Ero sivun ”George Pardee” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Perhe: Wikitys museoon
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''George Cooper Pardee''' ([[25. heinäkuuta]] [[1857]] – [[1. syyskuuta]] [[1941]]) oli [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] [[Yhdysvaltain republikaaninen puolue|republikaanisen puolueen]] [[politiikka|poliitikko]]. Koulutukseltaan hän oli [[lääkäri]].
'''George Cooper Pardee''' ([[25. heinäkuuta]] [[1857]] – [[1. syyskuuta]] [[1941]]) oli [[Yhdysvallat|yhdysvaltalainen]] [[Yhdysvaltain republikaaninen puolue|republikaanisen puolueen]] [[politiikka|poliitikko]]. Koulutukseltaan hän oli [[lääkäri]].


Pardee syntyi [[San Francisco]]ssa, [[Kalifornia]]ssa, Enoch H. ja Mary Pardeen pojaksi. Hänen isänsä oli melko tunnettu silmälääkäri ja kahden vuoden ajan [[1870-luku|1870-luvulla]] myös [[Oakland]]in pormestari. Uravalinnassaan George päätti seurata isänsä jalanjälkiä; hän kävi [[Kalifornian yliopisto]]n [[Berkeley]]ssä ja opiskeli lisäksi [[lääketiede]]ttä Cooper Medical Collegessa. Hän opiskeli myös ulkomailla ja valmistui [[Leipzigin yliopisto]]sta [[Saksa]]ssa.
Pardee syntyi [[San Francisco]]ssa, [[Kalifornia]]ssa, Enoch H. ja Mary Pardeen pojaksi. Hänen isänsä oli melko tunnettu silmälääkäri ja kahden vuoden ajan [[1870-luku|1870-luvulla]] myös [[Oakland]]in pormestari. Uravalinnassaan George päätti seurata isänsä jalanjälkiä; hän kävi [[Kalifornian yliopisto, Berkeley|Kalifornian yliopiston Berkeleyssä]] ja opiskeli lisäksi [[lääketiede]]ttä [[Cooper Medical College]]ssa. Hän opiskeli myös ulkomailla ja valmistui [[Leipzigin yliopisto]]sta [[Saksa]]ssa.


Palattuaan Yhdysvaltoihin Pardee erikoistui [[silmäsairaudet|silmä-]] ja korvasairauksiin. Hän kiinnostui varhain politiikasta ja oli jo [[1890-luku|1890-luvun]] alussa republikaanipuolueen aktiivinen jäsen. Vuonna [[1893]] Pardeesta tuli, kuten isästään aiemmin, Oaklandin pormestari. Hän istui kaksivuotisen kauden.
Palattuaan Yhdysvaltoihin Pardee erikoistui [[silmäsairaudet|silmä]]- ja korvasairauksiin. Hän kiinnostui varhain politiikasta ja oli jo [[1890-luku|1890-luvun]] alussa republikaanipuolueen aktiivinen jäsen. Vuonna [[1893]] Pardeesta tuli, kuten isästään aiemmin, Oaklandin pormestari. Hän istui kaksivuotisen kauden.


[[7. tammikuuta]] [[1903]] Pardee nimitettiin Kalifornian osavaltion [[kuvernööri]]ksi. Hänen kaudellaan osavaltion alueella riehunut hälyttävä epidemia saatiin voitettua, mutta [[18. huhtikuuta]] [[1906]] San Franciscoa kohtasi uusi onnettomuus, 7,8 Richterin tuhoisa [[San Franciscon maanjäristys 1906|maanjäristys]]. Pardeen suhde ''Southern Pacific Railroadiin'' rakoili yhä; kiista oli syntynyt jo, kun silloinen Oaklandin pormestari oli 1890-luvun alussa aloittanut pitkäjännitteisen taistelun Oaklandin sataman omistajuudesta.
7. tammikuuta [[1903]] Pardee nimitettiin Kalifornian osavaltion [[kuvernööri]]ksi. Hänen kaudellaan osavaltion alueella riehunut hälyttävä epidemia saatiin voitettua, mutta 18. huhtikuuta [[1906]] San Franciscoa kohtasi uusi onnettomuus, 7,8 Richterin tuhoisa [[San Franciscon maanjäristys 1906|maanjäristys]]. Pardeen suhde ''Southern Pacific Railroadiin'' rakoili yhä; kiista oli syntynyt jo, kun silloinen Oaklandin pormestari oli 1890-luvun alussa aloittanut pitkäjännitteisen taistelun Oaklandin sataman omistajuudesta.


