Ero sivun ”Jaavansarvikuono” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: id:Badak jawa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 40: Rivi 40:
== Levinneisyys ja kannan suuruus ==
== Levinneisyys ja kannan suuruus ==


Jaavansarvikuonoja esiintyy varmasti vain kahdella suojelualueella. [[Ujung Kulonin kansallispuisto]]ssa, [[Jaava]]n saarella [[Indonesia]]ssa lajia elää vielä 40–60 yksilöä. [[Cat Tien kansallispuisto]]ssa [[Vietnam]]issa niitä on enää alle kymmenen. Jaavansarvikuono elää tiheissä sademetsissä ja on mahdollista, että [[Indokiina]]ssa ja [[Thaimaa]]ssa on jäljellä vielä joitakin yksilöitä.
Jaavansarvikuonoja esiintyy varmasti vain kahdella suojelualueella. [[Ujung Kulonin kansallispuisto]]ssa, [[Jaava]]n saarella [[Indonesia]]ssa lajia elää vielä 40–60 yksilöä. [[Cat Tien kansallispuisto]]ssa [[Vietnam]]issa niitä on enää alle kymmenen. Jaavansarvikuono elää tiheissä sademetsissä ja on mahdollista, että muualla [[Indokiina]]ssa on jäljellä vielä joitakin yksilöitä.


Lajia ovat harventaneet salametsästys ja sopivien elinalueiden katoaminen. Nykyisin yksilöitä arvellaan olevan jäljellä korkeintaan 70. Jaavansarvikuono onkin ilmeisesti maailman uhanalaisin suuri [[nisäkäs]].
Lajia ovat harventaneet salametsästys ja sopivien elinalueiden katoaminen. Nykyisin yksilöitä arvellaan olevan jäljellä korkeintaan 70. Jaavansarvikuono onkin ilmeisesti maailman uhanalaisin suuri [[nisäkäs]].

Versio 21. huhtikuuta 2010 kello 13.52

Jaavansarvikuono
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen[1] [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Kavioeläimet Perissodactyla
Heimo: Sarvikuonot Rhinocerotidae
Suku: Rhinoceros
Laji: sondaicus
Kaksiosainen nimi

Rhinoceros sondaicus
Desmarest, 1822

Jaavansarvikuonon levinneisyys
Jaavansarvikuonon levinneisyys
Alalajit
  • R. s. annamiticus
  • R. s. sondaicus
Katso myös

  Jaavansarvikuono Wikispeciesissä
  Jaavansarvikuono Commonsissa

Jaavansarvikuono (Rhinoceros sondaicus) on sarvikuonoihin kuuluva uhanalainen nisäkäs.

Ulkonäkö

Jaavansarvikuonon nahka on harmaa ja useimpien sarvikuonojen tapaan karvaton. Sen säkäkorkeus on 1,5–1,7 metriä ja sillä on kuonossaan yksi n. 25 senttiä pitkä sarvi. Painoa tällä eläimellä on 900–1 400 kiloa, joten se on sumatransarvikuonon jälkeen pienin sarvikuonolaji.

Lisääntyminen

Jaavansarvikuonojen elintavoista tiedetään hyvin vähän, sillä harvalukuista lajia on erittäin vaikea tutkia luonnossa. Naaras synnyttää yhden poikasen kolmen tai neljän vuoden välein. Kantoaika on 16 kuukautta. Naaras saavuttaa sukukypsyyden 3- tai 4-vuotiaana, uros vasta kuuden vuoden iässä. Jaavansarvikuono elää n. 40-vuotiaaksi.

Levinneisyys ja kannan suuruus

Jaavansarvikuonoja esiintyy varmasti vain kahdella suojelualueella. Ujung Kulonin kansallispuistossa, Jaavan saarella Indonesiassa lajia elää vielä 40–60 yksilöä. Cat Tien kansallispuistossa Vietnamissa niitä on enää alle kymmenen. Jaavansarvikuono elää tiheissä sademetsissä ja on mahdollista, että muualla Indokiinassa on jäljellä vielä joitakin yksilöitä.

Lajia ovat harventaneet salametsästys ja sopivien elinalueiden katoaminen. Nykyisin yksilöitä arvellaan olevan jäljellä korkeintaan 70. Jaavansarvikuono onkin ilmeisesti maailman uhanalaisin suuri nisäkäs.

Viitteet

  1. a b IUCN 2008 Red List IUCN. Viitattu 20.10.2008. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”IUCN” on määritetty usean kerran eri sisällöillä
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Malline:Link FA Malline:Link FA Malline:Link FA

Malline:Link FA

Malline:Link FA

Malline:Link FA

Malline:Link FA