Ero sivun ”Jenson Button” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 10: Rivi 10:
|mestaruuksia = 1 ([[Formula 1 -kausi 2009|2009]])
|mestaruuksia = 1 ([[Formula 1 -kausi 2009|2009]])
|pisteitä = 333
|pisteitä = 333
|voittoja = 7
|voittoja = 8
|palkintosijoja = 24
|palkintosijoja = 24
|paaluja = 7
|paaluja = 7

Versio 28. maaliskuuta 2010 kello 18.18

Jenson Button
[[Tiedosto:|250px|Button Kanadan GP:ssä 2008.]]
Button Kanadan GP:ssä 2008.
Henkilötiedot
Syntynyt [1]
Frome [1]
Kansalaisuus  Yhdistynyt kuningaskunta Britannia
Formula 1 -ura
Auton numero 1
Nykyinen talli McLaren (2010-)
Entiset tallit Wlliams (2000)
Benetton (2001)
Renault (2002)
BAR (20032005)
Honda (20062008)
Brawn (2009)
Kilpailuja 173 (171 starttia)
Maailman­mestaruuksia 1 (2009)
Voittoja 8
Palkintosijoja 24
Paalupaikkoja 7
Nopeimpia kierroksia 2
MM-pisteitä 333
Ensimmäinen kilpailu Australian Grand Prix 2000
Ensimmäinen voitto Unkarin Grand Prix 2006
Viimeisin voitto Turkin Grand Prix 2009
Aiheesta muualla
www.jensonbutton.com

Jenson Alexander Lyons Button[2] (s. 19. tammikuuta 1980 Frome, Somerset, Englanti[3]) on brittiläinen autourheilija. Nykyään hän kilpailee Formula 1 -sarjassa ja on hallitseva maailmanmestari. Monien muiden F1-kuljettajien tapaan Button asuu Monacossa.

Button aloitti Formula 1 -uransa 20-vuotiaana Williams-tallissa vuonna 2000. Sen jälkeen hän on ajanut myös Benettonilla, Renault'lla, BAR-tallissa ja Hondalla. Vuonna 2009 Hondan jäätyä pois F1-sarjasta, Button jatkoi tilalle tulleen Brawn GP:n kuljettajana, saavuttaen heti voiton tallin debyyttikilpailussa Melbournessa. Ensimmäisen voittonsa urallaan Button ajoi kuitenkin vuoden 2006 Unkarin Grand Prix'ssa pitkän odotuksen jälkeen. Ennen ensimmäistä voittoaan hän oli kilpaillut 112 osakilpailua keräten 13 palkintokorokesijaa. Jenson Button on kauden 2009 maailmanmestari.[4] Kauden 2009 loputtua pidettiin selvänä että Button jatkaa Brawn Gp:n riveissä, mutta 18.11.2009 McLaren-talli julkaisi monivuotisen sopimuksen Buttonin kanssa, kaudesta 2010 eteenpäin [5]

Uran alku

Jenson Button syntyi Fromen kaupungissa Somersetissa autokauppias John ja kotiäiti Simone Buttonin perheeseen johon jo ennestään kuului kolme tyttöä; Tanya, Samantha ja Natasha. Isä John seurasi innokkaasti moottoriurheilua ja ajoi itsekin kohtalaisella menestyksellä rallicrossia, sijoittuen kerran "kuplavolkkarilla" jopa toiseksi Britannian mestaruuskisoissa. Yksi Johnin rakkaimmista kilpailukumppaneista oli tanskalainen Erling Jensen. John piti Jensen-nimestä ja halusi antaa sen pojalleen. Lopulta Jensen kuitenkin vaihtui Jensoniksi, koska Jensen oli myös urheiluauton nimi, eikä isä-John halunnut antaa semmoista nimeä pojalleen.

