Ero sivun ”Louis Braille” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Paj (keskustelu | muokkaukset)
tarkennusta
Paj (keskustelu | muokkaukset)
lisätarkennuksia ja täydennystä rawiksistä
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Braille.jpg|thumb|right|Louis Braille]]
[[Kuva:Braille.jpg|thumb|right|Louis Braille]]
[[Kuva:Louis braille.svg|thumb|Louis Braille pistekirjoituksella]]
[[Kuva:Louis braille.svg|thumb|Louis Braille pistekirjoituksella]]
'''Louis Braille''' ([[4. tammikuuta]] [[1809]] [[Coupvray]], [[Ranska]] – [[6. tammikuuta]] [[1852]] [[Pariisi]], [[Ranska]]) oli ranskalainen opettaja ja [[sokeus|sokeiden]] [[pistekirjoitus|pistekirjoituksen]] (braille-kirjoitus) keksijä.
'''Louis Braille''' ([[4. tammikuuta]] [[1809]] [[Coupvray]], [[Ranska]] – [[6. tammikuuta]] [[1852]] [[Pariisi]], [[Ranska]]) oli ranskalainen opettaja ja [[sokeus|sokeiden]] tai voimakkaasti [[heikkonäköisyys|heikkonäköisten]] käyttämän [[pistekirjoitus|pistekirjoituksen]] eli braille-kirjoituksen keksijä.


Braille menetti näkönsä kolmivuotiaana leikkiessään satulaseppänä työskentelevän isänsä pajalla naskalilla, jolla hän vahingossa pisti itseään. Se johti toisen silmän vammautumisen ja sitä seuranneeseen [[sympaattinen oftalmia|sympaattiseen oftalmiaan]], joka lopulta vei häneltä näön. 10-vuotiaana Braille siirtyi tavallisesta koulusta Pariisin sokeainkouluun, missä hän oppi [[Charles Barbier]]in kehittämän [[Barbierin kirjoitus|Barbierin kirjoituksen]] eli niin kutsutun yökirjoituksen. Koulussa oli jo silloin tuon ajan mittapuun mukaan kehittyneitä kirjoja sokeille, mutta ne oli tehty kömpelöllä kohokirjoituksella, joka teki niistä myös huomattavan paksuja. Braille uskoi pystyvänsä parempaan, ja hän kehittikin Barbierin järjestelmän pohjalta oman pistekirjoituksensa. Braille keksi braille-kirjoituksen vuonna [[1825]] ollessaan 13-vuotias ja esitteli sen julkisesti vuonna [[1829]]. Virallisesti pistekirjoitus hyväksyttiin vuonna [[1844]].
Braille menetti näkönsä kolmivuotiaana leikkiessään satulaseppänä työskentelevän isänsä pajalla naskalilla, jolla hän vahingossa pisti itseään. Se johti toisen silmän vammautumisen ja sitä seuranneeseen [[sympaattinen oftalmia|sympaattiseen oftalmiaan]], joka lopulta vei häneltä näön. 10-vuotiaana Braille siirtyi tavallisesta koulusta Pariisin sokeainkouluun, missä hän oppi [[Charles Barbier]]in kehittämän [[Barbierin kirjoitus|Barbierin kirjoituksen]] eli niin kutsutun yökirjoituksen, jonka tämä oli kehittänyt sotilaskäyttöön mahdollistamaan pimeällä äänettömät käskyt sotilaille.


Koulussa oli käytössä tuon ajan mittapuun mukaan kehittyneitä kirjoja sokeille, mutta ne oli tehty kömpelöllä kohokirjoituksella, joka teki niistä myös huomattavan paksuja. Niiden auvulla lapset oppivat lukemaan, mutta he eivät pystyneet kirjoittamaan. Braille uskoi pystyvänsä parempaan, ja hän kehittikin 13-vuotiaana vuonna [[1825]] Barbierin järjestelmän pohjalta oman pistekirjoituksensa.
Louis Braille kuoli vuonna [[1852]] [[tuberkuloosi]]in ja hänet on haudattu Pariisin [[Panthéon]]iin.


