Ero sivun ”Leif Erikinpoika” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
D'ohBot (keskustelu | muokkaukset)
Xqbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti muokkasi: war:Leif Ericson
Rivi 75: Rivi 75:
[[tr:Leif Ericson]]
[[tr:Leif Ericson]]
[[uk:Лейф Еріксон]]
[[uk:Лейф Еріксон]]
[[war:Leif Erikson]]
[[war:Leif Ericson]]
[[zh:萊夫·埃里克松]]
[[zh:萊夫·埃里克松]]

Versio 1. huhtikuuta 2010 kello 05.41

Leif Erikinpojan patsas Minnesota State Capitolin vieressä

Leif Erikinpoika (islanniksi Leifur Eiríksson, s. noin 970 – k. noin 1020) oli viikinki ja Erik Punaisen poika.

Grönlantilaisten saaga kertoo, että noin vuonna 1000 Leif Erikinpoika osti Bjarni Herjólfssonilta laivan ja purjehti länteen. Ensiksi hän saapui maahan, jota hän kutsui nimellä Helluland ("paasimaa"), jonka on arveltu olevan nykyinen Baffinin saari. Sen jälkeen hän tuli maahan, jolle hän antoi nimen Markland ("metsämaa"), ja jonka arvellaan olleen Labrador. Viimeksi hän tuli maahan, jossa Leif miehineen rakensi taloja ja asui talven yli. He pitivät maasta: siellä oli runsaasti lohia joessa ja ilmasto oli suotuisa. Saagan mukaan yksi Leifin miehistä, Tyrkir, löysi viinirypäleitä. Leif antoi maalle nimen Vinland.

Siitä, missä Leifin Vinland oli, ei ole yksimielisyyttä. Monet pitävät viikinkiasumusta L'Anse aux Meadowsissa Leifin siirtokuntana, mutta joidenkin mielestä paikan pitää olla etelämpänä, koska viinirypäleet eivät kasva Newfoundlandissa. Viinirypäleille on kuitenkin esitetty muitakin selityksiä.

Erik Punaisen saagan mukaan Leif Erikinpoika löysi Vinlandin palatessaan Norjasta Grönlantiin noin vuonna 1000, mutta ei jäänyt sinne asumaan. Nykyisin Grönlantilaisten saagaa pidetään luotettavampana näistä kahdesta.

Leif Erikinpojalla oli luultavasti kaksi veljeä: Thorvaldur ja Thorsteinn ja yksi sisko Freydís. Leif meni naimisiin Thórgunnan kanssa ja heillä oli yksi poika Thorkell Leifsson.

Malline:Link FA