Ero sivun ”Budan linna” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  9 vuotta sitten
p
typo
p (Botti muokkasi: zh:布达城堡)
p (typo)
'''Budan linna''' ({{k-hu|Budai Vár}}) on [[Unkari]]n kuninkaiden entinen linna [[Budapest]]in I [[Luettelo Budapestin osa-alueista|osa-alueella]], Linnavuoren eteläkärjessä.
 
Ensimmäinen linna tälle paikalla rakennettiin vuosien 1247 ja 1265 välillä. [[Sigismund Luxemburgilainen|Sigismund Luxemburgilaisen]] pitkän hallituskauden aikana linnasta kehittyi Euroopan merkittävimpiin kuuluva goottilainen linna.
[[Matias Corvinus]] kutsui italialaisia taiteilijoita ja arkkitehteja uudistamaan linnaa, ja Budapestistä tuli Alppien pohjoispuolisen renessanssin keskus.
 
Vuonna 1715 [[Kaarle VI (keisari)|Kaarle III]] määräsi rauniot purettaviksi. Niiden päälle kasattiin maata, ja osia keskiaikaisesta linnoituksesta on kaivettu jälleen esiin toisen maailmansodan tuhojen jälkeen. Tilalle hän rakennutti pienen barokkipalatsin. 1700-luvun puolivälissä sitä laajennettiin Wienin loistokkaiden palatsien vertaiseksi.<ref>[http://www.budapesthotelshungary.com/wirecard/buda_castle.html Buda Castle] Budapest Hotels</ref>
 
Vuonna 1849 unkarilaiset vallankumoukset piirittivät linnaa ja se paloi poroksi. Se uusittiin 1850–1856, ja sitä kunnostettiin 1875–1912. Vuoden 1918 vallankumusvallankumous syrjäytti Habsburgit, ja linnasta tuli itenäisenitsenäisen Unkarin valtionhoitajan [[Miklós Horthy]]n palatsi.
 
Budapestin piirityksen aikana linna oli akselivaltojen viimeinen turvapaikka, ja Puna-armeija pommitti sen maan tasalle. Kommunistihallinnon aikana uusbarokkipalatsia pidettiin taantumuksellisen hallinnon jäänteenä, ja se tuhottiin. Keskiaikainen linnoitus nousi arvossaan, ja se kunnostettiin.
475

muokkausta

Navigointivalikko