Ero sivun ”Haidong Gumdo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Nallimbot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: ko:해동 검도
Alecs.bot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: fr:Haidong gumdo
Rivi 45: Rivi 45:
[[en:Haidong Gumdo]]
[[en:Haidong Gumdo]]
[[es:Haidong Gumdo]]
[[es:Haidong Gumdo]]
[[fr:Haidong gumdo]]
[[ko:해동 검도]]
[[ko:해동 검도]]
[[it:Haidong Gumdo]]
[[it:Haidong Gumdo]]

Versio 22. maaliskuuta 2010 kello 16.19

Haidong Gumdo (kor. 해동검도) on moderni eteläkorealainen taistelulaji, jonka kehittämisessä on hyödynnetty perinteisiä korealaisia miekoin sotimisen taitoja. Harjoittelijoille painotetaan oikeanlaisten asenteiden omaksumista ja tasapainoisen mielen saavuttamista miekan kelvollista käyttöä varten.

Haidong Gumdossa painottuvat ensisijaisesti taistelukentillä käytettävät toimintaperiaatteet, jolloin on huomioitava niin maasto kuin useamman vastustajan läsnäolokin. Kevyesti tai ei laisinkaan panssaroidut taistelijat vaihtavat useita miekaniskuja jokaista vastustajan hyökkäystä kohden pysyen samalla jatkuvasti liikkeessä. Esimerkiksi japanilaiseen kendoon verrattuna selvä ero on havaittavissa jo vastustajien määrässä. Kendo keskittyy pääasiassa yksi yhtä vastaan kaksintaisteluun, jolloin periaatteena on usein "yksi isku, yksi tappo". Haidong Gumdo taas keskittyy yksi useampaa vastaan taisteluun, jolloin joustavan liikkumisen ja nopeiden lyöntiyhdistelmien hallinta korostuu. Kuten kaikissa kamppailulajeissa, jatkuva valppaus ja ympäristön havainnointi on erityisen tärkeää.

Lajin olemusta luonnehtiva termi shimgum tarkoittaa mielen, kehon ja hengen yhtenäistymistä ja ilmaisua miekkaa käytettäessä. Se viittaa miekan teknisen hallinnan lisäksi myös henkiseen tietoisuuteen, johon harrastajan tulisi pyrkiä. Haidong Gumdoa ei harjoitella vain taistelutaitojen oppimiseksi, se tarjoaa mahdollisuuden myös itsetutkiskeluun ja kasvuun. Lisäksi tunnollinen harrastaja kehittää vastuunalaisuutta ja oikeudentajuaan.

Haidong Gumdon / Haedong Kumdon historiaa

Lajin nimi juontaa juurensa Hae Dong Seong Guk Bal Hae:sta, eli Balhaen muinaisesta kuningaskunnasta, joka sijaitsi nykyisten Pohjois-Korean, Kiinan ja Siperian alueilla. Gum do tarkoittaa miekan tietä. Lajin kehitti Gumdo mestarit Kim Jeong-Ho, World Haidong Gumdo Federation puheenjohtaja, sekä Na Han-il, Hanguk Haedong Gumdo Federation päämies. Mestarit olivat opiskelleet korealaisia miekkalajeja, Simgumdo ja Gicheonmun, ennen Haidong Gumdon opettamisen aloittamista v. 1982. Sittemmin laji on levinnyt nopeasti ja sillä on jo yli miljoona harrastajaa noin 50 maassa maailmanlaajuisesti. Laji on hajonnut useaan liittoon ja tyylisuuntaan, eikä yhtä selkeää kattojärjestöä ole.

Lajin kolme suurinta liittoa ovat The World Haidong Gumdo Federation, Hanguk Haedong Gumdo Federation ja The United World Haedong Kumdo Federation.

Vuonna 2001 mestari Kim Jeong Seong perusti oman liittonsa, The United World Haedong Kumdo Federationin (UWHKF). Hän lisäsi lajiin kahden miekan tekniikat ja miekkatanssin - tavoitteenaan edelleen kehittää lajia. UWHKF on levinnyt koko maailmaan, tällä hetkellä liitolla on edustajia n.40 maassa.

Haidong Gumdo/Haedong Kumdo Suomessa

Suomeen Haidong Gumdon (The World Haidong Gumdo Federationin tyylisuunta) on tuonut Ruotsista Helsingissä toimiva Phoenix-Martial Art ry, joka on myös Kudokwan Hapkidon kotiseura. Nordic Haidong Gumdo Federation on World Haidong Gumdo Federationin alajärjestö ja sitä johtaa mestari Tae Hyung Lim, joka vastaa lajin levittämisestä Skandinaviaan. Kudokwan Hapkidon mestari Cheol Yong Park aloitti yhteistyön Nordic Haidong Gumdo Federationin kanssa ja esitteli Haidong Gumdon vanhemmille oppilailleen v. 2005.

The United World Haedong Kumdo Federationin (UWHKF) alainen harjoittelu alkoi Suomessa 2007. Suurmestari Kim Jeong Seongin (9.dan) perustamaa liittoa edustaa maassamme Helsingin Haedong Kumdo. UWHKF:n Euroopan maanosajärjestönä toimii European Haedong Kumdo Union.

Tekniikat

Haidong Gumdon perustekniikka eli gibon dongjak koostuu suorista, viisto- sekä vaakaleikkauksista miekalla, joita tehdään niin korkeista kuin matalistakin asennoista. Lisäksi harjoitellaan dynaamisia liikesarjoja (gumbop), edeltä sovittuja askelotteluita (gyeokgum), vapaaottelua (gyeorugi), energiaharjoituksia (kigong) ja mm. bambun leikkausta (denamu begi). Vaikka harjoittelu on vaativaa, siinä kuitenkin otetaan harrastajan perusvalmiudet huomioon, eikä vaativampia harjoitteita tehdä ennen kuin harjoittelija on niihin varmasti valmis. Tarkoituksena on, että lajia voi turvallisesti harrastaa niin nuoret kuin jo ikääntyneemmätkin henkilöt.

Varusteet

Perusharjoittelu suoritetaan pääasiassa puumiekalla (mokgum), hieman edistyneemmät oppilaat harjoittelevat myös oikeaa miekkaa muistuttavalla harjoitusmiekalla (gagum) ja leikkauksissa käytetään terävää miekkaa (jingum). Miekka muistuttaa japanilaista katanaa ja sitä käytetään joko yhdellä tai kahdella kädellä. Pitkälle lajissa edistyneet harjoittelevat myös kahden miekan yhtäaikaista käyttöä

United World Haedong Kumdo Federationissa (UWHKF) kahden miekan tekniikkaa opetetaan alusta alkaen. UWHKF:ssa saavutettuaan 2.dan vyöarvon harjoittelija käyttää harjoitellessaan jingum:ia (oikeaa, terävää miekkaa - poislukien muodolliset pariharjoitukset jotka tehdään puumiekalla). 3.dan vyöarvosta alkaen harjoitellaan kaikkia leikkauksia kahdella terävällä miekalla.

Lajiin kuuluu lisäksi aseettoman kamppailun perusteet.

Aiheesta muualla