Ero sivun ”Tuija Piepponen” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 9: Rivi 9:
== Elokuva- ja televisioura ==
== Elokuva- ja televisioura ==


Tuija Piepposen valkokangasura alkoi kangerellen, sillä hänen osuutensa [[Risto Jarva]]n klassikkoelokuvassa ''[[Jäniksen vuosi]]'' ([[1977]]) leikattiin pois. Seuraavana vuonna hän vihdoin debytoi elokuvayleisölle [[Mikko Niskanen|Mikko Niskasen]] teoksessa ''[[Syksyllä kaikki on toisin]]''. [[Timo Koivusalo]]n [[1990-luku|1990-luvun]] suosituissa Pekko-komedioissa Piepposen näyttelemä Kaisa Kuovi muodosti subrettiparin [[Esko Nikkari]]n näyttelemän Reino Kuovin kanssa. Piepponen on nähty sivuosissa myös eräissä muissa Koivusalon teoksissa. [[MTV3]]:n sarjassa ''Kuolema savolaiseen tapaan'' ([[1983]]) Piepponen oli se, joka löysi "ne punaiset saappaat kellarista".<ref>http://muistikuvaputki.yle.fi/rouvaruutu/kuolema-savolaiseen-tapaan</ref> Vuonna [[1998]] hänellä oli oma televisiosarja ''Piepposkan parempi arki'' [[YLE TV2]]:lla. ''[[Maalaiskomedia]]''-sarjan tuotantokaudessa ''Peräkamaripojat'' hän näytteli Lilja Fräntilää. Televisioelokuvassa ''Elli'' Piepposella oli nimiosa. Piepponen vieraili saippuasarjassa ''[[Salatut elämät]]'' vuonna [[2007]] roolihahmonaan Mirja Mattila. Hänet vierailunsa sai jatkoa maaliskuussa [[2009]] sekä loppukeväästä [[2009]]. Vuonna [[2008]] hän liittyi [[YLE TV1]]:n ''[[Kotikatu]]''-sarjaan muutaman jakson ajaksi esittäen Johanna Rantasta ("Rantaska").
Tuija Piepposen valkokangasura alkoi kangerellen, sillä hänen osuutensa [[Risto Jarva]]n klassikkoelokuvassa ''[[Jäniksen vuosi]]'' ([[1977]]) leikattiin pois. Seuraavana vuonna hän vihdoin debytoi elokuvayleisölle [[Mikko Niskanen|Mikko Niskasen]] teoksessa ''[[Syksyllä kaikki on toisin]]''. [[Timo Koivusalo]]n [[1990-luku|1990-luvun]] suosituissa Pekko-komedioissa Piepposen näyttelemä Kaisa Kuovi muodosti subrettiparin [[Esko Nikkari]]n näyttelemän Reino Kuovin kanssa. Piepponen on nähty sivuosissa myös muissa Koivusalon teoksissa. [[MTV3]]:n sarjassa ''Kuolema savolaiseen tapaan'' ([[1983]]) Piepponen oli se, joka löysi "ne punaiset saappaat kellarista".<ref>http://muistikuvaputki.yle.fi/rouvaruutu/kuolema-savolaiseen-tapaan</ref> Vuonna [[1998]] hänellä oli oma televisiosarja ''Piepposkan parempi arki'' [[YLE TV2]]:lla. Vuonna 1999 Piepponen näytteli MTV3:n ''[[Sydän toivoa täynnä]]'' -draamasarjassa kokki Kyllikki Karjalaista. ''[[Maalaiskomedia]]''-sarjan tuotantokaudessa ''Peräkamaripojat'' hän näytteli Lilja Fräntilää. Televisioelokuvassa ''Elli'' Piepposella oli nimiosa. Piepponen vieraili saippuasarjassa ''[[Salatut elämät]]'' vuonna [[2007]] roolihahmonaan Mirja Mattila. Hänet vierailunsa sai jatkoa maaliskuussa [[2009]] sekä loppukeväästä [[2009]]. Vuonna [[2008]] hän liittyi [[YLE TV1]]:n ''[[Kotikatu]]''-sarjaan muutaman jakson ajaksi esittäen Johanna Rantasta ("Rantaska").


