Ero sivun ”Jännityskorroosio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
kh
Jusb (keskustelu | muokkaukset)
p w, l, iw
Rivi 1: Rivi 1:
'''Jännityskorroosio''' (stress-corrosion cracking, SCC) aiheuttaa kappaleen murtumisen jännityksen ja korroosion yhteisvaikutuksesta. Pelkkä jännitys tai korroosio ei yksinään aiheuta särön syntymistä ja kasvamista materiaaliin. Ilmiötä voi olla vaikea havaita, koska särön kasvaminen ei tyypillisesti aiheuta ulkoisia muutoksia kappaleeseen ennen kuin lopullisen vaurioitumisen yhteydessä. Monet muutoin hyvin korroosiota kestävät materiaalit ovat herkkiä jännityskorroosiolle. Esimerkiksi austeniittinen ruostumaton teräs (AISI 304, EN 1.4301) ja luja alumiiniseos (AA 7075) kärsivät jännityskorroosiosta kloridipitoisessa ympäristössä.
'''Jännityskorroosio''' ({{k-en|stress corrosion cracking}}, SCC) aiheuttaa kappaleen murtumisen [[jännitys|jännityksen]] ja [[korroosio]]n yhteisvaikutuksesta. Pelkkä jännitys tai korroosio ei yksinään aiheuta särön syntymistä ja kasvamista materiaaliin. Ilmiötä voi olla vaikea havaita, koska särön kasvaminen ei tyypillisesti aiheuta ulkoisia muutoksia kappaleeseen ennen kuin lopullisen vaurioitumisen yhteydessä. Monet muutoin hyvin korroosiota kestävät materiaalit ovat herkkiä jännityskorroosiolle. Esimerkiksi [[austeniitti]]nen [[ruostumaton teräs]] (AISI 304, EN 1.4301) ja luja [[alumiini]]seos (AA 7075) kärsivät jännityskorroosiosta kloridipitoisessa ympäristössä.

[[Luokka:Korroosio]]

[[de:Spannungsrisskorrosion]]
[[en:Stress corrosion cracking]]
[[fa:خوردگی تنشی]]
[[fr:Corrosion sous contrainte]]
[[it:Tensocorrosione]]
[[nl:Spanningscorrosie]]
[[pl:Korozja naprężeniowa]]

Versio 25. toukokuuta 2010 kello 15.12

Jännityskorroosio (engl. stress corrosion cracking, SCC) aiheuttaa kappaleen murtumisen jännityksen ja korroosion yhteisvaikutuksesta. Pelkkä jännitys tai korroosio ei yksinään aiheuta särön syntymistä ja kasvamista materiaaliin. Ilmiötä voi olla vaikea havaita, koska särön kasvaminen ei tyypillisesti aiheuta ulkoisia muutoksia kappaleeseen ennen kuin lopullisen vaurioitumisen yhteydessä. Monet muutoin hyvin korroosiota kestävät materiaalit ovat herkkiä jännityskorroosiolle. Esimerkiksi austeniittinen ruostumaton teräs (AISI 304, EN 1.4301) ja luja alumiiniseos (AA 7075) kärsivät jännityskorroosiosta kloridipitoisessa ympäristössä.