Ero sivun ”Toiset (Lost)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 46: Rivi 46:
[[Luokka:Kuvitteelliset henkilöt]]
[[Luokka:Kuvitteelliset henkilöt]]


[[ar:الآخرون (لوست)]]
[[bg:Другите (Изгубени)]]
[[bg:Другите (Изгубени)]]
[[da:De Andre (Lost)]]
[[da:De Andre (Lost)]]

Versio 15. heinäkuuta 2010 kello 16.09

Toiset ovat joukko kuvitteellisia hahmoja, jotka asuttavat mysteeristä saarta amerikkalaisessa televisiosarjassa Lost. Useimmat toimivat sarjan päähenkilöiden vastustajina, mutta he kuitenkin vaikuttavat sarjan edetessä vähemmän vihamielisiltä Oceanicin lennon 815 selviytyjiä kohtaan ja ovatkin liittoutuneet heidän kanssaan vastustaakseen suurempia uhkia. Lennon 815 selviytyjän Sayid Jarrahin mukaan ainakin 50 Toista elää saaren pohjoispuolella.[1]

Sarjan tarinassa, termi "Toiset" on kuultu ensimmäistä kertaa hahmon Danielle Rousseaun suusta ja lennon 815 selviytyjät lainasivat sitä kuvatakseen salaista joukkoa muita ihmisiä joita he kutsuvat "vihollisiksi." Toiset ovat eläneet saarella monien vuosien ajan – kauan ennen kuin lento 815 putosi sinne vuonna 2004 ja jopa ennen kuin Dharma Initiativen jäsenet tulivat saarella 1970-luvulla. Toisilla ei ole nimeä itselleen vaikkakin Benjamin Linus on kuvannut heitä "hyviksi ihmisiksi." Dharma Initiativen jäsenet kutsuvat heitä "Vihamielisiksi" tai "Alkuasukkaiksi."

Yleiskatsaus

Toiset ovat mysteerisiä ja salamyhkäisiä. He eivät suostu selittämään itseään ulkopuolisille. He myös tappavat ne jotka he kokevat uhaksi itselleen saarella. Toisia johtaa yksi henkilö kerrallaan, "johtaja" (Benjamin Linus sarjan alussa), joka taas ottaa vastaan käskyjä Jacobilta. Ikinuori Richard Alpert toimii Jacobin ja silloisen johtajan välikätenä, tuoden Jacobin käskyt johtajalle ja auttaen johtajaa. Kun sarja alkaa, useimmat Toiset on rekrytoitu muualta, sillä raskaana olevat naiset kuolevat saarella, ennen kuin he synnyttävät. Ei tiedetä, miksi näin tapahtuu, mutta sitä ei tapahtunut aiemmilla vuosikymmenillä kun hahmot Ethan Rom ja Charlotte Lewis syntyivät saarella.

Sarjan alussa Toiset esiintyvät lennon 815 selviytyjille köyhinä paljasjalkaisin kulkevina viidakon asukkaina. He naamioivat itsensä valeparroilla ja pellavasta ommelluilla vaatteilla. Richard Alpert on kyennyt matkustamaan Yhdysvaltoihin jo 1950-luvulla ja hän on perustanut Mittelos Laboratories -nimisen firman 1970-luvulla, kun hän yritti värvätä John Lockea, kun tämä oli vielä lukiossa. Entistä johtajaa Charles Widmorea on myös kuvailtu välillä Amerikkaan lähtevänä, ja tämä johti hänen johtajuutensa menetykseen. Kun he voittivat sodan Dharma Initiativea vastaan, joukko on saanut paremmin kontakteja ulkomaailmaan voiden nyt lähteä saarelta sukellusveneellä ja voiden katsella ulkomaailmaa satelliitin avulla.

Toiset ovat viekkaita. Heitä on vaikea jäljittää, sillä he eivät jätä juuri mitään jälkiä. He pystyvät myös naamioitumaan melko taitavasti, liikkuen uhriensa lähelle päästämättä ääntäkään, joka nähtiin viidennellä kaudella kun joukko jota johti Erik (Sebastian Siegel) saa kiinni Sawyerin ja Katen nuoren Benjamin Linusin kanssa.[2] Viidennen kauden jaksossa "LaFleur", Richard on jotenkin päässyt Dharman äänivallin läpi huomaamatta, väittäen, että valli "voi pitää jotkut asiat ulkopuolella, mutta ei meitä." Mysteerisiä kuiskauksia on joskus kuvailtu Toisten saapumisen merkiksi. Kuitenkaan ne eivät välttämättä liity Toisiin, vaikka he ovat siitä tietoisia. Viidennen kauden jaksossa "Jughead" paljastetaan, että Toiset osaavat puhua latinaa ja että he käyttävät sitä kommunikoidakseen ulkopuolisten kanssa.