Jenson Button aloitti mikroautoilun 8-vuotiaana isänsä osastamalla kartingautolla ja voitti heti ensimmäisen kilpailun johon osallistui. Seuraavana vuonna hän voitti kartingissa British Super Prix kisan. Kisa kisalta Buttonin suoritukset paranivat ja Buttonin ollessa 10-vuotias, vuonna 1990, hän voitti Britannian karting-mestaruuden. Vuonna 1991 hän dominoi British Cadet Kart -sarjaa, voittaen kaikki sen 34 osakilpailua sekä British Open-kisan. Varmat suoritukset jatkuivat seuraavana vuonna ja tilille tuli Britannian kartingmestaruus junioriluokassa, sekä jälleen voitto British Open-kisassa. Vuosi 1993 ei ollut enää yhtä menestyksekäs, mutta Button onnistui kuitenkin ottamaan jo kolmannen voittonsa British Open-kisassa. Seuraavana vuonna jo 14-vuotias Button oli neljäs RAC:n Britannian mestaruuskisoissa.

Vuodeksi 1995 Jenson Button siirtyi Euroopan kilparadoille ja palasi samalla mestaruuden makuun. Ensin tuli Italian karting-mestaruus ja sen jälkeen hopeatila formula A-luokan MM-kisoissa. Vuosi 1996 toi silloin 16-vuotiaalle Buttonille kolmannen sijan Italian karting-sarjassa ja saman sijan World Cup-kisassa. Vuonna 1997 hänestä tuli nuorin European Super A -sarjan voittanut kuljettaja. Samana vuonna hän myös otti voiton Ayrton Senna Memorial Cupissa.

Hän jätti mikroautot vuotta myöhemmin siirtyäkseen isompien autojen luokkiin. Samana vuonna (1998) hän voitti arvostetun British Formula Ford -sarjan Haywood Racingin -tallissa. Vuosi oli muutenkin menestyksen sävyttämä sillä myös formula Ford Festival-kisassa irtosi voitto ja Euroopan formula Ford-sarjassa tuloksena oli toinen sija. Tämän seurauksena Button valittiin Britannian moottoriurheilun vuoden tulokkaaksi. Hieno menestys alkoi herättä tallien, sponsoreiden ja managerien kiinnostuksen ja Button siirtyikin vuodeksi 1999 Formula 3 -sarjaan, jossa hän saavutti kolme osakilpailuvoittoa ja kolmannen sijan sarjassa.

F1-ura

Kausi 2000 Williamsilla

Williams FW22 kaudella 2000

McLaren palkitsi Buttonin vuoden nuorena kuljettajana 1999. Seuraavana vuonna hän aloitti F1-autojen testaamisen ajaen muun muassa Prost-tallissa ja ollen heti nopeampi kuin Alain Prostin perustamaan F1-tallin vakituinen kuljettaja; kokenut Jean Alesi. Hänen ajotaitonsa huomasi tässä vaiheessa Williams-tallin tallipäällikkö Frank Williams, joka halusi nuorukaisen testikuljettajakseen. Button osoittautui kuitenkin tallin kakkoskuljettajaksi kaavailemaa Bruno Junqueiraa nopeammaksi, mutta Junqueiralla oli kuitenkin huomattavasti enemmän kokemusta auton säätämisestä; olihan hän työskenellyt vuoden tallin testikuljettajana. Lopulta Williams kuitenkin totesi Buttonin paremmaksi vaihdoehdoksi kuin Junqueira joten hänet valittiinkin yllättäen tallin kakkoskuljettajaksi Ralf Schumacherin rinnalle tulevalle kaudelle. Junqueira jatkoi tallin testikuljettajana. Ensimmäisellä kaudellaan Button sijoittui MM-sarjassa kahdeksanneksi kahdellatoista (12) MM-pisteellään. Kauden 2000 parhaaksi suoritukseksi jäi neljäs sija Saksan GP:ssä. Tallikaveri Ralf Schumacher saavutti 24 MM-pistettä parhaina sijoituksinaan Austraalian, Belgian sekä Italian kisojen kolmossijat. Yhteensä Button ja nuorempi Schumacher saavuttavat talille kolme palkintopallisijoitusta, 36 MM-pistettä ja valmistaljien MM-sarjassa kolmannen tilan.

