Ero sivun ”Jean-Lambert Tallien” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Luokka ”Ranskan suuri vallankumous” poistettu; Pikalisätty luokka ”Ranskan suuren vallankumouksen henkilöt” (käyttäen HotCat-työkalua).
Luckas-bot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 24: Rivi 24:
[[ja:ジャン=ランベール・タリアン]]
[[ja:ジャン=ランベール・タリアン]]
[[pl:Jean-Lambert Tallien]]
[[pl:Jean-Lambert Tallien]]
[[ru:Тальен, Жан-Ламбер]]
[[sv:Jean-Lambert Tallien]]
[[sv:Jean-Lambert Tallien]]

Versio 30. maaliskuuta 2010 kello 17.54

Jean-Lambert Tallien

Jean-Lambert Tallien (1767 – 16. marraskuuta 1820), oli ranskalainen poliitinen vaikuttaja Ranskan vallankumouksen aikana.

Tallien syntyi Pariissa, jossa hän kävi koulua ja toimi aluksi lakimiehen apulaisena. Hän toimi uransa eri vaiheissa myös sanomalehtimiehenä ja kirjoitti 1791 tutkielman Ranskan vallankumoukseen johtaneista syistä.

Tallienista tuli maltillisen Thermidoriens –puolueen johtaja autettuaan poliittisen uransa alussa syrjäyttämään Robespierren. Hän toimi mm. Pariisin vallankumoushallinnon sihteerinä ja valittiin jo nuorena kansalliskonventtiin. Poliittisen uransa lopuksi hän kuului 500 neuvostoon, mutta maltillisen puolueen jäsenet syyttivät häntä terroristiksi toimiensa ylilyöntien ja omavaltaisuuden vuoksi.

Ollessaan palamassa Bonaparten Egyptin retkeltä Tallien joutui englantilaisten vangiksi. Oleskeltuaan jonkin aikaa Englannissa hän palasi Ranskaan 1802 ja sai hiukan myöhemmin Napoleonilta nimityksen Alicanten konsuliksi. Tallien joutui sairastuttuaan luopumaan tehtävästä, mutta hän onnistui saamaan eläkkeen. Bourbonien valtaanpaluun jälkeen hän välttyi maastakarkotukselta, mutta päätyi suureen köyhyyteen. Tallien kuoli Pariisissa lepraan 16. marraskuuta 1820.

Teokset

  • Discours sur les causes qui ont produit la Révolution française (Paris, 1791, 8 osaa)
  • Mémoire sur l'administration de l'Égypte a l'arrivée des Français