Ero sivun ”Maan päällä kuin taivaissa” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''''Maan päällä kuin taivaissa''''' ([[eng.]] ''This Side of Paradise'') on [[Yhdysvallat|amerikkalaisen]] [[F. Scott Fitzgerald]]in ensimmäinen romaani. Kirja ilmestyi vuonna [[1920]] ja se tutkii [[Ensimmäinen maailmansota|ensimmäisen maailmansodan]] jälkeisen nuorison elämää ja moraalia. Kirjan päähenkilö, Amory Blane on viehättävä [[Princetonin yliopisto]]n oppilas, joka harrastaa kirjallisuutta ja etsii itseään koko kirjan ajan. Romaanin nimi tulee [[Rubert Brooke]]n runosta ''Tiare Tahiti''.
'''''Maan päällä kuin taivaissa''''' ([[engl.]] ''This Side of Paradise'') on [[Yhdysvallat|amerikkalaisen]] [[F. Scott Fitzgerald]]in ensimmäinen romaani. Kirja ilmestyi vuonna [[1920]] ja se tutkii [[Ensimmäinen maailmansota|ensimmäisen maailmansodan]] jälkeisen nuorison elämää ja moraalia. Kirjan päähenkilö, Amory Blane on viehättävä [[Princetonin yliopisto]]n oppilas, joka harrastaa kirjallisuutta ja etsii itseään koko kirjan ajan. Romaanin nimi tulee [[Rubert Brooke]]n runosta ''Tiare Tahiti''.


==Tausta==
==Tausta==

Versio 10. heinäkuuta 2010 kello 12.49

Maan päällä kuin taivaissa (engl. This Side of Paradise) on amerikkalaisen F. Scott Fitzgeraldin ensimmäinen romaani. Kirja ilmestyi vuonna 1920 ja se tutkii ensimmäisen maailmansodan jälkeisen nuorison elämää ja moraalia. Kirjan päähenkilö, Amory Blane on viehättävä Princetonin yliopiston oppilas, joka harrastaa kirjallisuutta ja etsii itseään koko kirjan ajan. Romaanin nimi tulee Rubert Brooken runosta Tiare Tahiti.

Tausta

Vuoden 1919 kesänä 22-vuotias Fitzgerald erosi rahasyistä kihlattunsa, Zelda Sayren kanssa. Vietettyään humaltuneena lähes koko kesän, hän palasi perheensä luokse St.Pauliin, Minnesotaan saadakseen valmiiksi romaaninsa. Hän toivoi, että hänestä tulisi menestynyt kirjailija ja hän voisi saada Zeldan takaisin. Princetonissa Fitzgerald oli kirjoittanut julkaisemattoman romaanin The Romantic Egoist ja lopulta 80 sivua tästä hänen aikaisemmasta työstään päätyi hänen ensimmäiseen julkaistuun romaaniinsa, Maan päällä kuin taivaissa.