Kaudet 2001 - 2002

Button Benettonilla Ranskan Gp:ssä kaudella 2001

Kaudella 2001 Button joutui väistämän kun Frank Williams palkkasi talliinsa nuoren Yhdysvalloissa lähes kaiken voittaneen Juan Pablo Montoyan. Näin Button siirtyi Benetton-talliin. Benettonin tallipäälikkönä toimi tuolloin Flavio Briatore Parhaaksi sijoitukseksi muodostui Saksan GP:n viides tila, mutta sijoitus MM-sarjassa oli 17:s kahdella MM-pisteellä. Button on itse kuvannut hieman vaisua kautaan näin: "Williamsilla kaikki oli vielä helppoa, koska insinöörit korjasivat auton ongelmat ja minun piti vain ajaa." Benettonilla ei kaikki ilmeisesti ollut ihan yhtä helppoa. Buttonin tallikaveri Giancarlo Fisichella oli koko kauden muutaman askeleen Buttonia edellä saavuttaen kahdeksan MM-pistettä ja sarjan yhdennentoista tilan. Fisichellan parhaaksi suoritukseksi nousi kaudella 2001 Belgian GP:n 3:s. Yhdessä Fisichella ja Button toivat Benettonille 10 MM-pistettä ja seitsemännen sijan valmistajien mestaruus-taistossa.

Vuonna 2002 Renault osti Benetton-tallin, ja autostakin saatiin edelliskautta nopeampi. Vaikka Buttonin tallikaveri Jarno Trulli oli usein aika-ajoissa nopeampi, päättyivät kisat useimmiten Buttonin hyväksi. Malesian GP:ssä Button oli jo lähellä ensimmäistä sijoitustaan kolmen parhaan joukkoon, mutta Michael Schumacher ohitti rengasvioista kärsineen Buttonin viimeisellä kierroksella. Pistesijat tulivat tutuiksi kauden aikana, mutta palkintopalli jäi täpärästi saavuttamatta. Kauden mestaruustaistossa Button sijoittui seitsemänneksi neljällätoista (14) pisteellään, ja parhaiksi suorituksiksi jäivät Malesian GP:n ja Brasilian GP:n neljännet sijat. Tallikaveri Trulli saavutti kauden aikana yhteensä 9 MM-pistettä ja oli Buttonin tapaan parhaimillaan 4:s Monacon ja Italian kisoissa. Yhteensä Trulli ja Button saavuttivat Renault-tallille 23 MM-pistettä jotka oikeuttivat neljänteen sijan valmistajien MM-sarjassa.

Kaudet 2003 - 2006 Bar-tallissa

Button Kanadan Gp:ssä kaudella 2004
Button USA:n GP:ssä 2005

Kaudelle 2003 Button joutui väistämään kun Fernando Alonso palkattiin Renault-talliin ja hän siirtyikin BAR-tallin leipiin. Hänen tallikaverinaan ajoi entinen maailmanmestari Jacques Villeneuve, jonka kanssa välit eivät kuitenkaan pysyneet kunnossa.lähde? Villeneuve riisti Buttonilta kauden avauskisassa Australian GP:ssä pisteitä tulemalla varikolle sillä kierroksella, jolloin Buttonin piti tulla sisään. Lehdistössä käytiin tiukkaa sanasotaa läpi kauden, mutta radoilla Button oli lähes jatkuvasti tallikaveriaan edellä. Edelleenkään Button ei onnistunut nousemaan yhdessäkään kilpailussa kärkikolmikkoon, mutta keräsi kuitenkin 17 MM-pistettä ja sijoittui yhdeksänneksi kuljettajien MM-sarjassa. Kauden parhaiksi suorituksiksi jäivät Itävallan GP:n sekä Japanin Gp:n nelossijat. Tallikaveri Jacques Villeneuve ei onnistunut keräämään kuin kuusi MM-pistettä kauden aikana ja sijoittui lopulta kuudenneksitoista MM-sarjassa. Kauden aikana Villeneuve turhautui ja motivaatio heikkeni. Lopulta tämä johti hänen erottamiseen ennen kauden viimeistä osakilpailua joka ajettin legendaarisella Suzukan radalla Japanissa. Tilalle otettiin tallin testikuljettaja Takuma Sato ,joka heti väläytti kuudennella sijalla ja kolmella MM-pisteellä, jotka nostivat hänet kahdeksanneksitoista MM-sarjassa. Button, Villeneuve sekä Sato saavuttivat yhdessä 26 MM-pistettä Bar-tallille ja viidennen sijan valmistajien MM-sarjassa.

