Ero sivun ”Alamaailma-trilogia” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Jusb (keskustelu | muokkaukset)
p luokka
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
{{Lähteetön}}
{{Lähteetön}}
{{Televisiosarja
{{Televisiosarja
| sarjan nimi = Alamaailma
| sarjan nimi = Alamaailma Trilogia
| sarjan nimi-alkuperäinen =
| sarjan nimi-alkuperäinen =
| kuva =
| kuva =

Versio 22. kesäkuuta 2010 kello 15.07

Alamaailma Trilogia
Tyyli Rikos
Kestoaika 50 min
Alkuperämaa  Suomi
Verkko YLE1
Jaksoja 12
Tuotanto
Ohjaaja(t) Minna Virtanen
Petri Kotwica
Käsikirjoittaja(t) Marko Leino
Pekka Lehtosaari
Tuotantoyhtiö(t) Vertigo Production

Alamaailma on kansainväliseen ammattirikollisuuteen pureutuva 12-osainen rikossarja, jonka Vertigo Production on tuottanut 2010. Sarjan esittää YLE1 11. lokakuuta 2010 alkaen.

Sarjan ovat ohjanneet Minna Virtanen ja Petri Kotwica. Sarjan ovat käsikirjoittaneet Marko Leino ja Pekka Lehtosaari.

Alamaailma kertoo idän ja lännen välillä tapahtuvasta huumausainekaupasta ja rahanpesusta akselilla Helsinki-Tukholma-Pietari. Sarjassa on kolme toisiinsa kietoutuvaa, mutta samalla itsenäistä tarinaa. Jokainen tarina muodostaa oman minisarjan: Vanki (6 jaksoa), Lakimies (3 jaksoa) ja Kyttä (3 jaksoa).

Tarinassa Vanki nuori Vesa Levola joutuu Uudenvuoden yönä katutappeluun, jossa Vesan kimppuun hyökännyt mies kuolee. Vesa joutuu vankilaan, jossa hänet pakotetaan huumekuriiriksi vankilan ja siviilimaailman välillä. Tarina Lakimies kertoo nuhruisesta rikosasianajaja Tomas Mattilasta, joka puolivahingossa astuu lain väärälle puolelle ja sotkeutuu pahasti ruotsalaiseen rikollisuuteen. Tarinassa Kyttä ruotsinsuomalainen poliisi, Pekka Manninen, solutetaan venäläiseen huumeliigaan, jossa hän toimii poliisin valtuuksin koko ajan laittoman ja laillisen rajamailla, kunnes raja hämärtyy.

Pääosassa on joukko suomalaisia, ruotsalaisia ja venäläisiä näyttelijöitä, muun muassa Antti Reini, Martti Suosalo, Mikko Kouki, Teijo Eloranta, Max Ovaska, Ville Haapasalo, Shanti Roney, Georgi Staykov, Dan Bejarano, Vyacheslav Razbegaev ja Aleksandr Diachenko.

Alamaailman ovat kuvanneet Börje Hellén ja Harri Räty. Sen on lavastanut Pirjo Rossi, puvustanut Ella Brigatti. Sarjan on leikannut Jussi Lehto ja musiikin on säveltänyt Lauri Porra.

Vanki

Vanki koostuu kuudesta osasta, jotka on kuvattu Helsingissä, Pietarissa ja Tukholmassa. Vangin on ohjannut Minna Virtanen ja käsikirjoittanut Marko Leino. Leino kirjoitti tarinan pohjalta rikosromaanin Ansa (Tammi 2009), joka sai Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka -palkinnon 2010.

Rooleja näyttelevät muun muassa Mikko Kouki, Martti Suosalo, Max Ovaska, Eppu Salminen, Miia Nuutila, Ville Haapasalo ja Aleksandr Diachenko.

Tarinassa 19-vuotias tietokonenörtti Vesa Levola joutuu Uudenvuoden yönä katutappeluun, jossa Vesan kimppuun hyökännyt mies kuolee. Vesa joutuu vankilaan, samalle osastolle kuin huumejengin pomo Reijo ”Reka” Sundström. Vesa joutuu huomaamattaan Sundströmin täydelliseen kiristysotteeseen. Hänestä tulee Rekan huumekuriiri vankilan ja siviilimaailman välillä. Sundström pyörittää huumeiden salakuljetusoperaatioita yhteistyössä Tukholman jugoslaavi-mafian ja Pietarin mafian kanssa. Vankila ei ole este hänen toiminnoilleen. Suomea käytetään kauttakulkumaana. Suunnitteilla on tähän asti historian suurimman heroiinilastin kuljetus Suomen läpi. Asiasta saa vihiä Helsingin huumeyksikön komisario Juha Viitasalo, joka on valmis ylittämään lain sallimat poliisivaltuudet lopettaakseen Sundströmin toiminnot. Vesa tajuaa olevansa yksi pelinappula shakkipelissä, jonka pääpelaajat ovat alamaailman ehdoton ”kingi”, Reka Sundström ja komisario Juha Viitasalo.

