Ero sivun ”Kingpin (sarjakuvahahmo)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p Käyttäjän 212.54.10.200 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 88.192.61.64 tekemään versioon.
Rivi 160: Rivi 160:
[[Michael Clarke Duncan]] näytteli Kingpiniä vuonna 2003 valmistuneessa [[Daredevil (elokuva)|Daredevil-elokuvassa]]. Kuten animaatiosarjassakin, Kingpin on elokuvassa vastuussa Daredevilin isän murhasta. Vaikka Kingpin onkin elokuvassa [[afroamerikkalaiset|afroamerikkalainen]] vastakohtana sarjakuvien kaukaasialaiselle Kingpinille, päätti elokuvastudio kuitenkin hyödyntää Duncania tämän vaikuttavan koon vuoksi. Duncanin suoritus saikin kehuja niin kriitikoilta kuin sarjakuvien ystäviltä.
[[Michael Clarke Duncan]] näytteli Kingpiniä vuonna 2003 valmistuneessa [[Daredevil (elokuva)|Daredevil-elokuvassa]]. Kuten animaatiosarjassakin, Kingpin on elokuvassa vastuussa Daredevilin isän murhasta. Vaikka Kingpin onkin elokuvassa [[afroamerikkalaiset|afroamerikkalainen]] vastakohtana sarjakuvien kaukaasialaiselle Kingpinille, päätti elokuvastudio kuitenkin hyödyntää Duncania tämän vaikuttavan koon vuoksi. Duncanin suoritus saikin kehuja niin kriitikoilta kuin sarjakuvien ystäviltä.


Elokuvassa Kingpin aloittaa uransa työskentelemällä kätyrinä Fallon -nimiselle [[gangsteri]]lle. Hänen ensimmäinen tehtävänsä oli tappaa nyrkkeilijä Jack Murdock tämän kieltäydyttyä järjestetystä ottelusta. Vuosia myöhemmin Kingpin kohosi kaupungin suurimmaksi rikollispomoksi ja palkkasi [[Napakymppi (sarjakuvahahmo)|Napakympin]] tappamaan Nikolas Natchioksen. Napakymppi onnistuikin, mutta Kingpin halusi koko perheen kuolevan. Niinpä Napakymppi hyökkäsi Natchioksen tyttären, [[Elektra (sarjakuvahahmo)|Elektran]] kimppuun. Onnistuttuaan Elektran surmaamisessa Napakymppi hävisi Daredevilille. Daredevilin saatua selville Kingpinin identiteetti hän hyökkäsi Fiskiä vastaan tämän toimistossa. Kingpin voitti Daredevilin ja riisui tämän naamion, saaden selville tämän oikean identiteetin. Daredevil kuitenkin tuhosi koko toimistoa koristavan lasiset vesiputket, jolloin hänen tutka-aistinsa toimi paremmin. Murskaten Kingpinin jalat hän oli jo aikeissa lävistää rikkolispomon teräaseella, mutta päätti lopulta, että tämän tekemällä hän vain vajoaisi Kingpinin tasolle. Jättäen Kingpinin odottamaan poliisia Daredevil pakeni paikalta. Kingpin vannoi, ettei jättäisi asiaa tähän.
Elokuvassa Kingpin aloittaa uransa työskentelemällä kätyrinä Fallon -nimiselle [[gangsteri]]lle. Hänen ensimmäinen tehtävänsä oli tappaa nyrkkeilijä Jack Murdock tämän kieltäydyttyä järjestetystä ottelusta. Vuosia myöhemmin Kingpin kohosi kaupungin suurimmaksi rikollispomoksi ja palkkasi [[Napakymppi (sarjakuvahahmo)|Napakympin]] tappamaan Nikolas Natchioksen. Napakymppi onnistuikin, mutta Kingpin halusi koko perheen kuolevan. Niinpä Napakymppi hyökkäsi Natchioksen tyttären, [[Elektra (sarjakuvahahmo)|Elektran]] kimppuun. Onnistuttuaan Elektran surmaamisessa Napakymppi hävisi Daredevilille. Daredevilin saatua selville Kingpinin identiteetti hän hyökkäsi Fiskiä vastaan tämän toimistossa. Kingpin voitti Daredevilin ja riisui tämän naamion, saaden selville tämän oikean identiteetin. Daredevil kuitenkin tuhosi koko toimistoa koristavan lasiset vesiputket, jolloin hänen tutka-aistinsa toimi paremmin. Murskaten Kingpinin jalat hän oli jo aikeissa lävistää rikkolispomon teräaseella, mutta päätti lopulta, että tämän tekemällä hän vain vajoaisi Kingpinin tasolle. Jättäen Kingpinin odottamaan poliisia Daredevil pakeni paikalta. Kingpin vannoi, ettei jättäisi asiaa tähän. khulliii =D=D=D=D=D= silli mooo :DDD


