Ero sivun ”Varhaistriaskausi” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
55 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (en:)
'''Varhaistrias'''kausi (Buntsandstein tai Scythian) 241,7-234,3 miljoonaa vuotta sitten aloitti mesotsooisen matelijoiden valtakauden. Juuri ennen tätä kautta oli sattunut suuri permikauden joukkotuho, joka oli pyyhkinyt eläimistöä runsaasti pois. Erityisesti tämä näkyi meren lajistojen vähälukuisuutenevähälukuisuutena. Toipuminen permin joukkotuhosta oli hidasta ja monet lajit pysyivät piilossa palatakseen takaisin keskitriaskaudella.
Simpukat, kotilot, [[ammonoidi]]t, merisiilit, ja nivelikkäät[[brakiopodi]]t. Trilobiitit olivat tuhoutuneet. Maalla kasvoivallitsi kuivuus ja koppisiemeniset levisivät. Vain harva matelija selvisi hengissä permikauden joukkotuhosta. ''Lystrosaurus'' oli keskikokoinen kasveja syävä diconydontti, nisäkkäiden kaukainen sukulainen. ''Proterosuchus'' muistutti panssaroimatonta krokotiilia.
 
== Varhaistrias ...==
''Lystrosaurus'' oli keskikokoinen kasveja syävä diconydontti, nisäkkäiden kaukainen sukulainen. ''Proterosuchus'' muistutti panssaroimatonta krokotiilia.
Kaikki Maan eläimet olivat tämän kauden alussa korkeintaan keskikokoisia. Muutaman miljoonan vuoden kuluttua ilmestyi suurempia eläimiä: ''Lystrosaurus'' vaihtui häränkokoiseen ''Kannemeyeria''an , ja suuret petoliskot kuten
sudenkokoinen terapsidi
31 415

muokkausta

Navigointivalikko