Ero sivun ”Aikuistumisriitti” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
kh,w
Rivi 1: Rivi 1:
[[Kuva:Initiation_ritual_of_boys_in_Malawi.jpg|thumb|280px|Aikuistumisriitti [[Malawi]]ssa]]
[[Kuva:Initiation_ritual_of_boys_in_Malawi.jpg|thumb|280px|Aikuistumisriitti [[Malawi]]ssa]]


'''Aikuistumisriitti''' on kulttuurinen, symbolinen [[rituaali]], jolla nuori otetaan "virallisesti" aikuisten maailmaan ja rooliin, ja aikaisempi rooli jätetään taakse. Aikuistumisriittejä on harjoitettu ihmiskunnan alkuhämäristä näihin päiviin.
'''Aikuistumisriitti''' on kulttuurinen, symbolinen [[rituaali]], jolla [[lapsi]] tai [[nuoruus|nuori]] otetaan ”virallisesti” [[aikuisuus|aikuisten]] maailmaan ja [[rooli]]in, ja aikaisempi rooli jätetään taakse. Aikuistumisriittejä on harjoitettu ihmiskunnan alkuhämäristä näihin päiviin.


Eräät kulttuurit suhtautuvat [[murrosikä]]än varsin välinpitämättömästi. Joidenkin kulttuurien piirissä sitä vastoin vietetään jommankumman tai molempien sukupuolten edustajien merkeissä juhlamenoja. Riitit eivät välttämättä osu yhteen [[sukukypsyys|biologisen kypsymisen]] kanssa: ne ajoittuvat hetkeen, jona kulttuurinen lapsuus jää taakse ja kulttuurinen [[aikuisuus]] alkaa.
Jotkin kulttuurit suhtautuvat [[murrosikä]]än varsin välinpitämättömästi. Toisten kulttuurien piirissä sitä vastoin vietetään jommankumman tai molempien sukupuolten edustajien merkeissä [[juhla]]menoja. Riitit eivät välttämättä osu yhteen [[sukukypsyys|biologisen kypsymisen]] kanssa: ne ajoittuvat hetkeen, jona kulttuurinen lapsuus jää taakse ja kulttuurinen aikuisuus alkaa.


Alueilla, joissa ikäluokilla on suuri merkitys, kuten [[Saharan eteläpuolinen Afrikka|Saharan eteläpuolisessa Afrikassa]] ja [[Australia]]ssa, alkuperäisväestön noudattamat murrosiän riitit ovat koko heimoa sivuavia menoja. Näin on laita varsinkin silloin, kun miesten perinteistä tietoa säilyttävät yhteisöt ovat merkittäviä. Aikuistumisriittien yhteydessä nuorukaiset perehdytetään miesten salaisuuksiin.
Alueilla, joissa ikäluokilla on suuri merkitys, kuten [[Saharan eteläpuolinen Afrikka|Saharan eteläpuolisessa Afrikassa]] ja [[Australia]]ssa, alkuperäisväestön noudattamat murrosiän riitit ovat koko [[Heimo (kansatiede)|heimoa]] sivuavia menoja. Näin on laita varsinkin silloin, kun miesten perinteistä tietoa säilyttävät yhteisöt ovat merkittäviä. Aikuistumisriittien yhteydessä nuorukaiset perehdytetään miesten salaisuuksiin.


Monet aikuistumisriitit ovat varsin ankaria, esimerkiksi [[ympärileikkaus]] saattaa kuulua aikuistumisriitteihin, jos sitä ei ole suoritettu lapsuudessa.
Monet aikuistumisriitit ovat varsin ankaria, esimerkiksi [[ympärileikkaus]] saattaa kuulua aikuistumisriitteihin, jos sitä ei ole suoritettu lapsuudessa.


