Ero sivun ”Luoti (ampumatarvike)” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
53 merkkiä lisätty ,  11 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
{{tämä artikkeli|käsittelee ampumatarviketta. Muita merkityksiä on [[luoti|täsmennyssivulla]].}}
[[Image:Bullet.svg|thumb|Patruunan rakenne: 1. '''Luoti''' 2. [[Hylsy]] 3. [[Ruuti]] 4. Hylsyn kanta 5. [[Nalli]]]]
'''Luodilla''' tarkoitetaan yleensä pieni[[kaliiperi]]sen, yleensä alle 20 mm:n, [[ase]]en [[ammus|ammuksenammusta]] eli patruunan osaa, joka ammutaan maaliin. Metsästysaseiden luodit koostuvat yleensä [[messinki]]seoksisesta vaipasta ja [[lyijy]]sydämestä. Vaippa voi olla myös pehmeää [[teräs|terästä]] ja sydän jotain muuta [[metalli]]a kuin lyijyä. Luodit voivat olla myös kokonaan lyijystä tai muusta metallista valmistettuja. Nykyään ison riistan metsästyksessä suositaan kokokuparisia luoteja materiaalin sopivan pehmeyden (ei vaurioita aseen piippua) ja sitkeyden (muuttaa osuessaan muotoaan mutta ei sirpaloidu) vuoksi.
 
Luodin on oltava halkaisijaltaan aseen piippuun sopiva. Jos luoti on liian pieni, ruutikaasuista suuri osa puhaltuupurkautuu luodin ohitse piippuun ja jos luoti on liian ahdaspaksu, se voi kuluttaa piippua merkittävästi (luodin materiaalista riippuen). On olemassa myös ns. alikaliiperiluoteja joissa patruunan normaalin luodin paikalla on vastaavan kokoinen muoviholkki/luoti -yhdistelmä. Yhdistelmän keveyden (verrattuna normaaliin luotiin) vuoksi sen lähtönopeutta on usein kasvatettu huomattavasti tavanomaisesta. Muoviholkissa on hammastuksen varassa kiinni halkaisijaltaan pienempi luoti. Laukaisun jälkeen piipun ulkopuolella muoviholkki irtoaa hidastuen ilmanvastuksen vuoksi luodista ja putoaa muutaman kymmenen metrin päähän. Luoti jatkaa normaalilla lentoradallaan eteenpäin. Alikaliiperiluotiin ei jää rihloista jälkiä toisin kuin normaaliin luotiin.
 
Luodeissa voidaan käyttää lisäksi myös esimerkiksi [[fosfori]]a, jota käytetäänvoidaan esimerkiksi valojuovaluodeissa taikäyttää sytytysluotien sydämenäsytytysaineena. Valojuovaluodissa palava, yleensä magnesiumpohjainen massa on luodin peräpäässä ja se syttyy laukaisun aikana palavista ruutikaasuista. Luodin lentonopeuden (normaalistiesimerkiksi 450–1100800 m/s) vuoksi ihmissilmä ei havaitse valojuovaluotia yksittäisenä lentävänä valopisteenä vaan luodin perässä palava massa näyttää piirtävän valojuovan lentoradalleen. Valojuovaluoteja käytetään yleensä konetuliaseissa niiden tulen suuntaamisentähtäämisen apuna. TerässydämisiäPanssariluodin sydän on valmistettu erikoisteräksestä tai nkvolframikarbidista. panssariluotejaNiitä käytetään niiden läpäisykyvyn vuoksi esimerkiksi kevyesti panssaroituja ajoneuvoja vastaan. Kumiluoti on kumista valmistettu luoti, joka on suunniteltu mm. poliisien käytettäväksi lamaannuttavassa, mutta ei tappavassa tarkoituksessa.
 
Luoteja myös pinnoitetaan eri materiaaleilla kitkan vähentämiseksi. Urheiluampujat käyttävät joskus molybdeenisulfidi-pulverilla käsiteltyjä luoteja vähentääkseen luodin kitkaa aseen piipussa. Tämä vähentää piipun kulumista ja mahdollistaa pienemmän vaihtelun luodin lähtönopeuksissa. Piipun kulumisen minimoimiseksi jotkut panssariluodit on päällystetty teflonilla. Teflon ei sinällään lisää luodin läpäisytehoa. Tällaiset luodit on tarkoitettu esimerkiksi poliisin erikoisryhmien käyttöön.{{lähde}}
1 125

muokkausta

Navigointivalikko