Braillen järjestelmä on esikuvaansa yksinkertaisempi: kun Barbierin järjestelmä perustuu kahteentoista pisteeseen, joilla kuvataan äänteitä pikakirjoituksen tapaan, braillessa pisteitä on vain kuusi ja teksti luodaan kuten tavallinen kirjoitus, aakkoston kirjain kerrallaan. Braille lisäsi järjestelmäänsä myös matemaattiset merkit sekä merkit säveltapailua varten. Louis Braille esitteli järjestelmänsä julkisesti vuonna [[1829]]. Virallisesti pistekirjoitus hyväksyttiin vuonna [[1844]].
Vuodesta [[2001]] alkaen the [[World Blind Union]] on viettänyt [[maailman pistekirjoituspäivä]]ä Braillen syntymäpäivänä 4. tammikuuta.

Louis Braille kuoli vuonna [[1852]] [[tuberkuloosi]]in ja hänet haudattiin alun perin perheensä tahdon mukaisesti syntymäpaikkakunnalle Coupvrayhin. Noin sata vuotta myöhemmin hänen jäännöksensä siirrettiin [[Panthéon]]iin Pariisin.

Braillen kunniaksi on nimetty Pariisin 12. kaupunginosassa katu, joka sijaitsee Avenue Michel-Bizot'n ja Boulevard de Picpus'n välissä. Vuodesta [[2001]] alkaen Maailman Sokeiden Unioni [[World Blind Union]] on viettänyt [[maailman pistekirjoituspäivä]]ä Braillen syntymäpäivänä 4. tammikuuta.


== Kirjallisuus ==
== Kirjallisuus ==

Versio 15. syyskuuta 2010 kello 17.01

Louis Braille
Louis Braille pistekirjoituksella

Louis Braille (4. tammikuuta 1809 Coupvray, Ranska6. tammikuuta 1852 Pariisi, Ranska) oli ranskalainen opettaja ja sokeiden tai voimakkaasti heikkonäköisten käyttämän pistekirjoituksen eli braille-kirjoituksen keksijä.

Braille menetti näkönsä kolmivuotiaana leikkiessään satulaseppänä työskentelevän isänsä pajalla naskalilla, jolla hän vahingossa pisti itseään. Se johti toisen silmän vammautumisen ja sitä seuranneeseen sympaattiseen oftalmiaan, joka lopulta vei häneltä näön. 10-vuotiaana Braille siirtyi tavallisesta koulusta Pariisin sokeainkouluun, missä hän oppi Charles Barbierin kehittämän Barbierin kirjoituksen eli niin kutsutun yökirjoituksen, jonka tämä oli kehittänyt sotilaskäyttöön mahdollistamaan pimeällä äänettömät käskyt sotilaille.

Koulussa oli käytössä tuon ajan mittapuun mukaan kehittyneitä kirjoja sokeille, mutta ne oli tehty kömpelöllä kohokirjoituksella, joka teki niistä myös huomattavan paksuja. Niiden auvulla lapset oppivat lukemaan, mutta he eivät pystyneet kirjoittamaan. Braille uskoi pystyvänsä parempaan, ja hän kehittikin 13-vuotiaana vuonna 1825 Barbierin järjestelmän pohjalta oman pistekirjoituksensa.

Braillen järjestelmä on esikuvaansa yksinkertaisempi: kun Barbierin järjestelmä perustuu kahteentoista pisteeseen, joilla kuvataan äänteitä pikakirjoituksen tapaan, braillessa pisteitä on vain kuusi ja teksti luodaan kuten tavallinen kirjoitus, aakkoston kirjain kerrallaan. Braille lisäsi järjestelmäänsä myös matemaattiset merkit sekä merkit säveltapailua varten. Louis Braille esitteli järjestelmänsä julkisesti vuonna 1829. Virallisesti pistekirjoitus hyväksyttiin vuonna 1844.

Louis Braille kuoli vuonna 1852 tuberkuloosiin ja hänet haudattiin alun perin perheensä tahdon mukaisesti syntymäpaikkakunnalle Coupvrayhin. Noin sata vuotta myöhemmin hänen jäännöksensä siirrettiin Panthéoniin Pariisin.

Braillen kunniaksi on nimetty Pariisin 12. kaupunginosassa katu, joka sijaitsee Avenue Michel-Bizot'n ja Boulevard de Picpus'n välissä. Vuodesta 2001 alkaen Maailman Sokeiden Unioni World Blind Union on viettänyt maailman pistekirjoituspäivää Braillen syntymäpäivänä 4. tammikuuta.

Kirjallisuus

  • Maijaliisa Dieckmann: Väläys pimeässä. Louis Braille ja pistekirjoituksen tarina. (BTJ, 2010)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Louis Braille.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.