Ero sivun ”Varhaistriaskausi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
15 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p (siirsi sivun ”Varhaistrias” uudelle nimelle ”Varhaistriaskausi”)
p
'''Varhaistriaskausi''' (Buntsandstein tai Scythian) 241,7 - 234,3 miljoonaa vuotta sitten aloitti mesotsooisen matelijoiden valtakauden. Juuri ennen tätä kautta oli sattunut suuri [[permikausi|permikauden]] joukkotuho, joka oli pyyhkinyt eläimistöä runsaasti pois. Erityisesti tämä näkyi meren lajistojen vähälukuisuutena. Toipuminen permin joukkotuhosta oli hidasta ja monet lajit pysyivät piilossa palatakseen takaisin [[triaskausikeskitriaskausi|keskitriaskaudella]]. Simpukat, kotilot, [[ammonoidi]]t, merisiilit, ja nivelikkäät [[brakiopodi]]t. [[Trilobiitit]] olivat tuhoutuneet. Maalla vallitsi kuivuus ja koppisiemeniset levisivät. Vain harva matelija selvisi hengissä permikauden joukkotuhosta.
 
Simpukat, kotilot, [[ammonoidi]]t, merisiilit, ja nivelikkäät [[brakiopodi]]t. Trilobiitit olivat tuhoutuneet. Maalla vallitsi kuivuus ja koppisiemeniset levisivät. Vain harva matelija selvisi hengissä permikauden joukkotuhosta.
== Varhaistriaskauden eläimiä ==
 
== Varhaistriaskauden eläimiä==
''Lystrosaurus'' oli keskikokoinen kasveja syävä diconydontti, nisäkkäiden kaukainen sukulainen. ''Proterosuchus'' muistutti panssaroimatonta krokotiilia.
Kaikki maan eläimet olivat tämän kauden alussa korkeintaan keskikokoisia. Muutaman miljoonan vuoden kuluttua ilmestyi suurempia eläimiä: ''Lystrosaurus'' vaihtui häränkokoiseen ''Kannemeyeriaan'', ja suuret petoliskot kuten sudenkokoinen terapsidi ''Cynognathus'' ja suuret arkosaurit ''Garjainia'' sekä ''Erythrosuchus'' ilmaantuivat.
Terapsidit ja tekodontit, jotka kuuluivat arkosaureihin, kilpailivat keskenään.
 
== Varhaistriaskauden alajako ==
 
*'''Induan''' (Brahmanian)
**Smathian
 
== Varhaistriaskauden kartta ==
 
== Varhaistriaskauden kartta==
 
Varhaistriaskauden kartassa hieman C:tä muistuttava jättimanner näkyy karttakuvassa keskellä. Jättimantereen itäpuolella oli hajanaisia saaria, nykyinen japani, Kiinan osia ja Indonesia. Etelämanner oli etelänavalla. C:n sisäosissa oli paleotethys ja vielä pieni Tethysmeri. Suurin meri oli Panthalassa.
 
== Induan-kausi ==
 
Induan-kausi aloitti varhaistriaskauden. Induan-kaudella maailma oli omituinen, jokin oli ehkä tehnyt sen myrkylliseksi. Ilmasto oli epätavallisen kuiva, oli valtavia aavikoita. Merenpinta oli hyvin alhaalla. Oli jäätiköitä. Merten happipitoisuus oli pieni. Ilmakehässä oli runsaasti hiilidioksidia, johtuen luultavasti vulkanismista. Kerran tai muutaman kerran hiilen ja hapen isotooppisuhteet poikkesivat normaalista. Stromatoliitit ja bakteerimatot palasivat induankauden alussa. Stromatoliitithan syötiin viimeistään kambrikaudella. Tämäkin viitaa siihen, että meren lajisto olis harventunut. Pian stromatoliitit katosivat fossiilisarjoista. Koppisiemeniset kasvit etenivät maalla.
Induan-kausi aloitti varhaistriaskauden. Induan-kaudella maailma oli omituinen, jokin oli ehkä tehnyt sen myrkylliseksi.
Ilmasto oli epätavallisen kuiva, oli valtavia aavikoita. Merenpinta oli hyvin alhaalla. Oli jäätiköitä. Merten happipitoisuus oli pieni.
Ilmakehässä oli runsaasti hiilidioksidia, johtuen luultavasti vulkanismista. Kerran tai muutaman kerran hiilen ja hapen isotooppisuhteet poikkesivat normaalista. Stromatoliitit ja bakteerimatot palasivat induankauden alussa. Stromatoliitithan syötiin viimeistään kambrikaudella. Tämäkin viitaa siihen, että meren lajisto olis harventunut. Pian stromatoliitit katosivat fossiilisarjoista. Koppisiemeniset kasvit etenivät maalla.
Induankaudelle luonteenomaisia ovat pitkulaiset krokotiilia muistuttavat sammakkoeläimet.
 
== Katso myös ==
 
==Katso myös==
 
*[[Permikausi]]
19 614

muokkausta

Navigointivalikko