Ero sivun ”Eurokommunismi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Tureku (keskustelu | muokkaukset)
pEi muokkausyhteenvetoa
D'ohBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 10: Rivi 10:


[[br:Eurogomunouriezh]]
[[br:Eurogomunouriezh]]
[[bg:Еврокомунизъм]]
[[ca:Eurocomunisme]]
[[ca:Eurocomunisme]]
[[cs:Eurokomunismus]]
[[cs:Eurokomunismus]]

Versio 14. toukokuuta 2010 kello 18.14

Eurokommunismi (joskus myös eurososialismi) oli 1960-luvulla Länsi-Euroopassa syntynyt ja etenkin 1970-luvulla vaikuttanut poliittinen liike, joka pyrki kehittämään kommunismista muodon, joka sopisi länsimaiseen demokratiaan. Liike sai alkunsa Italian, Espanjan ja Ranskan kommunistisista puolueista, jotka halusivat laajentaa kannattajakuntaansa perinteisen tehdastyöväen ulkopuolelle. Ne hakivat hyväksyntää julkishallinnossa työskentelevästä keskiluokasta, ja lähestyivät uusia sosiaalipoliittisia liikkeitä kuten feministejä ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajia. Suomessa eurokommunismiin yhdistetään usein SKDL ja erityisesti SKP.

Eurokommunistit uskalsivat kyseenalaistaa esimerkiksi Neuvostoliiton toimintatapoja avoimemmin kuin neuvostomallin mukaiset marxilais-leninistiset puolueet. Esimerkiksi Suomessa SKDL oli ainoa puolue, joka tuomitsi Prahan kevään tapahtumat vuonna 1968. Neuvostoliiton sijaan esimerkiksi Salvador Allenden Chilestä monet eurokommunistit saivat toiveikkaita esikuvia.

Huomattavia eurokommunismin edustajia olivat mm. Ranskan, Espanjan ja Italian kommunistipuolueita 1970-luvulla johtaneet Georges Marchais, Santiago Carrillo ja Enrico Berlinguer. Myös SKP:n puheenjohtajina toimineet Aarne Saarinen ja Arvo Aalto suuntasivat puoluetta kohti eurokommunismia.

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.