Murrosmenoissa toistuvat [[kuolema]] ja uudelleen syntyminen. Lapsipersoonallisuus hävitetään, mutta yksilö syntyy uudelleen: hän saa uuden yhteisöllisen aseman ja uudet roolit. Australialainen aboriginaalipoika, joka on vetäytynyt kätkettyyn kouluun piiloon naisten ja nuorempien silmistä, on "kuollut". Kun hän palaa leiriin ympärileikattuna ja arpikuvioiden koristamana, paria hammasta vailla, hän on mies ja miehenä uusi ihminen.
Murrosmenoissa toistuvat [[kuolema]] ja uudelleen syntyminen. Lapsipersoonallisuus hävitetään, mutta yksilö syntyy uudelleen: hän saa uuden yhteisöllisen aseman ja uudet roolit. Australialainen aboriginaalipoika, joka on vetäytynyt kätkettyyn kouluun piiloon naisten ja nuorempien silmistä, on ”kuollut”. Kun hän palaa leiriin ympärileikattuna ja arpikuvioiden koristamana, paria hammasta vailla, hän on mies ja miehenä uusi ihminen.


Tyttöjen aikuistumisriitit liittyvät usein [[kuukautiset|kuukautisten]] alkamiseen.
Tyttöjen aikuistumisriitit liittyvät usein [[kuukautiset|kuukautisten]] alkamiseen.


Murrosmenoihin yleisesti liittyvä tapojen, [[mytologia]]n ja [[magia]]n opetus on käytännöllistä kasvatusta ja harjoitusta ja vahvistaa yksilön heimoyhteiskunnan laitoksiin kohdistamaa uskollisuutta. Kaiken perustana on kuitenkin siirtyminen - pohjaltaan biologinen mutta usein monin tavoin kulttuurin sävyttämä siirtyminen.
Murrosmenoihin yleisesti liittyvä tapojen, [[mytologia]]n ja [[Taikuus (yliluonnollinen)|magian]] opetus on käytännöllistä kasvatusta ja harjoitusta ja vahvistaa yksilön heimoyhteiskunnan laitoksiin kohdistamaa uskollisuutta. Kaiken perustana on kuitenkin siirtyminen pohjaltaan biologinen, mutta usein monin tavoin kulttuurin sävyttämä siirtyminen.


Samoin lukioissa esiintyvät [[Vanhojenpäivä|vanhojen tanssit]], [[penkinpainajaiset]] sekä valmistujaisjuhlat nähdään usein aikuistusmisriittinä.
Samoin [[lukio]]issa esiintyvät [[Vanhojenpäivä|vanhojen tanssit]], [[penkinpainajaiset]] ja valmistujaisjuhlat nähdään usein aikuistusmisriittinä.


== Aikuistumismenot kristinuskossa ==
== Aikuistumismenot kristinuskossa ==


Aikaisemmin Suomen evankelisluterilaiset liittivät [[ehtoollinen|ehtoolliselle]] pääsyn [[rippikoulu]]un, jossa vähintään viisitoistavuotiaille nuorille opetettiin kristinuskon oppeja. Nykyään myös lapset (vaikkakin vain vanhempiensa kanssa) voivat osallistua ehtoolliseen, mutta rippikoulu on yhä olemassa.
Aikaisemmin Suomen [[Suomen evankelis-luterilainen kirkko|evankelisluterilaiset]] liittivät [[ehtoollinen|ehtoolliselle]] pääsyn [[rippikoulu]]un, jossa vähintään viisitoistavuotiaille nuorille opetettiin kristinuskon oppeja. Nykyään myös lapset voivat osallistua ehtoolliseen (joskin vain vanhempiensa kanssa), mutta rippikoulu on yhä olemassa. Rippikoulu päättyy [[konfirmaatio]]on, joka tarkoittaa uskon vahvistusta.
Rippikoulu päättyy [[konfirmaatio]]on, joka tarkoittaa uskon vahvistusta.