Kaudella 2004 Button ja BAR-talli nousivat yllättäen aivan sarjan kuumimpaan kärkeen. Tallikaverina oli edellisellä kaudella testikuljettaja toiminut Takuma Sato. Button saavutti uransa ensimmäisen paikan palkintokorokkeelle Malesian GP:ssä. Muutamaa kilpailua myöhemmin San Marinon GP:ssä Button otti jo uransa ensimmäisen paalupaikan sekä kilpailun kakkossijan. Koko kauden aikana Button nousi kymmenen kertaa palkintokorokkeelle ja sijoittuu 85 pistettä keränneenä kolmanneksi kuljettajien MM-sarjassa. Yhdestä paalupaikasta huolimatta kauan kaivattu voitto jää Buttonilta puuttumaan. Tallikaveri Satokin onnistui kerran nousemaan palkintopalille Yhdysvaltain Gp:n kolmannella sijalla ja keräsi kauden aikana 34 MM-pistettä, jotka oikeuttivat kahdeksanteen sijaan MM-sarjassa. Yhteensä Button ja Sato saalistivat talille 119 MM-pistettä ja toisen sijan valmistajien MM-sarjassa.

Kauden 2004 päätyttyä Button ilmoitti solmineensa sopimuksen Williams-tallin kanssa kaudelle 2005. Hänellä oli kuitenkin sopimus myös BAR:n kanssa, joten tallipäällikkö David Richards päätti taistella huippukuljettajansa säilyttämiseksi, ja tapaus siirtyikin Kansainvälisen Autoliiton FIA:n tuomioistuimelle. Milanossa Italiassa pidetyssä istunnossa Button määrättiin jatkamaan BAR-tallissa kaudella 2005. Täten Button joutui muuttamaan suunnitelmiaan ja siirtyminen Williamsille siirtyi seuraavalle vuodelle. Kausi 2005 oli selvästi heikompi edellinen kausi. Buttonin tallikaverina jatkoi Takuma Sato. Surkean alun jälkeen San Marinon Gp oli lähes täysosuma kun Button oli kolmas ja Sato viides, mutta talli hylättiin huijauksen seurauksena ja sille langetettiin kahden kilpailun kilpailukielto. Kauden aikana Button keräsi yhteensä 37 MM-pistettä ja yhdeksännen sijan MM-sarjassa. Hän ylsi kaksi kertaa kertaa kolmanneksi Saksan ja Belgian kisoissa. Sato ei voinut osallistua kauden toiseen kilpailuun Malesiassa ja hänet korvasi Anthony Davidson, joka kuitenkin keskeytti tekniseen vikaan jo kilpailun alkukierroksilla. Buttonin hieman vaisusta kaudesta huolimatta hän peittosi tallikaveri Saton täysin suvereenisti. Sato oli kerran kahdeksas Unkarin GP:ssä ja keräsi siis kauden aikana vain vaivaisen yhden MM-pisteen, sijoittuen 23:nneksi MM-sarjassa. Tallin kaikki kolme kuljettajaa Button, Sato ja Davidson keräsivät yhdessä kauden aikana 38 MM-pistettä ja kuudennen sijan valmistajien MM-sarjassa. Kauden 2005 jälkeen Honda osti BAR-tallin ja Takuma Sato sai potkut heikkojen suoritusten seurauksena.

