua.


ROM-muisti sisältää yleensä ohjelman, jolla tietokoneen laitteisto alustetaan ja [[käyttöjärjestelmä]] ladataan. Joissakin tietokoneissa ROM-muisti sisältää myös käyttöjärjestelmän, jolloin sitä ei tarvitse erikseen ladata massamuistilaitteelta.
ROM-muisti sisältää yleensä ohjelman, jolla tietokoneen laitteisto alustetaan ja [[käyttöjärjestelmä]] ladataan. Joissakin tietokoneissa ROM-muisti sisältää myös käyttöjärjestelmän, jolloin sitä ei tarvitse erikseen ladata massamuistilaitteelta.

Versio 20. syyskuuta 2010 kello 11.33

Muistityypit
Haihtuvat muistityypit
Haihtumattomat muistityypit

Lukumuisti eli ROM-muisti (lyhenne sanoista Read Only Memory) on tietokoneen pysyväismuisti, johon ei voi tehdä muutoksia normaalikäytön aikana, ja jonka tiedot säilyvät silloinkin, kun tietokoneesta kytketään virta pois. Varsinaisen, tehtaalla ohjelmoitavan, ROM-muistin tilalla käytetään usein ohjelmoitavia PROM-, EPROM-, EEPROM- tai Flash-muisteja, nykyään yleensä viimeksi mainittua.

ROM-muisti sisältää yleensä ohjelman, jolla tietokoneen laitteisto alustetaan ja käyttöjärjestelmä ladataan. Joissakin tietokoneissa ROM-muisti sisältää myös käyttöjärjestelmän, jolloin sitä ei tarvitse erikseen ladata massamuistilaitteelta.

IBM PC-yhteensopivien tietokoneiden ROM-muistissa on BIOS-ohjelma (lyhenne sanoista Basic Input/Output System), joka sisältää määritykset siitä, kuinka esimerkiksi levyasemia, näyttöä ja virhetilanteita käsitellään. Tavallisesti ROM-BIOS sisältää myös Setup-ohjelman, jolla voidaan määritellä tietokoneen alku- ja laitteistoasetukset. Näitä asetuksia voi muuttaa Setup-ohjelmassa, joka täytyy käynnistää tietokoneen alustusvaiheessa. Monilla PC:n lisäkorteilla on omat BIOS-piirinsä, joiden sisältämä ohjelmakoodi toimii varsinaisen BIOS-ohjelman jatkeena.

Aidon ROM-muistin sisältöä ei pysty muuttamaan, mutta nykyisin käytetään tämän sijaan usein Flash-piirejä, joiden sisältöä pystyy vaihtamaan ohjelmallisesti. Tietokoneen laitteistoasetukset tallennetaan nykyisissä tietokoneissa yleensä paristovarmennettuun SRAM-muistiin.