[[Vapaat suunnat|Vapaassa kristillisyydessä]] saatetaan vaihtelevasti järjestää rippikouluikäisille leirejä tai muuta, mutta varsinaiseen aikuistumiseen näitä ei suoraan liitetä.Toisaalta vanhemmat saattavat tällaisia leirejä käyttää rippikoulun korvikkeena, ja antaa sitä kautta aikuistumismerkitystä esimerkiksi [[helluntaiherätys|helluntaiherätyksen]] piirissä ''Fifteen-leireille''.
[[Vapaat suunnat|Vapaassa kristillisyydessä]] saatetaan vaihtelevasti järjestää rippikouluikäisille leirejä tai muuta, mutta varsinaiseen aikuistumiseen näitä ei suoraan liitetä.Toisaalta vanhemmat saattavat tällaisia leirejä käyttää rippikoulun korvikkeena, ja antaa sitä kautta aikuistumismerkitystä esimerkiksi [[helluntaiherätys|helluntaiherätyksen]] piirissä ''Fifteen-leireille''.
Rivi 26: Rivi 25:
== Uskonnottomien aikuistumisseremoniat ==
== Uskonnottomien aikuistumisseremoniat ==
{{Pääartikkeli|[[Uskonnoton aikuistumiskoulutus]]}}
{{Pääartikkeli|[[Uskonnoton aikuistumiskoulutus]]}}
Joissakin maissa uskonnottomien järjestöt ovat järjestäneet aikuistumiskoulutusta. Saksassa aikuistumiskoulutus päätetään nuorisovihkimykseen eli Jugendweiheen. Aikuistumiskoulutuksen suorittaneille annetaan diplomi ja jokin lahja, esimerkiksi rintakoru, jossa on järjestön merkki. Saksasta uskonnoton aikuistumiskoulutus on vähitellen levinnyt myös muihin maihin. Suomessa [[Prometheus-leirin tuki ry]] järjestää uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia aikuistumisleirejä, [[Prometheus-leiri|Prometheus-leirejä]] eli "protuleirejä". Viikon mittaisen leirin lopussa pidetään Prometheus-juhla, jossa leiriläisille (yleensä 14-15-vuotiaita) annetaan seppele, leiritodistus ja Prometheus-koru.
Joissakin maissa uskonnottomien järjestöt ovat järjestäneet aikuistumiskoulutusta. [[Saksa]]ssa aikuistumiskoulutus päätetään nuorisovihkimykseen eli [[Jugendweihe]]en. Aikuistumiskoulutuksen suorittaneille annetaan diplomi ja jokin lahja, esimerkiksi rintakoru, jossa on järjestön merkki. Saksasta uskonnoton aikuistumiskoulutus on vähitellen levinnyt myös muihin maihin. Suomessa [[Prometheus-leirin tuki|Prometheus-leirin tuki ry]] järjestää uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia aikuistumisleirejä, [[Prometheus-leiri|Prometheus-leirejä]] eli ”protuleirejä”. Viikon mittaisen leirin lopussa pidetään Prometheus-juhla, jossa leiriläisille (yleensä 14–15-vuotiaita) annetaan seppele, leiritodistus ja Prometheus-koru.


== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==

Versio 12. huhtikuuta 2010 kello 03.19

Aikuistumisriitti Malawissa

Aikuistumisriitti on kulttuurinen, symbolinen rituaali, jolla lapsi tai nuori otetaan ”virallisesti” aikuisten maailmaan ja rooliin, ja aikaisempi rooli jätetään taakse. Aikuistumisriittejä on harjoitettu ihmiskunnan alkuhämäristä näihin päiviin.

Jotkin kulttuurit suhtautuvat murrosikään varsin välinpitämättömästi. Toisten kulttuurien piirissä sitä vastoin vietetään jommankumman tai molempien sukupuolten edustajien merkeissä juhlamenoja. Riitit eivät välttämättä osu yhteen biologisen kypsymisen kanssa: ne ajoittuvat hetkeen, jona kulttuurinen lapsuus jää taakse ja kulttuurinen aikuisuus alkaa.

