Ero sivun ”Kemijoki (Viena)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Idioma-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: ja:ケミ川 (ロシア)
MystBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 30: Rivi 30:
[[es:Río Kem]]
[[es:Río Kem]]
[[fr:Kem (fleuve)]]
[[fr:Kem (fleuve)]]
[[it:Kem' (tributario del Mar Bianco)]]
[[lt:Kemė (upė)]]
[[lt:Kemė (upė)]]
[[nl:Kem (rivier)]]
[[nl:Kem (rivier)]]

Versio 8. heinäkuuta 2010 kello 21.42

Vienan Kemijoki
Alkulähde Ala-Kuittijärvi
Laskupaikka Vienanmeri
Maat Venäjä
Pituus 191 km
Alkulähteen korkeus 101 m
Virtaama 275 /s
Valuma-alue 27 700 km²

Kemijoki (myös Vienan Kemijoki, ven. Кемь, Kem) on Kemijoen vesistön laskujoki Karjalan tasavallan pohjoisosassa Vienan Karjalassa Venäjällä. Suomessa joen eteen usein liitetään sana Viena, erotukseksi Suomen Kemijoesta.

Kemijoki on 191 kilometriä pitkä ja joen leveys alajuoksulla on noin 200-400 metriä. Kemijoki on pääasiassa 1,5-2,5 metriä syvä.

Se alkaa Ala-Kuittijärven eteläpäästä, josta se virtaa etelään Jyskyjärveen. Sinne laskee myös Kemijoen suurin sivujoki Tširkkakemijoki. Jyskyjärvestä Kemijoki virtaa kohti itää. Pian Jyskyjärven länsipuolella laskee Kemijokeen pohjoisesta Kepajoen reitti ja etelästä pieni Suopasjoen reitti. Tämän jälkeen Kemijoki kääntyy kohti pohjoista. Seuraava merkittävämpi lisäjoki on pohjoisesta tuleva Kuusutjoki, jonka jälkeen Kemijoki kääntyy ensin virtaamaan kohti kaakkoa, sitten taas pohjoista ja lopulta itää. Tämän jälkeen siihen laskee pohjoisesta Sompajoen reitti. Viimeinen merkittävä lisäjoki ennen Kemijoen laskua Vienanmereen, on etelästä tuleva Ohtajoen reitti.

Kemijoen rannat ovat vaihtelevat, välillä rannat ovat hiekkaa ja kiveä, välillä joki virtaa suoalueiden läpi ja välillä se levenee suvannoksi. Kemijoessa on noin 20 suurta koskea ja monia pienempiä. Isompiin koskiin, kuten Usmankoskeen ja Vääräkoskeen on rakennettu vesivoimalat, joiden yläpuolelle on syntynyt patoamisen myötä järvimäisia suvantoja.

Kemijoki on tärkeä uittoväylä, mutta laivaliikenteelle se ei sovellu monien koskien vuoksi. Pienemmillä veneillä liikennöinti kyllä sujuu. Kemijoki virtaa pääasiassa läpi asumattomien erämaiden. Sen rannoilla olevista asutuskeskuksista mainittakoon Vienan Kemin kaupunki joen suulla sekä Paanajärven ja Jyskyjärven kylät.