Ero sivun ”Öljyväri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
25 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
järj kh ym
p (→‎Katso myös: tynkämallineen vaihto)
(järj kh ym)
[[Kuva:Artists paints.jpg|thumb|250px|Öljyvärejä]]
'''Öljyvärit''' ovat [[pellavaöljy]]pohjaisia,öljyliukoisia hitaasti kuivuvia maaleja, joille eri aineista valmistettukoostuva [[pigmentti]] antaa värin. Öljyväri[[Pellavaöljy]]n eilisäksi liukene veteen ja niillä maalattaessa joudutaan käyttämään erilaisia paloherkkiä ja myrkyllisiä liuottimia. Pellavaöljyn lisäksisideaineena käytetään muitakin, muun muassa [[unikkounikkoöljy]]öljyää käytetystä pigmentistä riippuen.
 
Värejä tiedetään käytetyn jo [[1200-luku|1200-luvulla]] [[Englanti|Englannissa]], joskin valmistusmenetelmät ja maalien ominaisuudet ovat kehittyneetmuuttuneet huomattavastiajan mittaan. Pigmenttihiukkasia voidaanvalmistetaan valmistaanykyisin keinotekoisistakeinotekoisesti aineista,luonnosta muttasuoraan luonnollistensaatavien aineiden[[Maavärit|maavärien]] kutenohella. eri maalajien ja metalliyhdisteiden, erityisesti -oksidien, käyttö on hyvin yleistä.
 
ÖljyvärejäMaalatessa käytetään maalausnesteitä, kuten pellavaöljyä, [[dammarhartsi]]vernissaa ja ranskalaista tärpättiä. Maalaus tulee aloittaa mahdollisimman rasvattomalla seoksella ja jatkaa periaatteella "rasvaista rasvattomalle". Aluksi värejä ohennetaan yleensä aluksisiksi [[tärpätti|tärpätillä]] ja maalauksen edetessä maalausnesteellä,muiden jossaaineiden onmäärää dammarliuosta, pellavaöljyä ja tärpättiälisätään. Viime aikoina markkinoille on tullut myös emulsiotyyppisiä vesiohenteisia öljyvärejä.
 
==Katso myös==
*[[Öljyvärimaalaus]]
*[[Taulumaalaus]]
 
{{tynkä/Taide}}
[[Luokka:Maalausmateriaalit]]
 
16 632

muokkausta

Navigointivalikko