Ero sivun ”Sango” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: tr:Sango
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: zh:桑戈语
Rivi 60: Rivi 60:
[[sg:Sängö]]
[[sg:Sängö]]
[[tr:Sango]]
[[tr:Sango]]
[[zh:桑戈语]]

Versio 26. elokuuta 2010 kello 04.28

Sango
Oma nimi sängö
Muu nimi Sangho
Tiedot
Alue Keski-Afrikan tasavalta Keski-Afrikan tasavalta
Tšad Tšad
Kamerun Kamerun
Kongon tasavalta Kongon tasavalta
Kongon demokraattinen tasavalta Kongon dem. tasavalta
Virallinen kieli Keski-Afrikan tasavalta Keski-Afrikan tasavalta
Puhujia äidinkielenään 400 000, toisena kielenään 5 000 000
Sija ei sadan suurimman joukossa
Kirjaimisto latinalainen
Kielitieteellinen luokitus
Kielikunta nigeriläis-kongolaiset kielet
Kieliryhmä adamawa-ubangilaiset kielet
Kielikoodit
ISO 639-1 sg
ISO 639-2 sag
ISO 639-3 sag

Sango on Keski-Afrikan tasavallan suurin kieli ja toinen virallisista kielistä. Kieltä äidinkielenään puhuvia asuu Keski-Afrikan tasavallan lisäksi Tšadissa, Kamerunissa, Kongon tasavallassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Sangoa puhuu äidinkielenään noin 400 000 ja toisena kielenään noin 5 000 000 ihmistä. Siinä on paljon lainasanoja ranskasta ja sitä pidetään usein kreolikielenä, mitä se ei uusimpien tutkimusten perusteella kuitenkaan ole. Kieltä kirjoitetaan latinalaisilla aakkosilla.

Historia

Sango oli alun perin ubangilaisiin kieliin perustuva yksinkertainen välikieli, jota käytettiin heimojen välisen kaupankäynnin yhteydessä. Vasta Keski-Afrikan pääkaupungin, Banguin, nopea kasvu 1960-luvulta lähtien loi ensimmäisen sangoa äidinkielenä puhuvan sukupolven, kun kieli muuttui siirtolaisvanhempien markkinakielestä kaupunkilaislasten arkikieleksi. Ensin se johti kielen kehittymiseen erityisesti sanaston kasvamisen osalta. Toiseksi sango sai pääkaupungin kielenä lisää arvovaltaa ja siitä tehtiin Keski-Afrikan kansallinen kieli 1964 ja virallinen kieli 1991.

Kirjoitusjärjestelmä

Sangossa on seitsemän vokaalia: a, e, ɛ, i, o, ɔ, u. Niistä viisi (i, a, ɛ, ɔ, u) voi ääntyä myös nenän kautta. Virallisessa oikeinkirjoituksessa e ja ɛ kirjoitetaan e:nä sekä o ja ɔ kirjoitetaan o:na. Niinpä nenävokaalit kirjoitetaan in, en, an, on, un.

Vokaaleilla voi olla jokin kolmesta äänenkorkeudesta, jotka vaikuttavat sanan merkitykseen. Kirjoituksessa matalaa korkeutta ei merkitä (e), keskikorkeus merkitään yläpisteillä (ë) ja korkea äänenkorkeus väkäsellä (ê). Siten do-re-mi kirjoitettaisiin do-rë-mî.

Sangon konsonantit ovat: p, b, t, d, k, g, kp, gb, mb, mv, nd, ng, ngb, nz, f, v, s, z, h, l, r, y, w. Ääntämyksestä on huomattava, että ng ääntyy [ŋg] ja ngb ääntyy [ŋb].

Aiheesta muualla

Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.