Ero sivun ”Marius” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki lisätty ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
Vuonna 109 eaa. Caecilius Metellus otti Mariuksen mukaan [[legaatti]]na [[Jugurtha]]a vastaan käytävässä sodassa (ks. [[Jugurthan sota]]). Vuonna [[108 eaa.]] Marius olisi halunnut pyrkiä konsuliksi mutta Metellus kielsi tätä palaamasta Roomaan. Marius sai kuitenkin liikkeelle sellaiset huhut Roomassa että hän olisi saanut Jugurthan vastaisen sodan loppumaan jo ajat sitten. Vuonna [[107 eaa.]] hänet valittiin konsuliksi ja lähetettiin sotimaan Jugurthaa vastaan.
 
Saadakseen joukkoja tulevaan sotaretkeensä Marius teki päätöksen ettei sotilailla enää tarvinnut olla lain määräämää omaisuutta (koska suurella väestön osalla sitä ei ollut). Näin legiooniin saatettiin ottaa Rooman köyhimpää väestöä joilla ei ollut merkittävää omaisuutta.
 
Marius ei kuitenkaan saanut sotaa Jugurthaa vastaan päätökseen niin pian kun oli luvannut. Mariuksen kvestoriksi vuonna 107 eaa. oli lähetetty eräs, [[Sulla|L. Cornelius Sulla]]. Sulla osoittautui taitavaksi sotapäälliköksi. Sullan onnistui ylipuhua Jugurthan appi Bocchus vangitsemaan tämän ja luovuttamaan roomalaisille. Marius sai kunnian siitä että lopettanut sodan ja vanginnut Jugurthan, olihan Sulla vain toiminut hänen alaisenaan.
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko