Ero sivun ”Theodor Körner (liittopresidentti)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: bs:Theodor Körner
Rivi 39: Rivi 39:
[[ru:Кёрнер, Теодор]]
[[ru:Кёрнер, Теодор]]
[[sl:Theodor Körner]]
[[sl:Theodor Körner]]
[[yo:Theodor Körner (Austrian president)]]

Versio 30. huhtikuuta 2010 kello 18.46

Theodor Körner (23. huhtikuuta 1873 Újszőny, Itävalta-Unkari4. tammikuuta 1957 Wien, Itävalta) oli itävaltalainen poliitikko. Körner toimi Itävallan presidenttinä vuosina 19511957.

Elämä

Hän oli syntynyt Itävalta-Unkarin armeijan upseerin poikana Ujszonyssa[1], pienessä Komaromin kylässä nyk. Unkarissa. Körner opiskeli sotilasakatemiassa Hranicessa ja valmistui luutnantiksi 1894.

Hän palveli upseerina Agramissa (nykyinen Zagreb, Kroatia) ja oli ylennetty majuriksi 1904, jolloin hänestä tuli Itävallan armeijan päällystöä. Ensimmäisen maailmansodan aikana hän oli komentajana Italian rintamalla. Hän erosi sotilasuralta kenraalina 1924.

Körner oli kiinnostunut politiikasta ja hän liittyi sosiaalidemokraatteihin 1924. Hän palveli Itävallan liittopäivien puheenjohtajana 1933-1934. Kansalaissota Itävallassa ja itävaltalais-fasistien nousu Engelbert Dollfussin johdolla lopetti Körnerin uran poliitikkona. Hän oli vangittuna kuten muutkin opposition jäsenet. Toisen kerran hän oli vangittuna toisen maailmansodan aikana natsien toimesta.

Toisen maailmansodan jälkeen huhtikuussa 1945, Körneristä tuli Wienin pormestari. Körner oli vastuussa Wienin jällenrakentamisesta ja suunnittelusta, joka oli vakavasti vahingoittunut pommituksissa sodan aikana. Karl Rennerin kuoleman jälkeen, hänen puolueensa nimitti Körnerin presidenttiehdokkaaksi, ja Körner voitti vaalit vain 51% äänistä. Körneristä tuli ensimmäinen suoraan kansanvaalilla valittu Itävallan presidentti 1951. Hän kuoli virassa toimiessaan 1957.

Körnerillä oli tietämystä asevoimista ja hän kirjoitti teoksia sotilasteorioista. Wienissä on nimetty katu Theodor-Körner-Preis ja tieteen ja taiteen palkinto.

  • Ilona Duczynsk :Theodor Körner.

Kirjallisuutta

Thea Leitner:Körner aus der Nähe, Danubian Verlig.Wien 1951

Lähteet

  1. Österreichsches Staatsarchiv/kriegsarchiv
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.