Motiivit

Toisten tarkat motiivit ovat epäselviä, mutta on saatu selville, että he ovat fanaattisesti omistautuneet saaren suojelemiselle, tapahtui mitä tapahtui. Lennon 815 selviytyjien näkökulmasta katsoen, heidän tavoitteensa ovat olleet ilkeitä ja manipuloivia. He ovat kidnapanneet lapsia, mukaan lukien Walt Lloydin ja takaosan selviytyjistä Zachin ja Emman. Joskus jotkut Toiset uhraavat mielellään itsensä muiden Toisten hyväksi, kuten nähtiin kun Bea Klugh kannustaa Mikhail Bakuninin tappamaan hänet, sillä hän haluaa kuolla mielummin kuin, että hänet otettaisiin vangiksi.

He ovat myös kiinnostuneita niistä, jotka ovat "erikoisia" saarella: esimerkiksi Walt, joka joskus ilmestyi paikkoihin mihin hän ei voinut ilmestyä; ja John Locke, joka sai takaisin tuntonsa jalkoihinsa, vaikka hän oli ollu viimeiset neljä vuotta pyörätuolissa. Walt on "hyvin erikoinen", ja Ben Linus mainitsee jäätyään vangiksi Joutsen-asemalle, että "he eivät koskaan anna Waltia takaisin." Tämä muuttuu toisen kauden lopussa, kun Ben väittää, että "olemme saaneet enemmän kuin koskaan halusimme" ja päästävät näin Waltin kotiin.

Rekrytointi

Toisten jäsenet on joko rekrytoitu muualta, kuten Juliet Burke, tai sitten he ovat liittyneet joukkoon saarelle tulon jälkeen oma-aloitteisesti. Monet aikuisselviytyjät on kidnapattu. Kolmannen kauden jaksossa "The Man from Tallahassee" (suom. Mies Tallahasseesta) Ben kertoo Lockelle, että hän toi useimmat Toiset saarelle.

Huomattavinta Toisten operaatioissa on erilaisten listojen käyttö. Kun lento 815 syöksyi maahan, Ben Linus määräsi välittömästi Goodwinin ja Ethanin soluttautumaan selviytyjien joukkoon ja valmistelemaan listoja kolmen päivän ajan. Ensimmäisenä yönä Toiset olivat heti valmiita kidnappaamaan ainakin kolme ihmistä. Näiden muutaman päivän ajan Ben käski Mikhail Bakuninia selvittämään perusteellisesti lennon henkiinjääneiden taustat, selittäen "haluan tietää kaiken heistä." Yli viikkoa myöhemmin Toiset palaavat kidnappaamaan Goodwinin merkkaamat yhdeksän ihmistä. Kolmannen kauden jaksossa "I Do", Pickett väittää, että Jack "ei edes ollut Jacobin listalla."

Asuminen

Rakennuksia "Parakeilla".

Sarjan alussa Toiset asuvat keltaisiksi maalatuissa taloissa, jotka Dharma-aloitteen jäsenet ovat rakentaneet asuttaen työntekijöitään, jotka Toiset valtaavat Dharma-aloitteen jäsenten massamurhan jälkeen joka myös tunnetaan nimellä Puhdistus (engl. Purge).[3] Parakki muistuttaa mieluista lähiötä. Sen taloissa on täydelliset huonekalut, putkistot ja sähköt. Parakeilla on myös moderneja tavaroita kuten uunit, uusia kirjoja ja CD-soittimia. Siellä myös pidetään jopa kirjakerhoa. Parakit on ympäröity puolustusmekanismilla joka pitää tunkeilijat loitolla, mukaan lukien savuhirviön. Toiset ovat myös ottaneet haltuunsa monia Dharma-aloitteen tutkimusasemia. Näyttää siltä, että muutto parakeille oli Benin idea, jota Locke vastustaa. Sen jälkeen kun Ben jättää saaren, Toiset eivät palaa parakeille sillä sen rakennukset ovat raunioina. Lisäksi Toiset ovat rekrytoineet väkeä joka puolelta maailmaa kuten Kievistä, Kanadasta, Miamista ja Los Angelesista. Eloise Hawking operoi Lamp Post -asemaa Los Angelesissa.