Piepponen voitti ''[[Thilia Thalia]]'' -kilpailun vuonna [[1983]].
Piepponen voitti ''[[Thilia Thalia]]'' -kilpailun vuonna [[1983]].
Rivi 36: Rivi 36:
* [[Pekko ja massahurmaaja]] (1995)
* [[Pekko ja massahurmaaja]] (1995)
* [[Pekko ja muukalainen]] (1996)
* [[Pekko ja muukalainen]] (1996)
* [[Pekko ja unissakävelijä]] (1997)
* [[Pekko ja unissakävelijä]] (1997)
* [[Pekko ja unissakävelijä]] (1997)
* [[Kulkuri ja Joutsen]] (1999)
* [[Kulkuri ja Joutsen]] (1999)
Rivi 48: Rivi 47:
* Korpimotelli (1988)
* Korpimotelli (1988)
* Makkarakalakeittoa, sano Tympee Huttunen (1988)
* Makkarakalakeittoa, sano Tympee Huttunen (1988)
* [[Sydän toivoa täynnä]] (1997)
* [[Sydän toivoa täynnä]] (1999)
* [[Ansa ja Oiva]] (1999)
* [[Ansa ja Oiva]] (1999)
* [[Peräkamaripojat]] (2001)
* [[Peräkamaripojat]] (2001)
Rivi 70: Rivi 69:


* {{elonet-h|id=he4xbw|nimi=Tuija Piepponen}}
* {{elonet-h|id=he4xbw|nimi=Tuija Piepponen}}

* {{IMDb-h|id=0682241|nimi=Tuija Piepponen}}
* {{IMDb-h|id=0682241|nimi=Tuija Piepponen}}



Versio 15. syyskuuta 2010 kello 16.36

Tuija Piepponen.

Tuija Vuokko Anneli Piepponen (oik. Piepponen Berhane-Mehari, s. 19. syyskuuta 1947 Valkeakoski) on suomalainen näyttelijä, ilmaisutaidon opettaja ja luennoitsija. Lähinnä komedienneksi profiloitunut Piepponen on esiintynyt sekä teatterissa että televisiossa. Hän toimi näyttelijänä Kuopion kaupunginteatterissa 21 vuotta, minkä jälkeen hän siirtyi freelanceriksi. Hänet muistetaan muun muassa Pekko-elokuvista sekä useista televisiomainoksista, erityisesti kodinkoneketju Mustan Pörssin mainoksien koheltavana äitinä. Piepponen oli Kuopion Tanssistudio Oy:n perustajaosakas vuonna 1988. Vuonna 1998 hän perusti oman yrityksen, Isoacca Tuotanto Oy:n.

Teatteriura

Piepposen vanhemmat olivat Yrjö ja Mirja Piepponen. Näyttämöllä Piepponen nähtiin ensi kerran nelivuotiaana. Hän opiskeli Tampereen yliopiston näyttelijälinjalla ja valmistui 1969. Ammattilaisuransa hän aloitti samana vuonna Lappeenrannan kaupunginteatterissa, jossa hän työskenteli vuosina 19691971. Nuoren näyttelijättären ura jatkui Kuopion kaupunginteatterissa vuonna 1971 (vuoteen 1975 Kuopion Yhteisteatteri). Piepponen jätti kaupunginteatterin vuonna 1993 ja ryhtyi freelanceriksi. Hänen näyttämötaiteellisiin tulkintoihinsa lukeutuu muun muassa Martan rooli Hella Wuolijoen näytelmässä Niskavuoren naiset sekä Viktorian husaari (Riquette), Nainen (Avoin liitto) ja Zoe (Kadonnut kirje). Piepponen on vieraillut muun muassa Pyynikin ja Vartiovuoren kesäteattereissa. Lisäksi hän on ollut mukana Nukketeatteri Sytkyjen kiertueilla. Hän on niin ikään ohjannut näytelmiä eräille harrastajaryhmille.

