Ero sivun ”Inkojen mytologia” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
BOTarate (keskustelu | muokkaukset)
RibotBOT (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 17: Rivi 17:
[[el:Μυθολογία Ίνκα]]
[[el:Μυθολογία Ίνκα]]
[[en:Inca mythology]]
[[en:Inca mythology]]
[[es:Mitología inca]]
[[es:Willkamayu]]
[[gl:Willkamayu]]
[[it:Mitologia inca]]
[[it:Mitologia inca]]
[[he:המיתולוגיה של האינקה]]
[[he:המיתולוגיה של האינקה]]
[[ka:ინკების მითოლოგია]]
[[hu:Inka mitológia]]
[[hu:Inka mitológia]]
[[mk:Митологија на Инките]]
[[mk:Митологија на Инките]]

Versio 9. huhtikuuta 2010 kello 13.12

Inkojen mytologia perustui heidän hallitsemansa alueen varhaisemmille uskomuksille. Inkoilla oli monipuolinen tarusto, joka kertoo meille inkojen ajatusmaailmasta ja uskonnosta. Inkoilla oli taivasta ja helvettiä vastaavat paikat Hanan Pacha ja Uca Pacha. Heidän pääjumalansa oli Inti, auringon jumala, jonka poikia inkat uskoivat. Mutta luultavaa on, että enen tätä inkat uskoivat olevansa luojajumala Tici Viracochan jälkeläisiä, koska he kertoivat, että ensimmäinen inkakuningas Manco Capac oli Tici Viracochan poika.

Sapa Inca Pachacutin aikana inkavaltiossa tuli vallitsevaksi valtionuskonnoksi inkojen uskonto, jossa keskeisenä oli auringon palvonta. Alistettujen heimojen paikalliset jumalat julistettiin inkajumalien valvonnan alaisiksi. Inkojen tärkeimmät jumalat olivat luojajumala Viracocha ja auringon jumala Inti. Muiden jumalien, kuten Pachacamacin palvonta sai kuitenkin jatkua, ja valloitettujen heimojen omat perinteet elivät virallisen uskonnon rinnalla. Tärkeitä olivat erilaiset elämän taitekohtiin liittyvät riitit sekä sukuyhteisöjen yhdessä suorittamat hedelmällisyysriitit. Kaikkialla valtakunnassa oli pyhiä paikkoja (huaca), jotka olivat tavallisesti kivisiä rakennelmia tai lähteitä. Valtionuskonnon kulmakivenä oli uskomus siihen, että inkojen kuninkaat Sapa Incat olivat jumalallista syntyperää, auringon jumala Intin jälkeläisiä. Uskonto ja valtio liittyivät siten erottamattomasti toisiinsa.

Inkojen jumalat

  • Viracocha, maailman ja ihmisten luoja.
  • Inti, auringon jumala. Inkojen valtionuskonnon keskusjumala ja kuninkaiden esi-isä. Intin symbolina oli auringonkehrä, jolla oli ihmiskasvot.
  • Apu Illapu, sateen tuoja, jota varsinkin maanviljelijät palvoivat. Hänen palvontapaikkansa rakennettiin yleensä korkeiden rakennelmien huipulle.
  • Mama Quilla (Mama-Kilya), auringon jumalan puoliso ja Kuun Äiti, naisten kuukautiskierron säätelijä. Hopean uskottiin olevan Mama Quillan kyyneliä.
  • Pachamama eli Äiti Maa, luonnon ja hedelmällisyyden jumalatar.