Ero sivun ”Fredrik Vilhelm IV” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
RibotBOT (keskustelu | muokkaukset)
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 35: Rivi 35:
[[eo:Frederiko Vilhelmo la 4-a (Prusio)]]
[[eo:Frederiko Vilhelmo la 4-a (Prusio)]]
[[fr:Frédéric-Guillaume IV de Prusse]]
[[fr:Frédéric-Guillaume IV de Prusse]]
[[ko:프리드리히 빌헬름 4세]]
[[hr:Fridrik Vilim IV.]]
[[hr:Fridrik Vilim IV.]]
[[it:Federico Guglielmo IV di Prussia]]
[[it:Federico Guglielmo IV di Prussia]]

Versio 19. toukokuuta 2010 kello 20.06

Öljymaalaus: Fredrik Vilhelm IV työhuoneessaan (1846)
Fredrik Vilhelm IV

Fredrik Vilhelm IV (15. lokakuuta 17952. tammikuuta 1861) oli Preussin kuningas vuosina 18401861. Hän oli Fredrik Vilhelm III:nnen vanhin poika.

Fredrik Vilhelm sai koulutuksensa yksityisiltä opettajilta, joista monet olivat kokeneita virkamiehiä. Hän sai sotakokemusta sodassa Napoleon I:sen Ranskaa vastaan, mutta oli keskinkertainen sotilas. Fredrik Vilhelm oli asiakirjojen laatija, joka oli kiinnostunut sekä varsinaisesta arkkitehtuurista että puutarha-arkkitehtuurista. Hän oli myös monien saksalaisten taiteilijoiden, kuten arkkitehti Karl Friedrich Schinkelin, suojelija.

Valtaanastumisensä jälkeen Fredrik Vilhelm siisti taantumuksellisia lakeja, joita hänen isänsä oli asettanut. Fredrik Vilhelm mm. helpotti lehdistön sensuuria ja lupasi uuden perustuslain jossain vaiheessa. Vuonna 1848 Preussissa syttyi vallankumousta osana Eurooppaa ravistelleesta vallankumousaallosta. Alkujaan Fredrik Vilhelmin piti tukahduttaa vallankumous voimatoimin, mutta lopulta veti joukkonsa pois ja asetti itsensä uudistusaatteen johtajaksi. Hän omistautui Saksan yhdistymishankkeelle, muodosti liberaalin hallituksen, kutsui koolle kansalliskokouksen ja määräsi perustuslain muodostamisen.

Uusi perustuslaki oli valmis vasta vuonna 1850. Tämä oli paljon vapaamielisempi kuin aiempi Preussin valtiomuoto. Se oli kuitenkin edelleen konservatiivinen, sillä ylimystöllä ja armeijalla säilyi suurin osa vallasta. Perustuslaki oli voimassa aina Preussin kuningaskunnan hajoamiseen 1918.

Fredrik Vilhelm sai sydänkohtauksen vuonna 1857. Tämä jätti kuninkaan osittain halvaantuneeksi ja älyllisesti toimintakyvyttömäksi. Hänen veljensä Vilhelm toimi sijaishallitsijana aina kuninkaan kuolemaan 1861, minkä jälkeen Vilhelm nousi virallisesti valtaan nimellä Vilhelm I.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fredrik Vilhelm IV.
Edeltäjä:
Fredrik Vilhelm III
Preussin kuningas
18401861
Seuraaja:
Vilhelm I
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Frederick William IV of Prussia