Honda ostaa Bar-tallin (Kaudet 2006 - 2008)

Button Belgian GP:ssa kaudella 2007
Button Malesian GP:ssä kaudella 2008

Edellisen vuoden kiistan pohjalta Buttonilla oli kaudeksi 2006 sopimus Williams-tallin kanssa. Edellinen kausi Bar-talissa ei mennyt täysin suunnitelmien mukaan ja siksi oli ymmärettävää ettei jatko Bar:in riveissä ollut ensimmäinen vaihtoehto. Yhtäkkiä todella yllättävä uutinen sekoitti pakan. Williamsin luotettava moottorintoimittaja BMW ilmoitti ostavansa Sauber-tallin ja perustavansa sen pohjalta uuden tallin jonka nimeksi tulisi ja tulikin BMW Sauber. Näin Williams joutui tyytymään väliaikaiseen ratkaisuun ja tilaamaan moottorinsa Cosworthilta. Tämän takia Button ei enää halunnutkaan siirtyä Williamsille. Hänellä oli kuitenkin sopimus tallin kanssa ja joutui rikkomaan sääntöjä melko rajusti jotta sai tahtonsa läpi. Button ilmoitti ettei suostunut siirtymään Williamsille ja joutui tästä syystä maksamaan Williamsille useita miljoonia omasta lompakostaan. Williams sai mukavan lisän budjettiinsa ja Button sai pysyä Bar-tallissa. Tämä ratkaisu osoittautui lopulta täysin oikeaksi sillä Williamsin kuljettajat Mark Webber sekä Nico Rosberg onnistuivat yhdessä koko kauden 2006 aikana keräämään viidellä pistesijoituksellaan, vaivaiset 11 MM-pistettä ja kahdeksannen tilan valmistajien MM-sarjassa. Ennen kautta 2006 Bar-tallin moottorintoimittaja Honda ilmoitti ostavansa koko tallin ja nimesi sen Honda Racing F1:ksi. Buttonin tallikaveriksi siirtyi usean vuoden Ferrarilla ajanut konkari Rubens Barrichello. Talvitestien tulokset nostivat Hondan kauden suosikiksi, mutta suurten tallien kehitysvauhti oli niin huimaa että kauden kahden ensimmäisen kilpailun jälkeen Honda oli enää pelkkä "musta hevonen". Kauden aikana Button oli selvästi tallikaveriaan Barrichelloa nopeampi joka ei selvästikään päässyt sinuiksi altavastaajan roolin kanssa. Jo kauden toisessa kilpailussa Malesiassa Button ajoi hyvän auton ansiosta, lupauksi herättävästi kolmanneksi. Button kausi huipentui 6. elokuuta ajettuun Unkarin GP:hen. Hän sijoittui aika-ajoissa hienosti neljänneksi, mutta oli joutunut vaihtamaan autoonsa uuden moottorin vapaiden harjoitusten jälkeen, koska edellinen syttyi tuleen vapaissa harjoituksissa, aiheuttaen punaisen lipun. Tämä tarkoitti että Buttonin aika-ajojen tulokseen lisättiin kymmenen sijoitusta ja hän joutui starttaamaan kisaan kaukaa takaa, vasta neljännestätoista lähtöruudusta. Kisa ajettiin viileässä sadesäässä. Button sai hienon startin ja nousi tasaisesti ylöspäin kohti kärkeä. Monien ulosajojen ja yhden "turva-auto-episodin" jälkeen Button nousi yhdeksi voittajasuosikeista. Lopulta Fernando Alonson keskeytys nosti Buttonin kärkeen ja lopulta kilpailun voittoon. Lopultakin Button oli saavuttanut pitkäaikaisen tavoitteensa; GP-voiton. Yhdestä voitosta ja kahdesta kolmannesta sijasta huolimatta, kausi oli Buttonille lievä pettymys, olihan Honda kauden ennakkosuosikki.

Kaudella 2007 Button ajoi kauden ensimmäisen pisteensä Ranskan GP:ssa sijoittumalla kahdeksanneksi. Sen jälkeen hän saavutti pisteitä vain kahdesta kilpailusta. Italian GP:ssä hän oli kahdeksas ja Kimi Räikkösen voittamassa Kiinan GP:ssä viides. Koko kauden aikana Button siis ajoi kolme kertaa pisteille ja saavutti yhteensä kuusi pistettä sekä MM-sarjan 15. sijan. Tallikaveri Rubens Barrichello ei toisella Honda-kaudellaan saavuttanut yhtään MM-pistettä ja Honda sijoittui kuudella pisteellään kahdeksanneksi valmistajien MM-sarjassa.