Kun he eivät asu parakeilla, Toiset esiintyvät vaeltajina, jotka tekevät nuotioita viidakkoon ja muuttavat kun se on välttämätöntä. Toisella kaudella he käyttävät valeleiriä saaren pohjoispuolella. Heillä on myös toinen asuinpaikka, Temppeli, joka toimii turvasatamana. Kolmannen kauden loppupuolella Ben Linus käskee Richardia viemään Toiset sinne. Temppeli on noin puolentoista päivän kävelymatkan päässä parakeilta, kuten Ben kertoi. Temppeliä ei käytetä usein; vaikka Alex on elänyt koko elämänsä saarella, hän ei tiennyt Temppelin olemassaolosta, ennen kuin vasta teininä. Temppeli esitellään paremmin kuudennella kaudella ja käy ilmi, että siellä on lähde, jota joskus käytettiin ihmisten haavojen parantamiseen. Kuudennella kaudella se on muuttunut mutaiseksi ja likaiseksi, koska Jacob on kuollut, eikä sillä ole enää parantavaa voimaa.

Hahmohistoria

Sillä välin kun ihmiset ovat tulleet ja eläneet saarella ennen Toisia, he ovat kaikki kuolleet enimmäkseen Savuhirviön vuoksi ja koska Jacob ei ole ohjannut heitä. Kun Richard Alpert saapui saarelle vuonna 1867, Richard vaati, että Jacob tekisi jotain tälle, sillä jos hän ei tekisi sitä, Mies Mustissa (Savuhirviö) tekisi. Sitten Jacob myöntää Richardille hänen avustajansa roolin, joka tuo ihmisiä saarelle. Vastalahjaksi Jacob antaa Richardille kuolemattomuuden. Siitä lähtien Richard on auttanut Jacobia tuomaan väkeä saarelle ja ohjannut heitä Jacobin tahdon mukaan.

1950-luvulla Yhdysvaltain armeija saapui saarelle, tuoden mukanaan vetypommin koodinimeltään "Jughead". Richard väittää, että hän yritti hyvin aikein suostutella armeijan lähtemään, mutta Toiset tappoivat armeijan jäsenet. 1970-luvulla Dharma-aloite tuli saarelle. Konfliktien jälkeen heidän välilleen solmittiin aselepo. Aselevon aikana toinen osa saarta kuului Toisille, ja toinen Dharma-aloitteen jäsenille. Aselepo päättyi, kun Ben Linus auttoi tappamaan kaikki dharmalaiset, palauttaen saaren vallan Toisille. Ei kulunut kauan, kun Toiset jo sabotoivat lennon 815 selviytyjiä. Sarjan edetessä yli tusina selviytyjää on otettu Toisten huomaan. Useimmat heistä tulivat lentokoneen takaosasta, jossa Goodwin sai valmiiksi listansa, kun taas Ethan huomattiin, ennen kuin hän kykeni samaan. Vihamielisyys näiden kahden joukon välillä on jatkunut johtaen taisteluun rannalla, jossa moni Toinen kuoli ja haavoittui.[4] Neljännen kauden lopulla nämä kaksi kuitenkin liittoutuvat, sillä vielä suurempi uhka lähestyy saarta: Toisten entisen johtajan Charles Widmoren lähettämä joukko. Ben nimittää John Locken Toisten uudeksi johtajaksi, kun hän itse "siirtää saarta" ja häviää itse saarelta.

Jacobin kuoltua toinen Toisten joukko Temppelillä suojeli muita selviytyjiä. Jotkut heistä kuolivat Savuhirviön tähden, kun taas jotkut seurasivat tätä viidakkoon. Myöhemmin Charles Widmore antoi käskyn pommittaa Savuhirviön ryhmää tykeillä. Suurin osa Toisista Miehen Mustissa mukaan menehtyi iskussa ja henkiinjääneet pakenivat viidakon uumeniin. Heidän kohtalonsa jäi tuntemattomaksi sarjan päätyttyä.

Lähteet

  1. Kausi 3, Jakso 16: One of Us (Yksi meistä)
  2. http://www.youtube.com/watch?v=I2wyIGLJPCw
  3. Kausi 3, Jakso 11: Enter 77
  4. Kausi 3, Jakso 22: Through the Looking Glass