Ero sivun ”Päijänne-purjehdus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
w
p fix
Rivi 18: Rivi 18:


=== Päijänne Raid ===
=== Päijänne Raid ===
Päijänne Raid -kilpailu käydään nopeiden monirunkovenekuntien kesken. Raid-kilpailun veneluokkana on kahden hengenmiehistöllä purjehdittava [[F18|Formula 18]] [[katamaraani]]. Raid-kilpailu eroaa varsinaisesta Päijänne-purjehduksesta vaikkakin kilpailu alkaa samasta paikasta ja päättyy samaan paikkaan. Raid-kilpailussa reitti on täysin vapaa, mutta matkalla on rasteja joilla kilpailijat poikkeavat. Ensinmäinen vene maalissa voittaa.
Päijänne Raid -kilpailu käydään nopeiden monirunkovenekuntien kesken. Raid-kilpailun veneluokkana on kahden hengenmiehistöllä purjehdittava [[F18|Formula 18]] [[katamaraani]]. Raid-kilpailu eroaa varsinaisesta Päijänne-purjehduksesta vaikkakin kilpailu alkaa samasta paikasta ja päättyy samaan paikkaan. Raid-kilpailussa reitti on täysin vapaa, mutta matkalla on rasteja joilla kilpailijat poikkeavat. Ensimmäinen vene maalissa voittaa.
== Reitti ==
== Reitti ==
Rivi 51: Rivi 51:


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

* [http://paijannepurjehdus.fi/ Kilpailun sivusto]
* [http://paijannepurjehdus.fi/ Kilpailun sivusto]
* [http://paijannepurjehdus.fi/?action=juttu&ID=23 Päijännepurjehduksen vuosikymmenet] Kirja kertoo kilpailun vaiheista alkuajoista 2000-luvulle asti.
* [http://paijannepurjehdus.fi/?action=juttu&ID=23 Päijännepurjehduksen vuosikymmenet] Kirja kertoo kilpailun vaiheista alkuajoista 2000-luvulle asti.

Versio 2. elokuuta 2010 kello 00.23

Päijännepurjehduksen reitti
Päijännepurjehduksen reitti
P Padasjoki
S Säynätsalo
Y Ykskoivu, Ykskoivun Kirkkosalmi
J Judinsalo, väliaikapiste
K Kärkinen, väliaikapiste

Päijännepurjehdus on vuosittainen purjehduskilpailu, jossa purjehditaan Päijänne lähes päästä päähän. Ensimmäinen Päijännepurjehdus purjehdittiin vuonna 1973. Enimmillään kilpailussa on ollut mukana noin 260 venekuntaa. Päijännepurjehduksen järjestävät Jyväskylän Veneseura ja Lahden Purjehdusseura. Vuodesta 2008 lähtien tapahtuma on ollut nimeltään Volvo Päijännepurjehdus.

Päijännepurjehdus on yksi suurimmista sisävesien purjehdustapatumista ja kuuluu Suomen suurimpiin isojen köliveneiden kisoihin Helsinki–Tallinna Racen ja Volvo Suursaari Racen rinnalla. Monista purjehduskilpailuista Päijännepurjehdus eroaa sen kaksijakoisen luonteen vuoksi: tapahtumaan osallistuvista merkittävä osa on retki- tai perhepurjehtijoita, mutta etenkin kilpailun nopeimman veneen Päijänneruoria tavoittelevat joka vuosi myös rannikon kilpapurjehtijat. Harvinaista on myös läpi yön kestävä kilpapurjehdus sisävesien kapeilla vesireiteillä. Myös järjestäjät ja Päijäteen veneilijät ovat onnistuneet järjestämään kesätapahtuman joka houkuttelee paikalle myös katsojia. Kilpailua seuraavat katsojat antavat myös oman osansa tunnelmaan - kuten se torven soittaja Judinsalon väliaikapisteellä, joka soittaa fanfaarin jokaiselle kilpailijalle. Erityisesti katsojien suosimia paikkoja ovat lähtö- ja maalipaikkojen lisäksi Kärkisten silta ja Ykskoivun kapeikko.

Muut purjehduskilpailut tapahtuman aikana

Pre-Päitsi

Vuodesta 2006 alkaen on järjestetty Pre-Päitsi ratapurjehduskilpailu Päijänne-purjehdusta edeltävänä perjantaina. Pre-päitsiin osallistujamäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Pre-Päitsiiin voivat osallis kevyt- ja urheiluveneluokat. Pre-Päitsin myötä PÄijänne-purjehdus on muuttunut monipäiväiseksi tapahtumaksi joka on houkutellut purjehtijoita Päijänteelle Perämereltä asti. Pre-Päitsin aikana saa veneeen säädettyä sopivaksi Päijänteen olosuhteisiin.

