Ero sivun ”Ilja Muromets” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
430 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (Botti lisäsi: mn:Илья Муромец)
Kiovassa ruhtinas Vladimir tekee Iljasta bogatyrin, ja hän puolustaa valtakuntaa monilta hyökkäyksiltä muun muassa [[Kalin]]ia, [[Kultainen orda|Kultaisen ordan]] myyttistä hallitsijaa vastaan. Luonteeltaan hänet kuvataan temperamenttiseksi: erään kerran Ilja tuhoaa kaikki Kiovan kirkontornit ampumalla jousellaan niiden kultaiset kupolit alas, kun Vladimir ei kutsu häntä juhlaan. Hän käskee juoppojen kerätä kullan ja juoda kyllikseen. Vladimir tekee sovinnon kutsumalla Iljan seuraavaksi päiväksi järjestämäänsä juhlaan.
 
Ilja Muromets on ainoa eeppinen sankari, jonka Venäjän [[ortodoksisuus|ortodoksinen kirkko]] on kanonisoinut. Tarinoita Iljasta lainautui myös Suomeen karjalaisten kautta. Ei tiedetä, onko Iljan hahmon taustalla todellinen historiallinen henkilö. Erään teorian mukaan Ilja olisi jäänne vanhasta pakanallisesta ukkosenjumala [[Perun]]ista, jonka vastine kansanperinteessä on usein [[Elia (profeetta)|profeetta Elia]]. Iljan oletettua ruumista kuitenkin säilytetään Kiovan Petšerskin luostarissa.
 
1988 neuvostoliittolaiset arkeologit pääsivät tutkimaan Iljan ruumista. Raportin mukaan ainakin osa legendasta saattaa olla totta: ruumis kuului hyvin suurikokoiselle ihmiselle, luissa oli jälkiä synnynnäisestä selkärangan sairaudesta, ja hänen ruumiissaan oli lukuisia vammoja, joista ainakin yksi on ollut normaali-ihmiselle kuolettava.
 
== Lähteet ==
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko