Ero sivun ”Janusz Korczak” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Chlewbot (keskustelu | muokkaukset)
p robot Adding: es Modifying: eo
Riisikuppi (keskustelu | muokkaukset)
p l
Rivi 9: Rivi 9:
{{Commons|Janusz Korczak|Janusz Korczak}}
{{Commons|Janusz Korczak|Janusz Korczak}}


[[Luokka:Lääkärit]]
[[Luokka:Puolalaiset lääkärit|Korczak, Janusz]]


[[de:Janusz Korczak]]
[[de:Janusz Korczak]]

Versio 20. helmikuuta 2006 kello 14.55

float
float

Janusz Korczak (s. Varsova 1878/9, k. Treblinka, elokuu 1942), syntyjään juutalainen Henryk Goldszmidt, oli Puolan kuuluisin pedagogi ja lastenlääkäri, joka toimi juutalaisen orpokodin johtajana Varsovassa. Korczak vietti lapsuutensa taloudellisesti vaikeissa olosuhteissa ja kävi ankarakurisen, mutta tehokkaan venäjänkielisen kymnaasin Varsovassa. Vuonna 1898 Korczak aloitti lääketieteen opinnot; vuotta myöhemmin hän teki opintomatkan Sveitsiin tutustuen mm. Johann Heinrich Pestalozzin pedagogisiin ajatuksiin ja niiden käytännön toteutukseen ns. Pestalozzi-kylässä. Lääkäriksi valmistuttuaan hän paneutui lastenlääkintään ja huolehti erityisesti kodittomista ja kadulle ajautuneista lapsista. Korczak julkaisi sekä hauskoja lapsille suunnattuja satiireja että lasten asemaa, kasvatusta ja lääkintää käsitelleitä teoksia; nimensä hän vaihtoi Henryk Goldszmidtistä Janusz Korczakiksi osallistuttuaan ensin tällä salanimellä erääseen kirjoituskilpailuun. Pedagogina hän pyrki rohkaisemaan lasten kirjoitusharrastusta, omaehtoista organisoitumista ja itsetuntoa.

Saksalaisten miehitettyä Puolan Korczakin juutalainen orpokoti siirrettiin gettoon. Vuonna 1942 hänet ja lapset tultiin hakemaan Treblinkan tuhoamisleiriin, jonka kaasukammioissa Korczak menehtyi yhdessä lasten kanssa. Hän pyrki viimeiseen asti huolehtimaan orvoistaan ja rauhoittamaan näiden pelkoa ja ahdistusta. Hän kieltäytyi myös hänelle tarjotusta mahdollisuudesta paeta getosta Sveitsin passilla, koska olisi joutunut jättämään lapset natsien kynsiin.

Vuonna 1990 Andrzej Wajda ja Agnieszka Holland tekivät Janusz Korczakin kohtalosta elokuvan Korczak, jonka pääosaa näytteli Wojcech Pszoniak.

Katso myös: holokausti

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Janusz Korczak.