Päijänne Raid

Päijänne Raid -kilpailu käydään nopeiden monirunkovenekuntien kesken. Raid-kilpailun veneluokkana on kahden hengenmiehistöllä purjehdittava Formula 18 katamaraani. Raid-kilpailu eroaa varsinaisesta Päijänne-purjehduksesta vaikkakin kilpailu alkaa samasta paikasta ja päättyy samaan paikkaan. Raid-kilpailussa reitti on täysin vapaa, mutta matkalla on rasteja joilla kilpailijat poikkeavat. Ensimmäinen vene maalissa voittaa.

Reitti

Nykyään kilpailureitin eteläpää on Padasjoella ja pohjoispää Jyväskylään nykyään kuuluvassa entisessä Säynätsalon kunnassa. Noin 64 meripeninkulman pituinen reitti purjehditaan joka toinen vuosi etelästä pohjoiseen ja joka toinen vuosi pohjoisesta etelään. Ensimmäisen Päijännepurjehduksen lähtö oli Vääksyssä ja maali Jyväskylän Äijälänsalmen suulla aivan Päijänteen pohjoispäässä. Kilpailun voitti lahtelainen Juhani Boman H-veneellään, aikaa matkaan kului yli vuorokausi.

Nopeimmillaan Päijännepurjehdus on purjehdittu nykyisellä reitillä Padasjoelta Jyväskylään ajassa 7 tuntia 24 minuuttia 30 sekuntia. Ennätystä pitää hallussaan Jyväskylän Veneseuran Pentti Paatola "Pohjantähti" -nimisellä, Fleuret 30 -tyyppisellä trimaraanilla. Vanhan, noin 56 meripeninkulman reittiennätys on Melges 24 -tyyppisellä, Turun Pursiseuran Antti Niinirannan Melges 24 -tyyppisellä Patu-veneellä ajalla 6 tuntia 57 minuuttia.

Heinäkuussa purjehdittavalle kisalle on tyypillistä tuulen heikkeneminen tai tyyntyminen yön aikana. Kevyellä tuulella matka-aika on ennätyksiin verrattuna kaksinkertainen. Vuoden 2006 kilpailussa nopein vene, Jyväskylän Veneseuraa edustavan Pentti Paatolan ”Pohjantähti” purjehti reitin 16 tunnissa, 99 venettä keskeytti kisan tai oli vielä reitillä maalilinjan sulkeuduttua 26 tuntia lähdöstä.

Luokat ja palkinnot

Päijännepurjehduksen perustamiskokouksessa Hotelli Tallukassa kilpailuluokiksi päätettiin seuraavat:

  • Yleiskilpailu SPL:n tasoituskertoimin
  • Hai-luokka
  • H-veneluokka
  • Oma luokka veneille, jos ilmoittautuu 3 samanlaista venettä
  • Lightning-luokka katsottiin pienimmäksi mahdolliseksi luokaksi.

Vuonna 2006 Päijännepurjehdukseen osallistui 14 veneluokkaa, joista seitsemän on LYS-tasoituskertoimin persutuvia luokkia. Yksityyppiluokkina vuoden 2006 Päijännepurjehdukseen osallistuivat Hai-vene, H-vene, Lightning, Melges 24, FE83 ja Albin Express. Vuonna 2007 uusia luokkia ovat Beneteau 25 Platu ja E Scow sekä laajalti käytetyn LYS-tasoitussäännön korvaajaksi purjehduskilpailuissa suunniteltu ORC Club.

Palkinnot

Päijänne-purjehdus vuonna 2007 Kärkisten sillalla

Perinteisesti Päijänteellä on kilpailtu Ruori-kiertopalkinnosta, jonka on perinteisesti voittanut nopein yksirunkoinen purjealus. Vuodesta 2006 lähtien nopeimmasta palkinnosta voivat kilpailla kaikki vähintään kolme hengellä miehitetyt purjealukset. Järjestäjien hankkima Päijänneruori jaettiin ensimmäisen kerran kilpailun nopeimmalle vuonna 1976.

Kilpailuun 1975 tuotu avoin luokka tarkoitettiin veneille, jotka eivät kuuluneet kilpailun yksityyppiluokkiin ja joilla ei ollut tasoitusmahdollisuutta. Niidenkin piti täyttää turvallisuusvaatimukset ja kuulua SPL:n tunnustamaan seuraan. Ennen Ruori-palkintoa vuosina 1973–1975 on jaettu kunniapalkinto kilpailun nopeimmalle purjealukselle.

Päijänneruorin voittajalle lahjoitti omaksi saatavan muistoruorin Päijät-Hämeen Osuuspankki 1981–1991 ja Hollolan veneseura 1992–1995. Muistoruori jaettu takautuvasti 1981 myös aikaisempien kisojen voittajille.

Tallukka-jahti on hotelli Tallukan lahjoittama kiertopalkinto yleiskilpailun tasoitetuin ajoin voittaneelle. Tasoituslukujärjestelmä käytetään SPL:n hyväksymiä järjestelmiä.

Potkuri-palkinto jaetaan Päijännepurjehduksen viimeiselle ennen maalilinjan sulkeutumista maaliin tulleelle veneelle.

Aiheesta muualla