Ero sivun ”Kansainvälinen politiikka” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
JAnDbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: el, fa, it, simple, uk muokkasi: eu, fr
Hlpeah (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 24: Rivi 24:




[[Luokka:Kansainvälinen politiikka|*]]
[[Luokka:Politiikan tutkimus|*]]


{{Link FA|ka}}
{{Link FA|ka}}

Versio 28. heinäkuuta 2010 kello 23.58

Tämä artikkeli käsittelee kansainvälistä politiikkaa akateemisena oppiaineena.

Kansainvälinen politiikka on oppiaine ja tutkimusala, joka jakautuu muun muassa ulkopolitiikan ja diplomatian tutkimukseen, rauhan- ja konfliktin tutkimukseen sekä maailmanlaajuisen talouden ja hallinnan tutkimukseen. Kansainvälinen politiikka keskittyy esimerkiksi valtiosuvereniteetin, diplomatian ja kansainvälisen lain toimintaan ja vaikutuksiin sekä eri valtioiden aseman muuttumiseen, miten valtioiden ulkopolitiikka muotoutuu ja keskeiset poliittiset päätökset syntyvät. Myös turvallisuuden ja identiteettien tutkimus sekä kysymys oikeutetusta sodasta ovat kuuluneet kansainvälisen politiikan keskeisiin kysymyksiin.

Toisaalta tiukka jako kansalliseen ja kansainväliseen politiikan tutkimukseen on kyseenalaistettu, koska maapalloistuvassa maailmassa poliittisesti merkittävät ilmiöt ja niistä käytävät kiistat eivät noudata kansallisvaltioiden välisiä rajoja. Samoin esimerkiksi Euroopan unionia ja Euroopan integraatiota käsittelevä tutkimus voidaan laskea joko valtio-oppiin tai kansainväliseen politiikkaan kuuluvaksi.

Kansainvälistä politiikkaa voi opiskella Suomessa Tampereen ja Lapin yliopistoissa. Helsingin yliopiston valtio-opin laitos on muuttanut kansainvälisen politiikan linjan maailmanpolitiikan linjaksi ja se lasketaan enemmänkin valtio-opin osa-alueeksi kuin itsenäiseksi oppiaineeksi.

Englanninkielessä kansainvälisen politiikan sijasta käytetään usein nimitystä international relations (IR) eli kansainväliset suhteet. Nimitystä käytetään myös suomenkielisessä kirjallisuudessa ja sillä on hieman eri merkitys kuin kansainvälisellä politiikalla. Kansainväliset suhteet nähdään käsitteellisesti laajempana näistä kahdesta.

Kirjallisuutta

  • Apunen, Osmo: Murrosaikojen maailmanpolitiikka: Ulkopolitiikan, kansainvälisen politiikan ja kansainvälisten suhteiden kehityslinjat ja rakenteet. 3. tarkistettu painos. Studia politica Tamperensis, no. 3. Tampere: Tampereen yliopisto, politiikan tutkimuksen laitos, 2004. ISBN 951-37-1859-X.
  • Lagerspetz, Eerik, Heikki Patomäki & Juha Räikkä: Maailmanpolitiikan moraali. Helsinki: Edita, 1996. ISBN 951-44-5872-9.
  • Kantola, Johanna & Valenius, Johanna (toim.): Toinen maailmanpolitiikka. 10 käsitettä feministiseen kansainvälisten suhteiden tutkimukseen. Tampere: Vastapaino 2007. ISBN 978-951-768-209-1

Aiheesta muualla

Malline:Link FA