Kaudella 2008 ei Buttonilla ja Hondalla mennyt paremmin. Ainoat pisteet tulivat kuudennesta sijasta Espanjan GP:ssä keväällä.

2009 - uusi nousu

Jenson Button Kiinan GP:ssä 2009

Formula 1 -kaudella 2009 Button palasi kärkikuljettajaksi uudessa Brawn GP-tallissa, joka oli ostanut Hondan. Jenson yllätti talvitesteissä ajamalla päivän nopeimman kierrosajan Barcelonan testeissä maaliskuussa ja auton ylivoimasta alkoi liikkua huhuja. Button ajoikin heti ensimmäisessä kilpailussa paalupaikalta ylivoimaiseen voittoon Australian GP:ssä. Näiden lisäksi hän voitti myös Malesian tynkäkisan ja Bahrainin GP:n sekä sijoittui kolmanneksi Kiinan GP:ssä. Tämän jälkeen hän voitti neljä seuraavaa osakilpailua peräkkäin ja johti MM-sarjaa yli 20-pisteellä.

Voittoputki katkesi Isossa-Britanniassa kilpailussa Jensonin jäätyä kuudenneksi. Saksassa Brawn GP:n suorituskyky oli edelleen huono ja Button sijoittui viidenneksi. Unkari meni Brawnilta huonosti, kun Button jäi vain sijalle 7 ja tallitoveri Rubens Barrichello pisteiden ulkopuolelle. Valenciassa Buttonin huonot sijoitukset jatkuivat, kun lähdössä Sebastian Vettel oli lähellä törmätä Jensonin autoon, jonka seurauksena Buttonin oli hiljennettävä vauhtiaan välttääkseen kolarin. Lopulta Button sijoittui sijalle 7. Spa:ssa painajainen jatkui, kun Renault tallin Romain Grosjean kolaroi mutkassa numero 5 Buttonin autoon päättäen molempien kilpailun ensimmäisellä kierroksella. Italian GP:ssä Button oli toinen heti tallitoveri Barrichellon jälkeen. Muissa kilpailuissa Button ajoi tasaisia pistesijoja. Button varmisti maailmanmestaruutensa sijoittumalla viidenneksi Brasiliassa.

Jenson Buttonin F1-ura

Kausi Talli Sijoitus GP:t Pisteet Voitot Paalupaikat Nopeimmat kierrokset
2000 Williams-BMW 8. 17 12 0 0 0
2001 Benetton-Renault 17. 17 2 0 0 0
2002 Renault 7. 17 14 0 0 0
2003 BAR-Honda 9. 15 17 0 0 0
2004 BAR-Honda 3. 18 85 0 1 0
2005 BAR-Honda 9. 17 37 0 1 0
2006 Honda 6. 18 56 1 1 0
2007 Honda 15. 17 6 0 0 0
2008 Honda 18. 18 3 0 0 0
2009 Brawn-Mercedes 1. 17 95 6 4 2
2010 McLaren-Mercedes 8. 1 4 0 0 0
Yhteensä 11 kautta - 172 331 7 7 2
  • yksi maailmanmestaruuspronssi (2004)
  • yksi maailmanmestaruus (2009)

Tulokset kilpailuittain

(Vahvennetut kilpailut tarkoittavat paalupaikkaa ja kursivoidut nopeinta kierrosta)

