Ero sivun ”Herastuomari” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
395 merkkiä poistettu ,  10 vuotta sitten
poistettu lähinnä huhupuheen luonteinen tieto
p (Käyttäjän 83.100.65.225 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Opa1974 tekemään versioon.)
(poistettu lähinnä huhupuheen luonteinen tieto)
'''Herastuomari''' on [[arvonimi]], joka voidaan myöntää [[käräjäoikeus|käräjäoikeuden]] [[lautamies|lautamiehelle]] pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnasta. Arvonimi voidaan myöntää käytännössä vain, jos menestyksekäs lautamiesura on kestänyt vähintään kymmenen vuotta. Koska lautamiehet valitaan kunnallisvaalien yhteydessä ja työkausi vastaa vaalikautta eli neljä vuotta, arvonimi myönnetään yleensä kolmannen kauden puolivälissä.
 
Poikkeuksiakin on: mm. Hyvinkään kihlakunnanoikeudessa myönnettiin iän johdosta eroamaan joutuneelle eli 62 vuotta jälkimmäisen kautensa aikana täyttäneelle, kaksi kautta istuneelle naislautamiehelle herastuomarin arvo hyvästä palvelusta; hän oli enimmäkseen kuunnellut, mutta kun oli puhunut, kaikki olikin ollut täyttä asiaa <ref>kertoja: herastuomari Ilmari Tulenheimo </ref>
 
Nimitys herastuomari juontuu [[Ruotsin kieli|ruotsin kielen]] [[kihlakunnantuomari]]a tarkoittavasta sanasta ''häradsdomare''.
1 388

muokkausta

Navigointivalikko