== Lähteet ==
== Lähteet ==

Versio 27. maaliskuuta 2010 kello 21.34

Kingpin
[[Tiedosto:|250px|Kingpin, alamaailman kiistämätön johtaja]]
Kingpin, alamaailman kiistämätön johtaja
Luoja(t) Stan Lee & John Romita (vanhempi)
Kustantamo Marvel
Ensiesiintyminen Amazing Spider-Man #50 (heinäkuu 1967)
Henkilötiedot
Oikea nimi Wilson Fisk
Status Aktiivinen
Pituus 201 cm
Paino 204 kg
Edelliset ryhmäsidokset HYDRA, Elektra, Napakymppi, Tyfoidi
Henkilöllisyydet Tappi (animaatiosarjan suomennoksissa)
Voimat Erittäin älykäs, miltei yli-inhimillisen voimakas ja notkea lähitaistelija, mestari useissa taistelulajeissa
Suhteet
Sukulaiset Vanessa Fisk (vaimo), Richard Fisk (poika,kuollut)

Kingpin (esiintynyt Suomessa myös nimellä Keppi ja Tappi), oikealta nimeltään Wilson Fisk on Marvel-kustantamon luoma sarjakuvahahmo. Hahmon loivat Stan Lee ja John Romita. Kingpin esiintyi ensimmäistä kertaa The Amazing Spider-Man -sarjakuvan numerossa 50 (1967). Kingpinin pääasiallisia vihollisia ovat muun muassa Hämähäkkimies, Daredevil ja Tuomari. Hahmo perustunee näyttelijä Sydney Greenstreetin esittämään henkilöön elokuvassa Maltan haukka.

Kingpin on valtaisan kokoinen, kylmäverinen New Yorkin mafiajohtaja, vaikka hänen lukuisat lakimiehensä pitävätkin "nöyrän maustekauppiaan" julkisuuskuvan jatkuvasti puhtoisena. Kingpin esitti johto-osaa Frank Millerin Daredevil-tarinoissa, jonka jälkeen Kingpin ja Daredevil ovat olleet toistensa arkkivihollisia.

Kingpin esiintyi tärkeässä osassa myös Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa ja vuoden 2003 Daredevil-elokuvassa Kingpiniä esitti Michael Clarke Duncan, joka palasi rooliinsa vuonna 2003 valmistetussa Hämähäkkimies-animaatiosarjassa.

Suomessa Kingpin esiintyi ensimmäisen kerran Ihmesarjan numerossa 19 (1967) tarinassa Keppi iskee.

Historia

Kingpin oli köyhä lapsi jota kiusattiin koulussa ylipainonsa takia. Sen takia hän alkoi harjoittaa fyysistä voimaansa ja myös läski mikä hänessä näyttää vellovan on silkkaa lihasta. Hänestä kehkeytyi yksi New Yorkin menestyneimmistä rikollisista. Kaduilta hän pääsi pois kun rikollispomo Don Rigoletto löysi hänet ja otti hänet turvamiehekseen. Lopulta hän tappoi Rigoletton ja otti hänen liiketoimensa haltuunsa. Kingpinistä tuli New Yorkin suurin rikollispomo mutta kuten odottaa saattaa, suuret rikolliset saavat aina vihamiehiä.

Monet jengit, erityisesti Maggia ja HYDRA halusivat hänet pois vallasta. Myöhemmin jengit liittoutuivat Fiskiä vastaan ja romahduttivat hänen valtakuntansa. Hän pakeni Japaniin ja aloitti siellä pikku liiketoimia kerätäkseen rahaa paluuseensa. Lopulta hän palasi ja otti kuviot haltuunsa jälleen ja tapasi myös elämänsä naisen, Vanessan, joka pyysi Fiskiä valitsemaan hänen ja rikollisuuden välillä.

