Ero sivun ”Vitaaliveljet” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: fy:Likedielers
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: it:Vitalienbrüder
Rivi 20: Rivi 20:
[[eo:Vitalienbröder]]
[[eo:Vitalienbröder]]
[[fy:Likedielers]]
[[fy:Likedielers]]
[[it:Vitalienbrüder]]
[[nl:Victualiënbroeders]]
[[nl:Victualiënbroeders]]
[[nds:Vitalienbröder]]
[[nds:Vitalienbröder]]

Versio 11. kesäkuuta 2010 kello 17.34

Vitaaliveljiksi (vitaliaaneiksi) kutsutaan 1300-luvun lopun ja 1400-luvun alun Itämerellä ja Pohjanmerellä vaikuttanutta merirosvojen ja kaappareiden löyhää kokonaisuutta. Kyse oli enemmän tai vähemmän löyhästi toistensa kanssa tekemisissä olleista saksalaisista aatelismiehistä tai porvareista, jotka olivat hankkineet laivoja itselleen ja rosvosivat miehineen laivoja kuninkaiden nimissä. Vitaaliveljien toiminta alkoi 1300-luvulla Gotlannista käsin Ruotsin kuninkaan Albrekt Mecklenburgilaisen antamien kaapparikirjeiden perusteella. Vitaaliveljien nimitys (latinaa: victualia, elintarvikkeet) tulee siitä, että he toivat elintarvikkeita piiritettyyn Tukholmaan Mecklenburgilaisen tukijoiden taistellessa Margareetaa vastaan.

Vitaaliveljet sanoivat olevansa "Jumalan ystäviä ja kaikkien vihollisia". Heitä oli yhteensä parisen tuhatta, ja he pystyivät varustamaan noin 100 laivaa. Tärkeä keskuspaikka oli Gotlanti, mutta 1300-luvun lopulla vitaaliveljiä majaili myös Suomen rannikon linnoissa ja saaristossa.

Vitaaliveljet ryöstelivät laivoja pääasiassa Tanskan salmien ja Ahvenanmeren välisellä alueella. Tiedossa on useita dokumentoituja tapauksia kaappauksista ja ryöstöistä, jopa kaupunkien ryöstelystälähde?. Vitaaliveljien toiminta loppui 1300-luvun loppupuoliskolla Itämeren kaupankäynnin kasvaessa, kun kauppalaivat aseistettiin vahvemmin, ja alukset alkoivat liikkua suuremmissa saattueissa.

1400-luvulle tultaessa Vitaaliveljien toiminta oli tyrehtynyt; käännekohtana voidaan pitää vuotta 1398, jolloin Saksalainen ritarikunta karkotti kaapparit Gotlannista. Tämän jälkeen monet entiset vitaliaanit jatkoivat toimintaansa Pohjanmerellä. Vitaliaanit mainitaan viimeisen kerran 1429, jolloin he ryöstivät ja polttivat Bergenin.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.


Malline:Link GA