Ero sivun ”Mieskuoro Laulu-Miehet” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
tiiviimmin, neutraalimmin, toistoa pois
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 19: Rivi 19:
==Historiaa ja nykypäivän toimintaa==
==Historiaa ja nykypäivän toimintaa==


Laulu-Miehet esitti ensimmäisenä kuorona [[Jean Sibelius|Jean Sibeliuksen]] [[Jääkärimarssi]]n vuonna 1917 ja samoin [[V.A. Koskenniemi|V.A. Koskenniemen]] sanoittaman Jean Sibeliuksen [[Finlandia-hymni]]n vuonna 1940. Kuoron ohjelmistossa on ollut myös [[sinfoniaorkesteri|sinfoniaorkesterille]] ja mieskuorolle sävellettyjä taoksia, kuten Sibeliuksen Kullervo, jota Laulu-Miehet oli mukana esittämässä, kun teos säveltäjän kuoltua ensimmäisen kerran 1900-luvulla esitettiin 1958, sekä [[Dmitri Sostakovits|Dimitri Shostakovitsin]] 13. sinfonia Babi Jar.
Laulu-Miehet esitti ensimmäisenä kuorona [[Jean Sibelius|Jean Sibeliuksen]] [[Jääkärimarssi]]n vuonna 1917 ja samoin [[V.A. Koskenniemi|V.A. Koskenniemen]] sanoittaman Jean Sibeliuksen [[Finlandia-hymni]]n vuonna 1940. Kuoron ohjelmistossa on ollut myös [[sinfoniaorkesteri|sinfoniaorkesterille]] ja mieskuorolle sävellettyjä taoksia, kuten Sibeliuksen Kullervo, jota Laulu-Miehet oli mukana esittämässä, kun teos säveltäjän kuoltua ensimmäisen kerran 1900-luvulla esitettiin 1958, sekä [[Dmitri Sostakovits|Dimitri Shostakovitsin]] [[Sinfonia nro 13 (Šostakovitš)|13. sinfonia Babi Jar]].


Useat merkittävät suomalaiset säveltäjät ovat omistaneet sävellyksiään Laulu-Miehille, ja kuoro on puolestaan toteuttanut useita kymmeniä kantaesityksiä. Äänitteiden lisäksi Laulu-Miehet on julkaissut kolme suomalaisten mieskuorojen perusohjelmistoa sisältävää kirjaa Laulu-Miesten lauluja I-III sekä mm. [[Leevi Madetoja|Leevi Madetojan]] mieskuorolle, baritonisolistille ja sinfoniaorkesterille säveltämän teoksen [[Aslak Smaukka]].
Useat merkittävät suomalaiset säveltäjät ovat omistaneet sävellyksiään Laulu-Miehille, ja kuoro on puolestaan toteuttanut useita kymmeniä kantaesityksiä. Äänitteiden lisäksi Laulu-Miehet on julkaissut kolme suomalaisten mieskuorojen perusohjelmistoa sisältävää kirjaa Laulu-Miesten lauluja I-III sekä mm. [[Leevi Madetoja|Leevi Madetojan]] mieskuorolle, baritonisolistille ja sinfoniaorkesterille säveltämän teoksen [[Aslak Smaukka]].

Versio 10. toukokuuta 2010 kello 15.51

Laulu-Miehet ry
Perustettu 1914
Toimiala mieskuoro
Kotipaikka Helsinki
Puheenjohtaja Markku Ruutu
Jäsenlehti Laulumies

Taiteellinen johtaja Matti Hyökki

Aiheesta muualla
Sivusto

Mieskuoro Laulu-Miehet (LM) on suomalainen mieskuoro. Kuoron perusti keväällä 1914 joukko entisiä Ylioppilaskunnan Laulajien ja Suomen Laulun mieskuoron laulajia. Nykyisin kuorossa on noin 60 laulajaa, joihin kuuluu muun muassa pääkaupunkiseudulla toimivien akateemisten kuorojen entisiä jäseniä. Kuoroa on johtanut vuodesta 1998 lähtien professori Matti Hyökki.

Historiaa ja nykypäivän toimintaa

Laulu-Miehet esitti ensimmäisenä kuorona Jean Sibeliuksen Jääkärimarssin vuonna 1917 ja samoin V.A. Koskenniemen sanoittaman Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnin vuonna 1940. Kuoron ohjelmistossa on ollut myös sinfoniaorkesterille ja mieskuorolle sävellettyjä taoksia, kuten Sibeliuksen Kullervo, jota Laulu-Miehet oli mukana esittämässä, kun teos säveltäjän kuoltua ensimmäisen kerran 1900-luvulla esitettiin 1958, sekä Dimitri Shostakovitsin 13. sinfonia Babi Jar.

Useat merkittävät suomalaiset säveltäjät ovat omistaneet sävellyksiään Laulu-Miehille, ja kuoro on puolestaan toteuttanut useita kymmeniä kantaesityksiä. Äänitteiden lisäksi Laulu-Miehet on julkaissut kolme suomalaisten mieskuorojen perusohjelmistoa sisältävää kirjaa Laulu-Miesten lauluja I-III sekä mm. Leevi Madetojan mieskuorolle, baritonisolistille ja sinfoniaorkesterille säveltämän teoksen Aslak Smaukka.

Laulu-Miehiä ovat johtaneet Heikki Klemetti, Martti Turunen, Ensti Pohjola ja Matti Hyökki. Kuoro harjoittelee omassa salissaan Laulu-Miesten talossa Helsingissä.

Laulu-Miehet konsertoi säännöllisesti kotikaupungissaan Helsingissä ja tekee kiertueita eri puolille Suomea. Kuoron konsertteja ovat muun muassa perinteiset hiljaisen viikon konsertit sekä joulukonsertit. Laulu-Miehet on konsertoinut kotimaan lisäksi mm. Bulgariassa, Puolassa, Itävallassa, Unkarissa, Ruotsissa, Virossa, Latviassa, Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Thaimaassa ja Espanjassa.

Tallenteita ja julkaisuja

Laulu-Miesten nykyinen ohjelmisto muodostuu suurelta osaltaan Laulu-Miesten lauluja –kokoelman aikaisemmin tallentamattomista teoksista. Tästä materiaalista on vuonna 2001 julkaistu Keinutan kaikua -tallenne. Kuoron hengellistä ohjelmistoa sisältävä Särkyneille-tallenne julkaistiin vuonna 2003. Uusin tallenne, Taneli Kuusiston ja Ilkka Kuusiston mieskuoromusiikkia sisältävä Kuusisto julkaistiin kuoron 95-vuotisjuhkonsertissa. Laulu-Miesten ensimmäinen joululevy ilmestyy marraskuussa 2010.

Laulu-Miesten tavoitteena on tallentaa Eino Linnalan lähes unohdettu 46 sävelmää käsittävä koko mieskuorotuotanto vuoteen 2014 mennessä.

Aiheesta muualla