Siispä hän väliaikaisesti jätti bisneksensä ja muutti vaimoineen ja lapsineen (Richard Fisk) takaisin Japaniin kunnes jengisodat veivät hänen kiinnostuksensa takaisin New Yorkiin. Richard Fisk ei tiennyt isänsä rikollistaustasta ennen kuin hän meni yliopistoon. Valmistuttuaan hän sanoi vanhemmilleen matkustavansa läpi Euroopan. Vain kuukausia tämän jälkeen Kingpin vaimoineen sai tiedon että heidän poikansa oli kuollut hiihto-onnettomuudessa. Tämä ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa ja hänestä tuli yksi isänsä suurimmista rikollis-vihollisista. Myöhemmin Richard valtasi isänsä bisnekset. Myöhemmin Vanessa tappoi Richardin ja karkasi maasta Kingpinin rikkauksien kanssa sillä välin kun tämä oli tervehtymässä nimeltä mainitsemattomassa Euroopan maassa.

Tällä hetkellä Kingpin istuu vankilassa.

Voimat ja varusteet

Kingpinillä ei ole varsinaisia supervoimia. Hän on kuitenkin erittäin vahva ja kestävä. Kingpinin etuna on hänen jatkuva ruumiillisen kuntonsa harjoittaminen ja suuri koko. Kingpin nostaa useita satoja kiloja ja on kokoonsa nähden hämmästyttävän ketterä sekä nopea. kingpin on myös useiden taistelulajien mestari, erityisesti sumon, jujutsun ja hapkidon. Hän onkin helposti pitänyt puolensa jopa supervoimaisia vastustajia, kuten Hämähäkkimiestä vastaan.

Kingpin käyttää tyypillisesti kevlarliiviä pukunsa alla. Hän on myös menneisyydessä käyttänyt kävelykeppiään aseena. Kepillä kykeni tällöin ampumaan korkeatehoisen laseriskun, jolla Kingpin kykeni haihduttamaan jopa käsiaseen. Keppi sisälsi myös unikaasua, jonka Kingpin kykeni suihkuttamaan vastustajansa kasvoille. Huomattavan varallisuutensa ja teollisen mahtinsa vuoksi Kingpinillä on ollut aikojen kuluessa käytössään myös monenlaisia muita korkeateknologisia laitteita. Aloittaessaan vihanpitonsa Daredevilin kanssa Kingpin on siirtynyt enemmänkin taustavaikuttajaksi rikollisissa suunnitelmissaan.

Fysiikkansa ja laitteidensa lisäksi Kingpin on erinomainen taktikko. Hän on itseoppinut valtiotieteiden tuntija ja kykenee organisoimaan vaivatta valtavan lailliset ja laittomat organisaationsa.

Rajoitukset

Kingpin on lievästi sanoen "tukevahko" mieshenkilö ja saa tästä hyvästä alituiseen kuunnella Hämähäkkimiehen vitsejä aina taistelun ohessa. Esimerkkivitsinä "Olet niin läski, että jos saat haavan, siitä valuu rypsiöljyä." Useimmiten tämä raivostuttaa Kingpiniä ja hän äityy virheisiin taistelun kuluessa.

Ultimate Kingpin

Ultimate Marvel -sarjakuvissa Kingpin on muuttunut normaalijatkumon arkkityypistä vain vähän. Hän on New Yorkin rikollisryhmittymien johtaja, tunteeton murhaaja ja pahamaineinen lahjoja. Ultimate-Kingpin on kuitenkin enemmän Hämähäkkimiehen kuin Daredevilin vihollinen.

Kingpin muissa medioissa

Televisio

Hämähäkkimies (1994)

Kingpin Hämähäkkimiehen animaatiosarjassa

Kingpin esiintyi Hämähäkkimies (animaatiosarjassa) runsaasti ja hän oli yhteistyössä monien Hämähäkkimiehen vihollisten kanssa. Hämähäkkimies ei aluksi tiennyt, kuka Kingpin oli, mutta sarjan keskivaiheilla Daredevil paljasti totuuden hänelle (koska Daredevil luotti häneen ja hän halusi kostaa Kingpinille isänsä kuoleman).

