Ero sivun ”Ussuri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
175 merkkiä lisätty ,  15 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
p (warnfile Adding: ko)
'''Ussur''' ([[venäjän kieli|venäjäksi]] Уссури, [[kiinan kieli|kiinaksi]] 乌苏里江) on Sikhote-Alinista pohjoiseen virtaava joki [[Venäjän Kauko-itä|Venäjän Kauko-idässä]], mikä liittyy [[Habarovsk]]in kohdalla [[Amur]]iin (48°26′N 134°59′E). Joen pituus on 897 kilometriä ja Ussurin alueen pinta-ala on 193 000 km². Joella on suuria tulvia. Se jäätyy marraskuussa ja sulaa huhtikuuhun mennessä.
 
Ussur-joki johti[[ KiinanKiina]]n ja [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] välillä [[1969]] rajataisteluihin, kun kiinalaiset[[kiina]]laiset ampuivat [[2. maaliskuuta]] [[1969]] neuvostoliittolaista[[neuvostoliitto]]laista partiota aiheuttaen 31 kaatunutta ja 14 haavoittunutta Damanskin[[Damansk]]in saarella (Даманский Остров / Zhen Bao Island 珍宝岛). [[1960-luku|1960-luvun]] lopulla [[Neuvostoliitto|Neuvostoliitolla]] oli alueella 658 000 sotilasta ja Kiinalla[[Kiina]]lla 814 000. Neuvostoliittolaiset[[Neuvostoliitto]]laiset vastasivat kiinalaisille[[kiina]]laisille pommittamalla kiinalaisia[[kiina]]laisia joukkoja Mantšuriassa[[Mantšuria]]ssa ja rynnäköimällä Damanskin[[Damansk]]in saarella. Neuvostoliittolaisten arvioiden mukaan 60 neuvostoliittolaista[[neuvostoliitto]]laista kohden aiheutui Kiinalle[[Kiina]]lle 800 vastaavasti kaatunutta tai haavoittunutta. Kiina ilmoitti vain vähäisistä tappioista. Neuvostoliittolaiset väittivät kiinalaisten edenneen maanviljelijöiden ja heidän eläintensä suojissa ja alueen kontrolli jäi kiinalaisille. Tilanne kiristyi ja [[Neuvostoliitto]] alkoi suunnitella ennalta ehkäisevää ydiniskua Kiinaa[[Kiina]]a vastaan, mihin Nixonin[[Richard Nixon]]in hallinto ei suostunut [[1971]]. Tilanne rauhoittui, kun Neuvostoliiton pääministeri [[Aleksei Kosygin]] vieraili [[Peking]]issä paluumatkaalla [[Ho Tši Minh]]in hautajaisista [[Hanoi]]sta. Tästä huolimatta kumpikin osapuoli ylläpiti korostettua sotilaallista valmiutta yllä alueella.
 
[[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] purkauduttua [[1991]] sovittiin, että Damanskin[[Damansk]]in saari kuuluu Kiinalle[[Kiina]]lle. [[17. lokakuuta]] [[1995]] sovittiin 54 kilometrin rajansiirrosta, mutta kolmen saaren valvonta jäi avoimeksi kysymykseksi, mistä sovittiin [[14. lokakuuta]] [[2004]], jolloin Ussurin kysymys tuli lopullisesti ratkaistuksi. Kiinalle[[Kiina]]lle sai Tarabovin (Jinlong) saaren ja puolet Ussurin (Heixiazi) saaresta [[Habarovsk]]in läheltä.[[ VenäjänVenäjä]]n valtakunnanduuma ratifioi sopimuksen [[27. huhtikuuta]] [[2005]] ja Kiinan kansalliskongressin pysyvä komitea ratifioi sopimuksen [[20. toukokuuta]] [[2005]]. Venäjän[[Venäjä]]n ja Kiinan[[Kiina]]n ulkoasiainministerit [[Sergei Lavrov]] ja [[Li Zhaoxing]] vaihtoivat asiakirjat [[2. kesäkuuta]] [[2005]].
 
[[Luokka:Venäjän joet]]
Rekisteröitymätön käyttäjä

Navigointivalikko