Alueilla, joissa ikäluokilla on suuri merkitys, kuten Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Australiassa, alkuperäisväestön noudattamat murrosiän riitit ovat koko heimoa sivuavia menoja. Näin on laita varsinkin silloin, kun miesten perinteistä tietoa säilyttävät yhteisöt ovat merkittäviä. Aikuistumisriittien yhteydessä nuorukaiset perehdytetään miesten salaisuuksiin.

Monet aikuistumisriitit ovat varsin ankaria, esimerkiksi ympärileikkaus saattaa kuulua aikuistumisriitteihin, jos sitä ei ole suoritettu lapsuudessa.

Murrosmenoissa toistuvat kuolema ja uudelleen syntyminen. Lapsipersoonallisuus hävitetään, mutta yksilö syntyy uudelleen: hän saa uuden yhteisöllisen aseman ja uudet roolit. Australialainen aboriginaalipoika, joka on vetäytynyt kätkettyyn kouluun piiloon naisten ja nuorempien silmistä, on ”kuollut”. Kun hän palaa leiriin ympärileikattuna ja arpikuvioiden koristamana, paria hammasta vailla, hän on mies ja miehenä uusi ihminen.

Tyttöjen aikuistumisriitit liittyvät usein kuukautisten alkamiseen.

Murrosmenoihin yleisesti liittyvä tapojen, mytologian ja magian opetus on käytännöllistä kasvatusta ja harjoitusta ja vahvistaa yksilön heimoyhteiskunnan laitoksiin kohdistamaa uskollisuutta. Kaiken perustana on kuitenkin siirtyminen – pohjaltaan biologinen, mutta usein monin tavoin kulttuurin sävyttämä siirtyminen.

Samoin lukioissa esiintyvät vanhojen tanssit, penkinpainajaiset ja valmistujaisjuhlat nähdään usein aikuistusmisriittinä.

Aikuistumismenot kristinuskossa

Aikaisemmin Suomen evankelisluterilaiset liittivät ehtoolliselle pääsyn rippikouluun, jossa vähintään viisitoistavuotiaille nuorille opetettiin kristinuskon oppeja. Nykyään myös lapset voivat osallistua ehtoolliseen (joskin vain vanhempiensa kanssa), mutta rippikoulu on yhä olemassa. Rippikoulu päättyy konfirmaatioon, joka tarkoittaa uskon vahvistusta.

Vapaassa kristillisyydessä saatetaan vaihtelevasti järjestää rippikouluikäisille leirejä tai muuta, mutta varsinaiseen aikuistumiseen näitä ei suoraan liitetä.Toisaalta vanhemmat saattavat tällaisia leirejä käyttää rippikoulun korvikkeena, ja antaa sitä kautta aikuistumismerkitystä esimerkiksi helluntaiherätyksen piirissä Fifteen-leireille.

Uskonnottomien aikuistumisseremoniat

Joissakin maissa uskonnottomien järjestöt ovat järjestäneet aikuistumiskoulutusta. Saksassa aikuistumiskoulutus päätetään nuorisovihkimykseen eli Jugendweiheen. Aikuistumiskoulutuksen suorittaneille annetaan diplomi ja jokin lahja, esimerkiksi rintakoru, jossa on järjestön merkki. Saksasta uskonnoton aikuistumiskoulutus on vähitellen levinnyt myös muihin maihin. Suomessa Prometheus-leirin tuki ry järjestää uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia aikuistumisleirejä, Prometheus-leirejä eli ”protuleirejä”. Viikon mittaisen leirin lopussa pidetään Prometheus-juhla, jossa leiriläisille (yleensä 14–15-vuotiaita) annetaan seppele, leiritodistus ja Prometheus-koru.

Aiheesta muualla