Ero sivun ”Oppilasvaihto” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Jusb (keskustelu | muokkaukset)
p Käyttäjän 80.186.245.231 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Jyusin tekemään versioon.
Velma (keskustelu | muokkaukset)
p →‎Aiheesta muualla: tynkämallineen vaihto
Rivi 10: Rivi 10:
*[http://vaihtarit.takeforum.com/forum/ Vaihtarifoorumi]
*[http://vaihtarit.takeforum.com/forum/ Vaihtarifoorumi]


{{tynkä/Opiskelu}}
{{tynkä/Koulutus}}

[[Luokka:Kansainvälinen koulutus]]
[[Luokka:Kansainvälinen koulutus]]



Versio 6. huhtikuuta 2010 kello 12.01

Oppilasvaihto on toimintaa, jossa tavallisesti 15–18,5-vuotiaat oppilaat tutustuvat vieraan maan kieleen ja kulttuuriin. Ikäraja on joillakin järjestöillä 14, mutta vain peruskoulun käyneet voivat päästä vaihtoon. Käytännössä 14-vuotias pääsee vaihtoon, jos on vuoden edellä eli mennyt esimerkiksi 6-vuotiaana kouluun. Pääosin vaihto-oppilaaksi kuitenkin lähdetään lukion tai ammatillisen koulutuksen ensimmäisen lukuvuoden jälkeen. Yleensä vaihto-oppilaat asuvat isäntäperheessä ja käyvät paikallista koulua yhden lukuvuoden ajan. Nuorisovaihdossa nuoret tutustuvat maahan opiskellen tai töitä tehden, esimerkiksi leireillä. Opiskelijavaihdoksi kutsutaan toimintaa, jossa opiskellaan osa kotimaisesta tutkinnosta ulkomailla.

Sana oppilasvaihto tulee siitä, että vaihto-ohjelmaan osallistuvat maat vaihtavat oppilaita keskenään. Isäntäperheet ovat tavallisesti vapaaehtoisia. Ohjelmia hoitavat järjestöt etsivät yleensä sopivat isäntäperheet oppilaalle.

Oppilasvaihdot tulivat suosituiksi toisen maailmansodan jälkeen. Niiden tavoitteena on kasvattaa vaihto-oppilaiden ja isäntäperheiden jäsenten ymmärrystä ja suvaitsevaisuutta muita kulttuureita kohtaan sekä samalla parantaa oppilaiden kieli- ja sosiaalisia taitoja.

Oppilasvaihtoa järjestävät Suomessa muun muassa AFS, ASSE, Rotary-klubit, STS, EF, YFU, United World College, Explorius ja TR-kielimatkat. Nuorisovaihtoa tarjoavat Allianssi ja Suomen Lions-liitto. Osa näistä toimijoista on kaupallisia, osa voittoa tavoittelemattomia, vapaaehtoisuuteen perustuvia järjestöjä.

Aiheesta muualla

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.