Pardeen kuvernöörikausi tuli päätökseensä vuonna [[1907]], mutta mies ei täysin poistunut julkisuudesta tämän jälkeen. Hän kuoli Oaklandissa 84-vuotiaana.
Pardeen kuvernöörikausi tuli päätökseensä vuonna [[1907]], mutta mies ei täysin poistunut julkisuudesta tämän jälkeen. Hän kuoli Oaklandissa 84-vuotiaana.

Versio 24. toukokuuta 2010 kello 07.37

George Cooper Pardee (25. heinäkuuta 18571. syyskuuta 1941) oli yhdysvaltalainen republikaanisen puolueen poliitikko. Koulutukseltaan hän oli lääkäri.

Pardee syntyi San Franciscossa, Kaliforniassa, Enoch H. ja Mary Pardeen pojaksi. Hänen isänsä oli melko tunnettu silmälääkäri ja kahden vuoden ajan 1870-luvulla myös Oaklandin pormestari. Uravalinnassaan George päätti seurata isänsä jalanjälkiä; hän kävi Kalifornian yliopiston Berkeleyssä ja opiskeli lisäksi lääketiedettä Cooper Medical Collegessa. Hän opiskeli myös ulkomailla ja valmistui Leipzigin yliopistosta Saksassa.

Palattuaan Yhdysvaltoihin Pardee erikoistui silmä- ja korvasairauksiin. Hän kiinnostui varhain politiikasta ja oli jo 1890-luvun alussa republikaanipuolueen aktiivinen jäsen. Vuonna 1893 Pardeesta tuli, kuten isästään aiemmin, Oaklandin pormestari. Hän istui kaksivuotisen kauden.

7. tammikuuta 1903 Pardee nimitettiin Kalifornian osavaltion kuvernööriksi. Hänen kaudellaan osavaltion alueella riehunut hälyttävä epidemia saatiin voitettua, mutta 18. huhtikuuta 1906 San Franciscoa kohtasi uusi onnettomuus, 7,8 Richterin tuhoisa maanjäristys. Pardeen suhde Southern Pacific Railroadiin rakoili yhä; kiista oli syntynyt jo, kun silloinen Oaklandin pormestari oli 1890-luvun alussa aloittanut pitkäjännitteisen taistelun Oaklandin sataman omistajuudesta.

Pardeen kuvernöörikausi tuli päätökseensä vuonna 1907, mutta mies ei täysin poistunut julkisuudesta tämän jälkeen. Hän kuoli Oaklandissa 84-vuotiaana.

Perhe

George Pardee tapasi tulevan vaimonsa Helenin Oakland High Schoolissa 1870-luvulla. He valmistuivat yhtä aikaa vuonna 1875. Helen oli koulunopettaja, valokuvaaja ja taiteen keräilijä.

Pardeeilla oli neljä lasta: Florence, Caroline, Madeline ja Helen. Florence kuoli liikenneonnettomuudessa 1910 ja Caroline espanjantautiin 1920. Madeline ja Helen asuivat Pardeen sukutalossa, kunnes Helen kuoli vuonna 1981.

Pardeen ja hänen perheensä talo Oaklandissa avattiin julkisena museona vuonna 1991.