Ero sivun ”Kersantti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
VolkovBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: el, et, io, ms, nn, pl, uk
EmausBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 65: Rivi 65:
[[ru:Сержант]]
[[ru:Сержант]]
[[simple:Sergeant]]
[[simple:Sergeant]]
[[sr:Млађи водник]]
[[sv:Sergeant]]
[[sv:Sergeant]]
[[tr:Çavuş]]
[[tr:Çavuş]]

Versio 18. syyskuuta 2010 kello 10.40

Kersantti (vanh. ransk. sergeant, lat. servines palveleva, palvelija, myöh. lat. erityisesti kuninkaan palvelija tai vasalli) on aliupseerin arvo armeijassa.[1]

Historia

Kersantti tunnettiin jo 1200-luvulla merkityksessä sotilaspalvelija. Myöhäiskeskiajalla kersantti saattoi olla hyvin korkea arvo. Sana vakiintui 1500-luvun ensimmäisellä puoliskolla tarkoittamaan aliupseeria.[1]

Kersantti Suomessa

Kersantti on Suomen Puolustusvoimissa käytössä oleva aliupseerin sotilasarvo.

Suomen puolustusvoimien kersantin kauluslaatta
Suomen puolustusvoimien kersantin kauluslaatta
Suomen puolustusvoimien kersantin hihalaatta
Suomen puolustusvoimien kersantin hihalaatta

Suomalaisen kersantin arvomerkissä on kolme kapeaa kaluunakulmaa. Kersantti on niin sanottu perussotilasarvo, josta on johdettu alempi alikersantti ja ylempi ylikersantti. Upseerikokelas rinnastetaan kersanttiin, mutta on varusmieskersanttia vanhempi.

Suomessa kersantit kuuluvat kahteen pääryhmään. Varusmieskersantit ovat ryhmänjohtajia, jotka on ylennetty tavanomaista vaativamman tehtävänsä tai erityisen hyvän palveluksen tai johtamistaitojen perusteella kersanteiksi. Tyypillinen tehtävä on joukkueen varajohtaja. Palkattuun henkilökuntaan kuuluvat kersantit ovat vakituisia tai määräaikaisessa virassa palvelevia sopimussotilaita tai aliupseereita. Nämä palvelevat yleensä kouluttajina (sopimussotilaat) tai erikoistehtävissä (aliupseerit), esimerkiksi varuskunnan vartiostossa.

Reservissä kersantiksi voidaan ylentää vähintään kymmenen päivää kertausharjoituksissa palvellut alikersantti, joka on käynyt aliupseerikurssin tai eritysen ansioitunut palveluksessa. Kersantti on myös ylin arvo, johon miehistöön kuuluvia voi ylentää ilman aliupseerikurssin suorittamista lähde?, mutta se on varsin harvinaista.

Sellaisissa maissa, joissa on palkattu aliupseeristo, kersanteilla on huomattavasti Suomea suurempi painoarvo. Erityisesti anglosaksisissa maissa, joissa kaikki aliupseerinarvot on nimetty eri asteisiksi kersanteiksi, tämä on johtanut kersantin sotilasarvon tiettyyn ihannointiin populaarikulttuurissa.

Saksa on länsimaiden joukossa poikkeus, sillä sen armeijassa kersanttia vastaava arvo on Stabsunteroffizier.

Tunnettuja kersantteja

Kuvitteellisia kersantteja

Lähteet

Malkki, Marjomaa, Raitasalo, Karasjärvi, Sipilä: Sodan historia, s. 233. Helsinki: Otava, 2008. ISBN 978-951-1-21885-2.

  1. a b Malkki ym.