Ero sivun ”Toimintapeli” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 417 merkkiä poistettu ,  12 vuotta sitten
fix
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
p (Botti lisäsi: hr:Akcijska igra)
(fix)
'''Toimintapeli''' on [[videopelilajityypit|videopelilajityyppi]], jossa pääpaino on reaktionopeudessa ja silmä-käsi-koordinaatiossa. Alalajityyppejä ovat [[tappelupeli]]t, [[ammuntapeli]]t ja [[tasohyppely]]t.
'''Toimintapelit'''-nimike kattaa usean nopeatempoisen [[videopeli]]genren. Jotkin alla lueteltujen luokkien pelit ovat pahamaineisiakin väkivaltaisuutensa ja usein verisyytensä takia. Kaikkia toimintapelejä ei suinkaan leimaa väkivaltaisuus tai realismi, sillä olemassa on myös toimintapelejä, jotka on suunnattu laajalle ikäryhmälle. Tällaisia toimintapelejä ovat selkeästi lapsille suunnatut [[tasohyppely]]pelit (kuten [[Super Mario 64]] tai [[Mega Man]]).
 
Toimintapelissä pelaaja ohjaa päähahmoa, jonka pitää selviytyä pelikentän läpi taistellen vihollisia ja mahdollista [[loppuvastus]]ta vastaan. Vihollisten hyökkäykset heikentävät pelihahmoa, ja peli loppuu kun pelihahmo kuolee. Joissakin toimintapeleissä tavoitteena on läpäistä tietty määrä pelikenttiä, kun taas toisissa kenttiä on loputtomasti ja tavoitteena on saada vain mahdollisimman hyvä tulos.
==FPS-pelit==
<br/>
''Ammuntapelien'' tunnetuin ja suosituin alaluokka. ''First Person Shooter'' eli "ensimmäisestä persoonasta kuvatut ammuntapelit" yleistyivät 90-luvulla [[Wolfenstein 3D]]:n ja etenkin [[Doom]]in ansiosta. FPS-pelit ovat suosittuja varsinkin [[PC]]-versioina, koska niitä pelataan tavallisimmin hiirellä ja näppäimistöllä.
{{Videopelien lajityypit}}
 
{{Tynkä/Tietokonepeli}}
==Shoot'em-up==
''[[Shoot'em-up]]'' -pelit ovat usein sivusta tai kolmannesta persoonasta kuvattuja ammuskelupelejä, jotka eroavat ''beat'em-up''-peleistä mittavan asevalikoimansa ansiosta. Shoot'em-up -pelien jo [[1970]]-luvulla kehitetty arkkityyppi on yksinkertainen ja sivusta kuvattu lentoammuskelupeli, jota ei voida luokitella [[lentosimulaattori]]ksi (esimerkiksi [[1990]]-luvulla julkaistu [[R-Type]]).
 
==Beat'em-up==
Vaikka ''[[beat'em-up]]'' -nimike tarkoittaa kaikkia aseettomaan taisteluun keskittyviä pelejä, useimmiten termi yhdistetään klassisiin, sivusta kuvattuihin toimintapeleihin, kuten [[Commodore 64]]:n Bruce Lee ja tämän kolmiulotteisuutta tavoitteleva jälkeläinen [[Double Dragon]]. Muita maineikkaita beat'em-upeja ovat [[River City Ransom]], [[Battle Toads]] ja [[Final Fight]]. Joihinkin beat'em-up -peleihin sisältyy myös alkeellista ongelmanratkaisua tai tasohyppelyä.
 
[[Mortal Kombat]]-, [[Street Fighter]]- ja [[Tekken]]-pelisarjojen sekä kolmiulotteisen grafiikan myötä tappelupelit saivat uutta suosiota 1990-luvun alussa. Tappelupelien verisyydessä ja realismin tasossa on usein suuria eroja. ''[[Nyrkkeily]]''- ja show-paini- eli ''[[wrestling]]''-pelit eivät kuulu varsinaisesti tappelupelien kategoriaan, vaan [[urheilupeli]]en luokkaan.
 
[[Luokka:Tietokone- ja videopelien lajityypit]]
24 847

muokkausta

Navigointivalikko