Ero sivun ”Kirjan ja ruusun päivä” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Broadbot (keskustelu | muokkaukset)
Zorrobot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 34: Rivi 34:
[[it:Giornata del libro e del diritto d'autore]]
[[it:Giornata del libro e del diritto d'autore]]
[[ka:წიგნისა და საავტორო უფლებების მსოფლიო დღე]]
[[ka:წიგნისა და საავტორო უფლებების მსოფლიო დღე]]
[[ml:പുസ്തക ദിനം]]
[[nl:Wereldboekendag]]
[[nl:Wereldboekendag]]
[[ja:世界図書・著作権デー]]
[[ja:世界図書・著作権デー]]

Versio 23. huhtikuuta 2010 kello 09.51

Kirjan ja ruusun päivä on kirjaa juhlistava päivä, jota on useimmiten vietetty 23. huhtikuuta. Ajankohta valittiin kirjallisen historiansa ansiosta: 23. huhtikuuta 1616 kaksi maailmankirjallisuuden klassikkokirjailijaa, Miguel de Cervantes sekä William Shakespeare kuolivat.

Suomessa Kirjan ja ruusun päivää vietetään toukokuussa. Yleinen palaute paremmista sääoloista ajoi siirtämään päivän huhtikuusta toukokuuhun. Päivää juhlittiin Suomessa virallisesti ensimmäistä kertaa toukokuussa vuonna 2003. Päivän vietto oli aloitettu Suomessa eurooppalaisen esikuvan mukaisesti jo 1998.

Myös muualla Euroopassa juhlitaan Kirjan ja ruusun päivää muulloin kuin huhtikuussa. Isossa-Britanniassa ja Irlannissa tapahtumaa vietetään 6. maaliskuuta.

Vuonna 1995 UNESCO julisti katalonialaisen Kirjan ja ruusun päivän kansainväliseksi kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi. "Kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina", järjestön julistus kuului.

Taustana tapahtumalle on se, kun 1930-luvulla eräs kirjakauppias Barcelonassa keksi romanttisen idean edistääkseen kirjojen myyntiä ja kirjallisuuden tuntemusta: Katalonian suojelupyhimyksen Pyhän Yrjön päivänä ruvettiin viettämään erityistä Kirjan ja ruusun päivää, jolloin mies antaa naiselle ruusun ja nainen miehelle kirjan. Idean alkulähteillä Kataloniassa Pyhän Yrjön päivä on omistettu täysin kirjoille ja ruusuille. Barcelonan kadut täyttyvät jo aamuvarhaisella kirja- ja ruusukojuista, karnevaalikulkue kiertelee pitkin katuja, kirjauutuuksia julkistetaan ja kirjailijat tapaavat lukijoitaan.

Aiheesta muualla

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.