Elokuva- ja televisioura

Tuija Piepposen valkokangasura alkoi kangerellen, sillä hänen osuutensa Risto Jarvan klassikkoelokuvassa Jäniksen vuosi (1977) leikattiin pois. Seuraavana vuonna hän vihdoin debytoi elokuvayleisölle Mikko Niskasen teoksessa Syksyllä kaikki on toisin. Timo Koivusalon 1990-luvun suosituissa Pekko-komedioissa Piepposen näyttelemä Kaisa Kuovi muodosti subrettiparin Esko Nikkarin näyttelemän Reino Kuovin kanssa. Piepponen on nähty sivuosissa myös muissa Koivusalon teoksissa. MTV3:n sarjassa Kuolema savolaiseen tapaan (1983) Piepponen oli se, joka löysi "ne punaiset saappaat kellarista".[1] Vuonna 1998 hänellä oli oma televisiosarja Piepposkan parempi arki YLE TV2:lla. Vuonna 1999 Piepponen näytteli MTV3:n Sydän toivoa täynnä -draamasarjassa kokki Kyllikki Karjalaista. Maalaiskomedia-sarjan tuotantokaudessa Peräkamaripojat hän näytteli Lilja Fräntilää. Televisioelokuvassa Elli Piepposella oli nimiosa. Piepponen vieraili saippuasarjassa Salatut elämät vuonna 2007 roolihahmonaan Mirja Mattila. Hänet vierailunsa sai jatkoa maaliskuussa 2009 sekä loppukeväästä 2009. Vuonna 2008 hän liittyi YLE TV1:n Kotikatu-sarjaan muutaman jakson ajaksi esittäen Johanna Rantasta ("Rantaska").

Piepponen voitti Thilia Thalia -kilpailun vuonna 1983.

Yksityiselämä

Piepposen ollessa kuusitoistavuotias hänen nuorempi veljensä hukkui. Muutettuaan Lappeenrantaan 1960-luvun lopussa hippiaatteeseen ihastunut näyttelijätär eli avoliitossa väkivaltarikoksista tuomitun "Viiksin" kanssa. Vuonna 1972 Piepponen avioitui itseään 22 vuotta vanhemman muusikko Urho "Uke" Pesosen kanssa. Tytär Tiitu Pesonen syntyi 1973. Aviomiehen alkoholismi varjosti liittoa, ja se päättyi eroon. Toisen kerran Piepponen avioitui toukokuussa 1988 itseään yksitoista vuotta nuoremman etiopialaisen Hagos Berhanen kanssa. Häiden jälkeen hän sai keskenmenon, josta on todennut: "Keskenmeno on naiselle rankka juttu, mutta näistä kokemuksista ei juuri puhuta. Ehkä ne koetaan liian yksityisiksi."[2] Piepposen kuopus Joonas Berhane syntyi 1990. Hän muutti kaksivuotiaan poikansa kanssa joksikin aikaa aviomiehensä kotimaahan. Piepponen asuu nykyään Turussa. Hänellä on yksi lapsenlapsi. Vapaa-ajallaan hän maalaa ja matkustaa.

Kirjailija Annika Grahn on kirjoittanut Tuija Piepposen elämästä kertovan muistelmateoksen Piepponen? Piepponen!, jonka Like julkaisi huhtikuussa 2007.

Piepposen näkemyksiä

Televisio-ohjelmassa Kesäkerttu elokuussa 1998 Tuija Piepponen kertoi näkemyksiään komiikasta[3]:

»Komiikan perusideahan on, että se on täysin vakavaa. Se on murheellista, se on tuskaa...siinä on viiltävä haava pohjalla.»

Itseään hän kuvaili uteliaaksi ihmiseksi, joka haluaa tietää ja nähdä mitä maailmassa on. Piepposen mielestä "äidin homma on ihaninta, mitä naiselle voi sattua".

Filmografia

Elokuvat

Televisiotyöt

Lähteet ja viitteet

Aiheesta muualla