Ero sivun ”Yrjö Juhani Renvall” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p wikityksen korjaus, Tapio Suominen -> Tapio Suominen (ohjaaja)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Yrjö Juhani Renvall''' (s. [[23. toukokuuta]] [[1946]], [[Tampere]]) on [[professori]] ja teatterivaikuttaja. Hän toimii [[Tampereen yliopisto]]ssa teatterityön professorina humanistisen tiedekunnan näyttelijäntyön laitoksella. Renvall on myös työskennellyt sekä [[näyttelijä]]nä, [[teatteriohjaaja|ohjaajana]], [[käsikirjoittaja]]na että [[dramaturgi]]na. Vuosina 1990–1993 Renvall toimi [[Oulun kaupunginteatteri]]n johtajana. Professorina Renvall on painottanut etenkin opetuksen, tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan yhteyttä.
'''Yrjö Juhani Renvall''' (s. [[23. toukokuuta]] [[1946]], [[Tampere]]) on [[professori]] ja teatterivaikuttaja. Hän toimii [[Tampereen yliopisto]]ssa teatterityön professorina humanistisen tiedekunnan [[Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitos|näyttelijäntyön laitoksella]]. Renvall on myös työskennellyt sekä [[näyttelijä]]nä, [[teatteriohjaaja|ohjaajana]], [[käsikirjoittaja]]na että [[dramaturgi]]na. Vuosina 1990–1993 Renvall toimi [[Oulun kaupunginteatteri]]n johtajana. Professorina Renvall on painottanut etenkin opetuksen, tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan yhteyttä.


1980-luvun alussa Renvall teki yhteistyötä elokuvaohjaaja [[Tapio Suominen (ohjaaja)|Tapio Suomisen]] kanssa. Yhdessä he kirjoittivat Suomisen ohjaamat elokuvat ''[[Täältä tullaan elämä!]]'' ([[1980]]) sekä ''Syöksykierre'' ([[1981]]). Näistä ensiksi mainittu oli elokuvateattereissa vuoden 1980 katsotuin kotimainen elokuva. Dramaturgina hän on toiminut muun muassa [[Markus Nummi|Markus Nummen]] esikoiselokuvassa ''Hyvän tekijät'' ([[1997]]). Hän on myös näytellyt pikkuosia eri elokuvissa, kuten ''Mona ja palavan rakkauden aika'' ([[1983]]) sekä ''[[Talvisota (elokuva)|Talvisota]]'' ([[1989]]).
1980-luvun alussa Renvall teki yhteistyötä elokuvaohjaaja [[Tapio Suominen (ohjaaja)|Tapio Suomisen]] kanssa. Yhdessä he kirjoittivat Suomisen ohjaamat elokuvat ''[[Täältä tullaan elämä!]]'' ([[1980]]) sekä ''Syöksykierre'' ([[1981]]). Näistä ensiksi mainittu oli elokuvateattereissa vuoden 1980 katsotuin kotimainen elokuva. Dramaturgina hän on toiminut muun muassa [[Markus Nummi|Markus Nummen]] esikoiselokuvassa ''Hyvän tekijät'' ([[1997]]). Hän on myös näytellyt pikkuosia eri elokuvissa, kuten ''[[Mona ja palavan rakkauden aika (elokuva)|Mona ja palavan rakkauden aika]]'' ([[1983]]) sekä ''[[Talvisota (elokuva)|Talvisota]]'' ([[1989]]).


{{tynkä/Tieteilijä}}
{{tynkä/Tieteilijä}}

Versio 5. toukokuuta 2010 kello 23.51

Yrjö Juhani Renvall (s. 23. toukokuuta 1946, Tampere) on professori ja teatterivaikuttaja. Hän toimii Tampereen yliopistossa teatterityön professorina humanistisen tiedekunnan näyttelijäntyön laitoksella. Renvall on myös työskennellyt sekä näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana että dramaturgina. Vuosina 1990–1993 Renvall toimi Oulun kaupunginteatterin johtajana. Professorina Renvall on painottanut etenkin opetuksen, tutkimuksen ja taiteellisen toiminnan yhteyttä.

1980-luvun alussa Renvall teki yhteistyötä elokuvaohjaaja Tapio Suomisen kanssa. Yhdessä he kirjoittivat Suomisen ohjaamat elokuvat Täältä tullaan elämä! (1980) sekä Syöksykierre (1981). Näistä ensiksi mainittu oli elokuvateattereissa vuoden 1980 katsotuin kotimainen elokuva. Dramaturgina hän on toiminut muun muassa Markus Nummen esikoiselokuvassa Hyvän tekijät (1997). Hän on myös näytellyt pikkuosia eri elokuvissa, kuten Mona ja palavan rakkauden aika (1983) sekä Talvisota (1989).

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.