Kyttä

Kyttä koostuu kolmesta osasta, jotka on kuvattu Helsingissä, Pietarissa ja Tukholmassa. Kytän on ohjannut Minna Virtanen ja käsikirjoittanut Pekka Lehtosaari.

Rooleja näyttelevät muun muassa Antti Reini, Tatiana Susi, Dan Bejarano, Alexander Bolshakov ja Vyacheslav Razbegaev.

Tukholman huumeyksikön suomalainen huumepoliisi Pekka Manninen pistetään jäähylle ja passitetaan Suomeen, jossa Mannisen koville otteille löytyy käyttöä. Manninen solutetaan venäläiseen huumeliigaan tehtävänään kartoittaa Pietarista tulevan heroiinin reitityksiä tänne ja muualle Eurooppaan. Näitä reitityksiä on selvitetty tuloksetta jo pitkään Helsingin poliisin huumeosastolla. Manninen peitehommaan kuuluu viedä Suomesta Pietariin luksusautoja venäläisen tulkin, Nadjan kanssa. Pian mafia noteeraa Mannisen (Kari Petolan) taidot ja hän ylenee huumeliigassa vastuullisempiin tehtäviin. Manninen alkaa salakuljettaa heroiinia Suomeen. Mannisen peiteoperaatio on vähällä kaatua, kun hän törmää Ruotsissa pidättämäänsä huumediileriin Henkke Larssoniin, joka on venäläisen liigan palkkaama Ruotsin kontakti. Manninen joutuu venymään äärimmäisiin keinoihin, jotta hänen poliisitaustansa ei paljastuisi venäläiselle liigalle. Manninen ajaa itsensä tilanteeseen, josta ei helpolla löydy poispääsyä. Raja laillisen ja laittoman poliisitoiminnan välillä hämärtyy Manniselta siihen pisteeseen, että hän alkaa toimia kuin rikollinen vaikka itse uskoo vakaasti edelleen toimivansa kuin poliisi.

Lakimies

Lakimies koostuu kolmesta osasta, jotka on kuvattu Helsingissä ja Tukholmassa. Lakimiehen on ohjannut Petri Kotwica ja käsikirjoittanut Marko Leino.

Rooleja näyttelevät muun muassa Teijo Eloranta, Janne Hyytiäinen, Linda Zilliacus, Tiina Lymi, Ida Riikonen, Shanti Roney ja Georgi Staykov.

Tomas Mattila on nukkavieruinen, elämäänsä turhautunut ja viinaan menevä rikosasianajaja, joka on hoidellut huumerikollisten asioita kymmenisen vuotta. Sitä ennen Mattila toimi yritysmaailmassa liikejuristina, mutta sai potkut. Samassa rytäkässä lähti vaimo, tytär ja talo. Ja nyt Mattila taistelee exänsä kanssa tyttären tapaamisoikeudesta. Mattila on täysin kyllästynyt nykyiseen työhönsä, asiakkaisiinsa ja omaan elämäänsä. Hän haluaisi eroon koko rikosmaailmasta, mutta sinnittelee eteenpäin, sillä viisikymppiselle potkut saanelle juristille ei ole mahdollisuuksia palata yritysmaailmaan. Eräänä päivänä Mattilan toimistoon astelee kaunis nuori nainen, joka tekee Mattilalle uskomattoman työtarjouksen. Kyseenalaistamatta mitenkään houkuttelevaa tarjousta, Mattila uskoo onnensa kääntyneen ja uransa saaneen uuden startin. Mattila raitistuu ja on kaikin puolin tyytyväinen elämäänsä, kunnes paljastuu, että itseasiassa hän ei ”tee laillisia sopimuksia” vaan auttaa ruotsalaista rikollisliigaa rahanpesussa. Mattila tajuaa tilanteensa liian myöhään, siitä ei ole enää ulospääsyä. Mattila ajautuu ojasta allikkoon, tässä tapauksessa entistä tiivimpään suhteeseen rikollismaailman kanssa.