Ero sivun ”GPRS” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
200 merkkiä lisätty ,  10 vuotta sitten
tunnuslukuja lisätty
p (Botti lisäsi: mk:GPRS)
(tunnuslukuja lisätty)
[[Kuva:SEK750i-detail.jpg|thumb|Wikipedian verkkosivu avattuna matkapuhelimessa.]]
'''GPRS''' ({{lyhenne|'''G'''eneral '''P'''acket '''R'''adio '''S'''ervice}}) on [[GSM]]-verkossa toimiva [[pakettikytkentä]]inen tiedonsiirtopalvelu, jota käytetään pääasiassa langattoman [[Internet|Internet-yhteyden]] muodostamiseen matkapuhelimen tai GPRS-sovittimen avulla. GPRS:llä voidaan teoriassa saavuttaa 114 kb/s tiedonsiirtonopeus verkosta päätelaitteelle., GSM-yhteydenmutta tapaankäytännössä GPRSse käyttääjää [[radioaalto]]ja30–40 tiedonkb/s siirtämiseentasolle. TietynVasteaika kaistanmuodostuu varaavaanmyös GSM-yhteyteensuureksi, verrattunatyypillisesti eroRTT on pakettimuotoisen [[data|datan]] kuljettavalla GPRS(round-yhteydellätrip se,time) ettäon yhteys600–700 voi olla jatkuvasti päällä sen kuitenkaan kuormittamatta verkkoa muulloin kuin dataa siirrettäessäms. Se käyttää siis pakettimuotoista spasmista tiedonsiirtotapaa [[GSM-data]]-yhteyksienyhteyden kiinteän nopeuden sijaan. Seuraava kehitysvaihetapaan GPRS:n jälkeen olikäyttää [[EDGEradioaalto]]ja elitiedon '''''E'''nhanced '''D'''ata rates for '''G'''lobal '''E'''volution''siirtämiseen.
 
Tietyn kaistan varaavan [[Piirikytkentäinen data|piirikytkentäisen]] datayhteyden (CSD) ja pakettimuotoisen datan kuljettavan GPRS-yhteyden ero on siinä, että jälkimmäinen voi olla jatkuvasti päällä sen kuitenkaan kuormittamatta tai varaamatta verkkoa muulloin kuin dataa siirrettäessä. Se käyttää siis pakettimuotoista spasmista tiedonsiirtotapaa [[GSM-data]]-yhteyksien kiinteän nopeuden sijaan. Seuraava kehitysvaihe GPRS:n jälkeen oli [[EDGE]] eli '''''E'''nhanced '''D'''ata rates for '''G'''lobal '''E'''volution''.
GPRS-tiedonsiirto laskutetaan siirretyn tiedon määrän perusteella. Tyypillinen veloitus Suomessa on useita euroja siirrettyä megatavua kohden. Tästä hinnoittelusta on poikkeuksena operaattorien tarjoamat kiinteähintaiset sopimukset, jolloin dataa voi siirtää rajattomasti kohtuullisella kuukausihinnalla, toisin kuin GSM-datayhteydessä, joka on puhelun tavoin aikaveloitteinen. Kotiverkon ulkopuolella, eli käytännössä vierailtaessa puhelimella ulkomaisen operaattorin verkossa, voi tiedonsiirto olla huomattavan kallista.
 
GPRS-tiedonsiirto laskutetaan siirretyn tiedon määrän perusteella. Tyypillinen veloitus Suomessa on useita euroja siirrettyä megatavua kohden. Tästä hinnoittelusta on poikkeuksena operaattorien tarjoamat kiinteähintaiset sopimukset, jolloin dataa voi siirtää rajattomasti kohtuullisella kuukausihinnalla, toisin kuin [[GSM-datayhteydessädata]]puhelussa, joka on puhelun tavoin aikaveloitteinen. Kotiverkon ulkopuolella, eli käytännössä vierailtaessa puhelimella ulkomaisen operaattorin verkossa, voi tiedonsiirto olla huomattavan kallista.
 
Eräs GPRS-[[standardi]]n pääarkkitehdeista on suomalainen [[Hannu Kari]]. GPRS tuli mukaan GSM-standardiin alun perin saksalaisten vaatimuksesta saada käyttöön datan pakettipohjainen siirtojärjestelmä.
19 638

muokkausta

Navigointivalikko