Ero sivun ”Wikipedia:Merkittävyys kyseenalaistettu” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Painoväri (keskustelu | muokkaukset)
Kielenhuoltoa ja typojen korjaus
Rivi 1: Rivi 1:
'''Merkittävyys kyseenalaistettu''' on Wikipedian laadunparantamiseen liittyvä termi, jossa artikkeli on merkitty {{M|Merkittävyys}} -mallineella. Kun artikkeliin lisätään tämä merkintä, se siirtyy automaattisesti [[:Luokka:Merkittävyys kyseenalaistettu]] luokkaan, josta se siirtyy automaattisesti [[:Luokka:Roskaa]] 72 tunnin kuluttua mikäli merkintää ei poisteta ennen sitä. Kun artikkeli on on roska -luokassa, ylläpitäjä voi poistaa artikkelin tai vaihtoehtoisesti merkittävyys -merkintä voidaan poistaa, jolloin artikkeli myös poistuu roska -luokasta.
'''Merkittävyys kyseenalaistettu''' on Wikipedian laadunparantamiseen liittyvä termi, jossa artikkeli on merkitty {{M|Merkittävyys}}-mallineella. Kun artikkeliin lisätään tämä merkintä, se siirtyy automaattisesti [[:Luokka:Merkittävyys kyseenalaistettu]]-luokkaan, josta se siirtyy automaattisesti luokkaan [[:Luokka:Roskaa]] 72 tunnin kuluttua mikäli merkintää ei poisteta ennen sitä. Kun artikkeli on on roskaa-luokassa, ylläpitäjä voi poistaa artikkelin tai vaihtoehtoisesti merkittävyysmalline voidaan poistaa, jolloin artikkeli myös poistuu roskaa-luokasta.


== Merkinnän tarkoitus ==
== Merkinnän tarkoitus ==
Rivi 7: Rivi 7:
== Mitä tehdä jos artikkelin merkittävyys on kyseenalaistettu ==
== Mitä tehdä jos artikkelin merkittävyys on kyseenalaistettu ==


Mikäli olet vakuuttunut siitä että artikkelin aihe on merkittävä, voit toimia seuraavasti
Mikäli olet vakuuttunut siitä, että artikkelin aihe on merkittävä, voit toimia seuraavasti


# Älä poista merkintää.
# Älä poista merkintää.

Versio 19. kesäkuuta 2010 kello 00.29

Merkittävyys kyseenalaistettu on Wikipedian laadunparantamiseen liittyvä termi, jossa artikkeli on merkitty {{Merkittävyys}}-mallineella. Kun artikkeliin lisätään tämä merkintä, se siirtyy automaattisesti Luokka:Merkittävyys kyseenalaistettu-luokkaan, josta se siirtyy automaattisesti luokkaan Luokka:Roskaa 72 tunnin kuluttua mikäli merkintää ei poisteta ennen sitä. Kun artikkeli on on roskaa-luokassa, ylläpitäjä voi poistaa artikkelin tai vaihtoehtoisesti merkittävyysmalline voidaan poistaa, jolloin artikkeli myös poistuu roskaa-luokasta.

Merkinnän tarkoitus

Kuka tahansa voi kyseenalaistaa artikkelin merkittävyyden, mikäli epäilee että se ei aiheeltaan ole tarpeeksi merkittävä Wikipediaan, aiheen merkittävyys ei selviä artikkelista eikä se ole itsestään selvä. Roskamerkinnästä tämä eroaa siten että artikkeli ei siirry heti poistettavien listalle, vaan aiheen merkittävyyttä voidaan käsitellä 72 tunnin ajan ennen kuin pyritään saamaan päätös aiheesta.

Mitä tehdä jos artikkelin merkittävyys on kyseenalaistettu

Mikäli olet vakuuttunut siitä, että artikkelin aihe on merkittävä, voit toimia seuraavasti

  1. Älä poista merkintää.
  2. Tutustu Wikipedian merkittävyyskäytäntöön ja kriteereihin.
  3. Lue mallineesta tai artikkelin keskutelusivulta perusteet kyseenalaistukselle. Älä vastaa perusteluihin ennen kuin olet tarkistanut artikkelista seuraavat kohdat.
  4. Tarkista että artikkelista käy ilmi heti alussa mistä on kyse.
  5. Tarkista että artikkelissa on perusteltu jollakin tavalla miksi se on merkittävä.
  6. Varmista että artikkelissa on lähteet..
    1. .. sille että aihe on todellinen ja olemassa
    2. .. merkittävyyden perusteleville faktoille
  7. Vastaa perusteluihin keskustelusivulla

Neuvoja voi kysyä artikkelin keskustelusivulla tai kahvihuoneessa.

Älä tee näin

  1. Älä poista merkittävyysmallinetta
  2. Älä tyhjennä artikkelia
  3. Älä kirjoita pitkiä perusteluja keskustelusivulle, vaan ennemminkin muuta artikkelia ja viittaa korjattuun versioon keskustelusivulla
  4. Älä perustele merkittävyyttä "kun nuo muut artikkelitkin..", ellei kyseisistä artikkeleistä ole käyty vastaavaa keskustelua tai niiden poistamisesta ole äänestetty (tarkista keskustelusivulta). Kukaan ei valvo kaikkia Wikipedian 571 665 artikkelia kattavasti, joten joukosta löytyy varmasti huonoja.

Merkittävyyden arvioiminen aihealueittain

Tähän on kerätty jotain suuntaa antavia ohjeita aihealueittan. Nämä eivät ole sääntöjä ja vaikka kaikki ehdot täyttyisi artikkeli voidaan silti poistaa tai vaikka yksikään ehto ei täyty niin artikkeli voidaan silti säilyttää. Lopullisen päätöksen tekevät Wikipedian käyttäjät poistoäänestyksessä.

Musiikki

Katso: Wikipedia:Poistokäytäntö/Suuntaviivoja#Musiikki'

Populäärimusiikissa merkittävää on julkisuus. Mikäli yhtye on esiintynyt musiikkilehden kannessa, tai artistista on tehty tunnetussa julkaisussa ollut artikkeli, on merkittävyyskynnyksen ylittyminen todennäköistä. Yleisesti on katsottu että tunnetun suuren levy-yhtiön kautta julkaistu levy on riittävä todiste siitä että julkisuuttakin on todennäköisesti tullut riittävästi, vaikka artikkelissa sitä ei todistetakaan.

Tallenteissa pätee sama periaate, käytännössä iso levy-yhtiö julkaisijana riittää. Omakustanteista kertovat artikkelit on pääsääntöisesti poistettu, mikäli merkittävyyttä ei pystytä artikkelissa todistamaan.

Yritykset

Katso Wikipedia:Poistokäytäntö/Suuntaviivoja#Tuotteet ja yritykset

Taiteilijat

Urheilijat

Katso Wikipedia:Poistokäytäntö/Suuntaviivoja#Urheilu

Katso myös