Ero sivun ”Wikipedia:Merkittävyys kyseenalaistettu” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
kh
(jatkoa)
(kh)
{{ehdotus}}
'''Merkittävyys kyseenalaistettu''' on Wikipedian laadunparantamiseen liittyvä termi, jossa artikkeli on merkitty {{M|Merkittävyys}}-mallineella. Kun artikkeliin lisätään tämä merkintä, se siirtyy automaattisesti [[:Luokka:Merkittävyys kyseenalaistettu|Merkittävyys kyseenalaistettu -luokkaan]], josta se siirtyy automaattisesti luokkaan [[:Luokka:Roskaa|roskaa]] 72 tunnin kuluttua, mikäli merkintää ei poisteta ennen sitä. Kun artikkeli on roskaaRoskaa-luokassa, ylläpitäjä voi oman harkintansa mukaan joko poistaa artikkelin tai vaihtoehtoisesti merkittävyysmalline voidaan poistaa merkittävyysmallineen, jolloin artikkeli myös poistuu roskaaRoskaa-luokasta. Selkeästi merkityksettömät artikkelit voidaan poistaa [[Wikipedia:Roska|ilman keskustelua]].
 
== Merkinnän tarkoitus ==
 
Artikkelin aihe voi olla niin vieras tai artikkeli sen verran puutteellinen, että tavallinen käyttäjä ei artikkelia lukemalla ymmärrä, miksi Wikipediassa on aiheesta artikkeli. Tällöin sen merkittävyyden voi kyseenalaistaa. Kuka tahansa voi kyseenalaistaa artikkelin merkittävyyden. [[Wikipedia:Roska|Roskamerkinnästä]] tämä eroaa siten että artikkeli ei siirry heti poistettavien listalle, vaan aiheen merkittävyyttä voidaan käsitellä 72 tunnin ajan ennen kuin pyritään saamaan päätös aiheesta. Wikipediassa asiat ratkaistaan [[Wikipedia:Konsensus|konsensuksella]].
 
== Merkittävyyskeskustelu ==
 
Kun artikkelin merkittävyys on kyseenalaistettu, on siitä tarkoitus keskustelulla artikkelin keskustelusivulla. Keskustelusivulla voi esittää kysymyksiä artikkelista ja tarkennuspyyntöjä sekä perusteluja miksi artikkeli kuuluu tai ei kuulu Wikipediaan. Huomaa kuitenkin, että on parempi parantaa artikkelia kuin luetella artikkelin säilyttämisen puolesta perusteita keskustelusivulla.
 
 
== Mitä tehdä jos artikkelin merkittävyys on kyseenalaistettu ==
 
Olit sitten artikkelin kirjoittaja tai muuten artikkelin pariin löytänyt ja olet vakuuttunut siitä, että artikkelin aihe on merkittävä, voit toimia seuraavasti:
 
# Älä poista merkintää.
## .. merkittävyyden perusteleville faktoille
# Vastaa perusteluihin keskustelusivulla
# Mikäli usean henkilön välisessä keskustelussa on päästy selkeään yksimielisyyteen useanartikkelin henkilönsäilyttämisestä, toimestamerkittävyysmallineen artikkelinvoi säilyttämisestäpoistaa.
 
Neuvoja voi kysyä artikkelin keskustelusivulla tai [[Wikipedia:Kahvihuone|kahvihuoneessa]].
# Älä poista merkittävyysmallinetta
# Älä tyhjennä artikkelia
# Älä kirjoita pitkiä perusteluja keskustelusivulle, vaan ennemminkin perustele merkittävyys artikkelissa ja viittaa korjattuun versioon keskustelusivulla
# Älä perustele merkittävyyttä "kunvetoamalla nuomuiden muutmielestäsi artikkelitkin.."vähämerkityksisten artikkelien olemassaoloon Wikipediassa, ellei kyseisistä artikkeleista ole käyty vastaavaa keskustelua tai niiden poistamisesta ole äänestetty (tarkista tämä keskustelusivulta). Kukaan ei valvo kaikkia Wikipedian yli 200, 000 artikkelia kattavasti, joten joukosta löytyy varmasti huonoja.
 
 
== Merkittävyyden arvioiminen aihealueittain ==
 
Tähän on kerätty jotainjoitakin suuntaa antavia ohjeita aihealueittain. Nämä eivät ole sääntöjä ja; vaikka kaikki ehdot täyttyisitäyttyisivät, artikkeli voidaan silti poistaa, tai vaikka yksikään ehto ei täyty niintäyttyisi, artikkeli voidaan silti säilyttää. Lopullisen päätöksen tekevät Wikipedian käyttäjät poistoäänestyksessä.
 
=== Musiikki ===
''Katso: [[Wikipedia:Poistokäytäntö/Suuntaviivoja#Musiikki]]''
 
Populaarimusiikissa merkittävää on julkisuus. Mikäli yhtye on esiintynyt musiikkilehden kannessa, tai artistista on tehty tunnetussa julkaisussa ollut artikkeli, on merkittävyyskynnyksen ylittyminen todennäköistä. Yleisesti on katsottu, että tunnetun suuren levy-yhtiön kautta julkaistu levy on riittävä todiste siitä, että julkisuuttakin on todennäköisesti tullut riittävästi, vaikka artikkelissa sitä ei todistetakaan.
 
Tallenteissa pätee sama periaate, käytännössä iso levy-yhtiö julkaisijana riittää. Omakustanteista kertovat artikkelit on pääsääntöisesti poistettu, mikäli merkittävyyttä ei pystytä artikkelissa todistamaan.
''Katso [[Wikipedia:Poistokäytäntö/Suuntaviivoja#Tuotteet ja yritykset]]''
 
Pelkkä yrityksen olemassa oloolemassaolo ei ole peruste artikkelille. Mikäli yritys valmistaa tai myy jotain tunnettua tuotetta, mutta yritys on tuntematon, on parempi kirjoittaa kyseisestä tuotteesta. Artikkelin ainoa lähde ei voi olla yrityksen kotisivut tai yrityshakemisto, vaan lähteenä pitäisi olla jotain ulkopuolisen tahon tuottamaa toimitettua materiaalia.
 
=== Taiteilijat ===
18 869

muokkausta

Navigointivalikko