Vuosi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Pisteet Sijoitus
2000 Williams AUS
Kesk.
BRA
6
SMR
Kesk.
GBR
6
ESP
17
EUR
10
MON
Kesk.
CAN
11
FRA
8
AUT
5
GER
4
HUN
9
BEL
5
ITA
Kesk.
USA
Kesk.
JPN
5
MAL
Kesk.
12 8.
2001 Benetton AUS
Kesk.
MAL
11
BRA
10
SMR
12
ESP
15
AUT
Kesk.
MON
7
CAN
Kesk.
EUR
13
FRA
16
GBR
15
GER
5
HUN
Kesk.
BEL
Kesk.
ITA
Kesk.
USA
9
JPN
7
2 17.
2002 Renault AUS
Kesk.
MAL
4
BRA
4
SMR
5
ESP
12
AUT
7
MON
Kesk.
CAN
15
EUR
5
GBR
12
FRA
6
GER
Kesk.
HUN
Kesk.
BEL
Kesk.
ITA
5
USA
8
JPN
6
14 7.
2003 BAR AUS
10
MAL
7
BRA
Kesk.
SMR
8
ESP
9
AUT
4
MON
DNS
CAN
Kesk.
EUR
7
FRA
Kesk.
GBR
8
GER
8
HUN
10
ITA
Kesk.
USA
Kesk.
JPN
4
17 9.
2004 BAR AUS
6
MAL
3
BHR
3
SMR
2
ESP
8
MON
2
EUR
3
CAN
3
USA
Kesk.
FRA
5
GBR
4
GER
2
HUN
5
BEL
Kesk.
ITA
3
CHN
2
JPN
3
BRA
Kesk.
85 3.
2005 BAR AUS
11
MAL
Kesk.
BHR
Kesk.
SMR
DSQ
ESP
 
MON
 
EUR
10
CAN
Kesk.
USA
DNS
FRA
4
GBR
5
GER
3
HUN
5
TUR
5
ITA
8
BEL
3
BRA
7
JPN
5
CHN
8
37 9.
2006 Honda BHR
4
MAL
3
AUS
10
SMR
7
EUR
Kesk.
ESP
6
MON
11
GBR
Kesk.
CAN
9
USA
Kesk.
FRA
Kesk.
GER
4
HUN
1
TUR
4
ITA
5
CHN
4
JPN
4
BRA
3
56 6.
2007 Honda AUS
15
MAL
12
BHR
Kesk.
ESP
12
MON
11
CAN
Kesk.
USA
12
FRA
8
GBR
10
EUR
Kesk.
HUN
Kesk.
TUR
13
ITA
8
BEL
Kesk.
JPN
11
CHN
5
BRA
Kesk.
6 15.
2008 Honda AUS
Kesk.
MAL
10
BHR
Kesk.
ESP
6
TUR
11
MON
11
CAN
11
FRA
Kesk.
GBR
Kesk.
GER
17
HUN
12
EUR
13
BEL
15
ITA
15
SIN
9
JPN
14
CHN
16
BRA
13
3 18.
2009 Brawn AUS
1
MAL
1
CHN
3
BHR
1
ESP
1
MON
1
TUR
1
GBR
6
GER
5
HUN
7
EUR
7
BEL
Kesk.
ITA
2
SIN
5
JPN
8
BRA
5
ABU
3
95 1.
2010 McLaren BHR
7
AUS
1
MAL
 
CHN
 
ESP
 
MON
 
TUR
 
CAN
 
EUR
 
GBR
 
GER
 
HUN
 
BEL
 
ITA
 
SIN
 
JPN
 
KOR
 
BRA
 
ABU
 
16 7.

Saavutukset

Voitot

Nro Kilpailu Lähtöruutu
1 Unkarin GP 2006 14.
2 Australian GP 2009 1.
3 Malesian GP 2009 1.
4 Bahrainin GP 2009 4.
5 Espanjan GP 2009 1.
6 Monacon GP 2009 1.
7 Turkin GP 2009 2.

Paalupaikat

Nro Kilpailu
1 San Marinon GP 2004
2 Kanadan GP 2005
3 Australian GP 2006
4 Australian GP 2009
5 Malesian GP 2009
6 Espanjan GP 2009
7 Monacon GP 2009

Nopeimmat kierrokset

Nro Kilpailu
1 Malesian GP 2009
2 Turkin GP 2009

Viitteet

  1. a b http://espn.go.com/racing/driver/_/id/312/jenson-button. Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. Jenson Button MTV3. Viitattu 16.5.2009.
  3. F1-Online.fi » Jenson Button f1-online.fi. Viitattu 7.11.2008.
  4. FIA Formula One World Drivers Champions 1950 - 2009 Formula1.com. Viitattu 7.11.2009. (englanniksi)
  5. Button vei Kovalaisen McLaren-paikan 18.11.2009. MTV3. Viitattu 18.11.2009.

Aiheesta muualla

Malline:F1-tallit 2010

Malline:Link FA