Ero sivun ”Heikko vuorovaikutus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
CrtBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti vaihtoi tynkämallineen.
Rivi 15: Rivi 15:


{{Perusvuorovaikutukset}}
{{Perusvuorovaikutukset}}
{{Tynkä/Hiukkasfysiikka}}
{{Tynkä/Fysiikka}}


[[Luokka:Hiukkasfysiikan standardimalli]]
[[Luokka:Hiukkasfysiikan standardimalli]]

Versio 3. toukokuuta 2010 kello 22.02

Heikko vuorovaikutus voi muuttaa neutronissa olevan alas-kvarkin ylös-kvarkiksi emittoimalla W-bosonin. Tällöin neutroni muuttuu protoniksi. Emittoitu W-bosoni siroaa elektronin antineutriinoksi ja elektroniksi. Tätä prosessia kutsutaan beeta-miinus -hajoamiseksi.

Heikko vuorovaikutus eli heikko ydinvoima on yksi neljästä perusvuorovaikutuksesta. Muut ovat gravitaatio eli painovoima, sähkömagneettinen vuorovaikutus ja vahva vuorovaikutus eli vahva ydinvoima.

Heikolle vuorovaikutukselle ominainen piirre on se, että se pystyy vaihtamaan hiukkasen toiseksi. Ensimmäinen havaittu heikon vuorovaikutuksen ilmiö oli beetahajoaminen. Sittemmin on löydetty paljon heikon vuorovaikutuksen alaisia reaktioita. Heikon vuorovaikutuksen tuntevat kaikki leptonit ja kvarkit mukaan luettuna neutriinot, jotka eivät muulla tapaa vuorovaikuta.

Hiukkasfysiikan standardimallin mukaan perusvuorovaikutukset siirtyvät välittäjähiukkasten (mittabosonien) kuljettamana, joita on heikolla vuorovaikutuksella kolmenlaisia. Kaksi W-bosonia (positiivinen ja negatiivinen) ja yksi neutraali Z-bosoni. [1] Näillä bosoneilla on hiukkasfysiikan skaalassa suuri massa: W-bosoneilla noin 80 GeV/c2 ja Z-bosonilla noin 91 GeV/c2. Bosonien suuren massan takia heikon vuorovaikutuksen kantama on hyvin lyhyt, noin 10-17 m.

Aiheesta muualla

Lähteet

  1. David Griffiths: ”2.4”, Introduction to Elementary Particles. Wiley, 1987. ISBN 0-471-60386-4. (englanniksi)
Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.