Ero sivun ”Ussuri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: vi:Ussuri
Broadbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: da:Ussuri
Rivi 31: Rivi 31:
[[bg:Усури]]
[[bg:Усури]]
[[cs:Ussuri]]
[[cs:Ussuri]]
[[da:Ussuri]]
[[de:Ussuri]]
[[de:Ussuri]]
[[en:Ussuri River]]
[[en:Ussuri River]]

Versio 23. kesäkuuta 2010 kello 17.20

Ussuri
Alkulähde Sihote-Alin-vuoristo
Laskupaikka Amur (Habarovsk)
Maat Venäjä, Kiina
Pituus 897 km
Alkulähteen korkeus 1682 m
Virtaama 1150 /s
Valuma-alue 193 000 km²

Ussuri (ven. Уссури, kiin. 乌苏里江, Wusuli Jiang) on pohjoiseen virtaava Amurin sivujoki Venäjän kaukoidän ja Kiinan rajalla. Ussurin pituus on 897 kilometriä ja valuma-alueen pinta-ala 193 000 km². Joella on suuria tulvia.

Ussuri saa alkunsa Primorjen aluepiirissä läheltä Tyynenmeren rannikkoa, Vladivostokin koillispuolelta, Sihote-Alin-vuoriston rinteiltä. Se yhtyy etelästä Kiinan ja Venäjän rajana virtaavaan Sungatša-sivujokeensa noin 200 km Hankajärvestä alavirtaan, ja jatkaa sitten puolestaan rajajokena pohjoiseen ja yhtyy Amuriin Habarovskin kaupungin kohdalla (48°26′N 134°59′E). Ussuri ja Sungatša ovat kesäaikaan navigointikelpoisia 750 km:n matkalla Amurista ylävirtaan. Ussuri jäätyy marraskuussa ja sulaa huhtikuuhun mennessä.

Ussurijoen rajakahakat 1969

Ussurijoki johti Kiinan ja Neuvostoliiton välillä 1969 rajataisteluihin, kun kiinalaiset ampuivat 2. maaliskuuta neuvostoliittolaista partiota aiheuttaen 31 kaatunutta ja 14 haavoittunutta Damanskin saarella (Даманский Остров / Zhen Bao Island 珍宝岛). 1960-luvun lopulla Neuvostoliitolla oli alueella 658 000 sotilasta ja Kiinalla 814 000. Neuvostoliittolaiset vastasivat pommittamalla kiinalaisia joukkoja Mantšuriassa ja rynnäköimällä Damanskin saarella. Neuvostoliittolaisten arvioiden mukaan tappiot olivat 60 neuvostoliittolaista ja 800 kiinalaista kaatunutta tai haavoittunutta. Kiina ilmoitti vain vähäisistä tappioista. Neuvostoliittolaiset väittivät kiinalaisten edenneen maanviljelijöiden ja heidän eläintensä suojissa ja alueen kontrolli jäi kiinalaisille. Tilanne kiristyi ja Neuvostoliitto alkoi suunnitella ennalta ehkäisevää ydiniskua Kiinaa vastaan, mihin Nixonin hallinto ei suostunut 1971. Tilanne rauhoittui, kun Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin vieraili Pekingissä paluumatkaalla Ho Tši Minhin hautajaisista Hanoista. Tästä huolimatta kumpikin osapuoli ylläpiti korostettua sotilaallista valmiutta yllä alueella.

Neuvostoliiton purkauduttua 1991 sovittiin, että Damanskin saari kuuluu Kiinalle. 17. lokakuuta 1995 sovittiin 54 kilometrin rajansiirrosta, mutta kolmen saaren valvonta jäi avoimeksi kysymykseksi; tästä sovittiin 14. lokakuuta 2004, jolloin Ussurin kysymys tuli lopullisesti ratkaistuksi. Kiina sai Tarabovin (Jinlong) saaren ja puolet Ussurin (Heixiazi) saaresta Habarovskin läheltä. Venäjän valtakunnanduuma ratifioi sopimuksen 27. huhtikuuta 2005 ja Kiinan kansalliskongressin pysyvä komitea 20. toukokuuta 2005.