Ero sivun ”Nuijapää” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
ei-tietosanakirjamainen osuus pois
Rivi 50: Rivi 50:
[[tr:İribaş]]
[[tr:İribaş]]
[[zh:蝌蚪]]
[[zh:蝌蚪]]
Minulla on joskus pienempänä ollut nuijapäitä isossa ammeessa. Niistä tuli jopa aukuisia sammakoita. Sillon otin ne kotiini kun ne oli kudussa kun nuijapäät olivat tulleet ulos niiden eräänlaisista kelmuista jouduin ottamaan kelmun pois ettei nuijapäät jää siihen kiinni. Minä ruokin niitä ihan tavallisella kalan ruualla ja ne söi sitä. KUn niistä oli tullut täys aikuisia sammakoita tosin todella pieniä sammakoita niin päästin ne takaisin niiden syntymäpaikalleen. Nuijapään aikoina sain nähdä paljon ihmeellisiä niiden käyttäytymistapoja.

Versio 12. toukokuuta 2010 kello 17.20

10 päivän ikäisiä nuijapäitä

Nuijapää tai nölliäinen on yksi sammakon kasvuvaiheista. Nuijapäät kasvavat vedessä isoina ryhminä, ja väritykseltään ne ovat yleensä mustan ja tummanruskean välimaastoa. Nuijapään rakenne koostuu päästä ja pyrstöstä. Se muistuttaa hieman pikkukalaa. Kun nuijapää on tarpeeksi iso, sille kasvavat etu- ja takajalat. Lopulta pyrstökin surkastuu pois ja nuijapäästä on tullut aikuinen sammakko.

Nuijapäiden kasvattaminen esimerkiksi ämpärissä luonnosta kerätystä sammakonkudusta on varsinkin lasten mielestä kiehtovaa, mutta laitonta ja eettisesti ongelmallista. Ämpäriin joutuneet nuijapäät kuolevat ennen kuin ehtivät kehittyä aikuisiksi sammakoiksi.lähde?

Nuijapäiden ämpärissä pitäminen on rangaistava teko, josta seuraa sakot. Suomen luonnonvaraisista sammakkoeläimistä kaikki on rauhoitettu luonnonsuojeluasetuksessa. [1] Lainaus Luonnonsuojelulaista:[2]

»39 § Rauhoitussäännökset. Kiellettyä on rauhoitettuihin eläinlajeihin kuuluvien yksilöiden: 1) tahallinen tappaminen tai pyydystäminen; 2) pesien sekä munien ja yksilöiden muiden kehitysasteiden ottaminen haltuun, siirtäminen toiseen paikkaan tai muu tahallinen vahingoittaminen; ja 3) tahallinen häiritseminen, erityisesti eläinten lisääntymisaikana, tärkeillä muuton aikaisilla levähdysalueilla tai muutoin niiden elämänkierron kannalta tärkeillä paikoilla.»

Lähteet

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.