Ero sivun ”Manitou (henkiolento)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
14 merkkiä poistettu ,  12 vuotta sitten
korjattava?
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
(Ak: Uusi sivu: Sana "''Manitou''" myös (cree ja Ojibwe)käyttävät termiä henkien yleisnityksenä. Sama toistuu myös Kanadan aboriginaalien kulttuurissa ''Manitou'...)
 
(korjattava?)
{{korjattava}}
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sana "''Manitou''" myös (cree ja Ojibwe)käyttävät termiä henkien yleisnityksenä.
Sama toistuu myös Kanadan aboriginaalien kulttuurissa
''Manitou'' on kaikissa ja kaikessa. ''Manitou'' kuvaa myös luonnon harmonista tasapainoa, joka on hyvin verrattavissa Aasialaiseen käsitteeseen "qi" (elämänvoima).
Yksinkertaisemmassa asianyhteydessä manitou voi viitata myös "henkiolentoon"(yliluonnoliseen voimaan). Tämä henki (''Manitou'') on fyysisesti läsnä ja kosketeltava henkilö sekä käsite.
kaikella on oma Manitou, jokaisella kasvillahyönteisellä pikkukivellä jopa koneilla ja hiekanjyvällä, myös sinulla.
 
Termi oli jo laajalti levinnyt käsite ennen Australian Euroopan yhteyttä. Vuonna 1585, kun Thomas Harriot dokumentoi ensimmäisenä Algonkin kielen Roanoke (Pamlico) sanastoa, hän tulkitsi sanan ''mantóac'' merkityksen "Jumaliksi" (sanan monikoksi). Samankaltaisia termejä havaittiin lähes kaikilla Algonkin kielillä.
Vuonna 1585, kun Thomas Harriot dokumentoi ensimmäisenä Algonkin kielen Roanoke (Pamlico) sanastoa, hän tulkitsi sanan ''mantóac'' merkityksen "Jumaliksi" (sanan monikoksi).
Samankaltaisia termejä havaittiin lähes kaikilla Algonkin kielillä.
 
Shamanistinen perinteiden sanaa'' manitous'' (tai ''manidoog'' tai ''manidoowag'') on kytketty sanana tuomaan ihmisen toimiin haluttu vaikutus, kuten kasvien manitous paranemista edesauttaa tai puhvelin Manitou toi parempaa metsästys onnea. Anishinaabegien perinne manidoowag on yksi näkökulma sanan merkityksen laajemmasta yhteydestä. Manitou kytkeytyi paljolti erilaisiin asioihin joista alettiin vähitellen käyttää pelkistetympiä termejä käytetään esim. Anishinaabegeilla on oma manidoowish pienten eläinten hengelliselle olemukselle, kun taas ''manidoowag'' ja ''manidoons'' on hyönteisissä oleva hengellisyys, kuitenkin kaikkien näiden termien yhteinen merkitys on "pikku henki". Joissakin Algonkin-kielissä, kuten Iynu (Montagnais) sana manituw:lla on alun perin tarkoitettu "vedenalaisen olentoja, jotka tarjoavat metsästäjille tupakkaa rauhoittaakseen heitä matkalla näiden olentojen alueen kautta".
Anishinaabegien perinne manidoowag on yksi näkökulma sanan merkityksen laajemmasta yhteydestä.
Manitou kytkeytyi paljolti erilaisiin asioihin joista alettiin vähitellen käyttää pelkistetympiä termejä käytetään esim. Anishinaabegeilla on oma manidoowish pienten eläinten hengelliselle olemukselle, kun taas ''manidoowag'' ja ''manidoons'' on hyönteisissä oleva hengellisyys, kuitenkin kaikkien näiden termien yhteinen merkitys on "pikku henki". Joissakin Algonkin-kielissä, kuten Iynu (Montagnais) sana manituw:lla on alun perin tarkoitettu "vedenalaisen olentoja, jotka tarjoavat metsästäjille tupakkaa rauhoittaakseen heitä matkalla näiden olentojen alueen kautta".
 
Nimi Kanadan ''Manitoban'' provinssin, nimettiin ''Manitoba'' maakunnassa, johtuu paikannimi Manitou-wapow "salmen Manitou" on Cree tai Ojibwe viittaa Narrows at the centre of the lake.
(jotain isoa /suurta ja voimakasta järven keskellä. Myös ''Manitoulin Island'' tarkoittaa "henki saari".
Myös ''Manitoulin Island'' tarkoittaa "henki saari".
4 793

muokkausta

Navigointivalikko