Kingpin on myös sarjan ainut konna, jota ei ikinä napattu (ellei lasketa Carnagea, joka päätyi toiseen maailmaan, Silvermainiä, josta tuli vauva ja Alistair Smyhea, joka vain halusi isänsä eloon sarjan loppuaikoina). Hänen äänenään oli Roscoe Lee Browne

Henkilöllisyyden selville saaneet hyvät

Sarjassa, muutamat hyvät saivat selville, että Wilson Fisk oli Kingpin, ja he olivat:

Tiana (jakso 30)

Hämähäkkimies (Peter Parker) (jakso 34)

Mary Jane Watson (jakso 34, ehkä)

Felicia Hardy (Musta Kissa) (jakso 43)

Hobbie Brown (Hiipijä) (jakso 52)

Harry Osborn (Vihreä Menninkäinen II) (jakso 53)

Robbie Robertson (jakso 57)


Jaksot, joissa Kingpin esiintyy:

3 Tappajarobotti,

4 Tappajarobottien paluu,

7 Avaruuden asukas 1/3,

8 Avaruuden asukas 2/3,

11 Menninkäinen 1/2,

12 Menninkäinen 2/2,

14 Kavala Kuusikko 1/2,

15 Kavala Kuusikko 2/2,

17 Hämähäkkimutantti,

18 Mutanttien kosto,

24 Aikakivi,

25 Ajan hammas,

29 Tee toivomus,

30 Mustekalan hyökkäys,

31 Vihreä Menninkäinen,

33 Framed,

34 Mies ilman pelkoa,

35 Lopullinen tappaja,

39 Pilkku,

40 Menninkäissota,

42 Syyllinen,

43 Kissa,

44 Musta Kissa,

47 Herääminen,

48 Vampyyrikuningatar,

50 Mary Janin etsintä,

52 Hiipijä,

53 Häät,

54-58 Kuusi unohdettua soturia -tarinassa,

60 Vesimiehen paluu 2/2 (takauma),

62 The Gauntlet of the Red Skull (takauma),

64 Minä todella, todella vihaan klooneja (toisen maailman Kingpin)

65 Jäähyväiset, Hämähäkkimies (toisen maailman Kingpin)



Hämähäkkimies (2003)

Kingpinin toinen animaatio esiintyminen tapahtuu Spider-Man The New Animated series sarjan toisessa jaksossa Royal Scam. Hahmo perustuu selvästi enemmän Daredevil elokuvassa nähtyyn versioon, sillä tämä on musta ja Michael Clarke Duncan uusii roolinsa Kingpininä. Tämä versio Kingpinistä syö suuria määriä roskaruokaa, mutta hän on silti fyysisesti tarpeeksi vahva repimään Hämähäkkimiehen seittiä ja on aseistautunut kävelykepillä, joka sisältää laser aseen, kaasusuuttimen ja kyvyn singota heittotähtiä.

Elokuvat

Michael Clarke Duncan Kingpininä.

Michael Clarke Duncan näytteli Kingpiniä vuonna 2003 valmistuneessa Daredevil-elokuvassa. Kuten animaatiosarjassakin, Kingpin on elokuvassa vastuussa Daredevilin isän murhasta. Vaikka Kingpin onkin elokuvassa afroamerikkalainen vastakohtana sarjakuvien kaukaasialaiselle Kingpinille, päätti elokuvastudio kuitenkin hyödyntää Duncania tämän vaikuttavan koon vuoksi. Duncanin suoritus saikin kehuja niin kriitikoilta kuin sarjakuvien ystäviltä.

Elokuvassa Kingpin aloittaa uransa työskentelemällä kätyrinä Fallon -nimiselle gangsterille. Hänen ensimmäinen tehtävänsä oli tappaa nyrkkeilijä Jack Murdock tämän kieltäydyttyä järjestetystä ottelusta. Vuosia myöhemmin Kingpin kohosi kaupungin suurimmaksi rikollispomoksi ja palkkasi Napakympin tappamaan Nikolas Natchioksen. Napakymppi onnistuikin, mutta Kingpin halusi koko perheen kuolevan. Niinpä Napakymppi hyökkäsi Natchioksen tyttären, Elektran kimppuun. Onnistuttuaan Elektran surmaamisessa Napakymppi hävisi Daredevilille. Daredevilin saatua selville Kingpinin identiteetti hän hyökkäsi Fiskiä vastaan tämän toimistossa. Kingpin voitti Daredevilin ja riisui tämän naamion, saaden selville tämän oikean identiteetin. Daredevil kuitenkin tuhosi koko toimistoa koristavan lasiset vesiputket, jolloin hänen tutka-aistinsa toimi paremmin. Murskaten Kingpinin jalat hän oli jo aikeissa lävistää rikkolispomon teräaseella, mutta päätti lopulta, että tämän tekemällä hän vain vajoaisi Kingpinin tasolle. Jättäen Kingpinin odottamaan poliisia Daredevil pakeni paikalta. Kingpin vannoi, ettei jättäisi asiaa tähän. khulliii =D=D=D=D=D= silli mooo :DDD

Lähteet

Aiheesta muualla